Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Παγκόσμια Σύνοδος για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί και Ελλάδα

Από 4 έως 15 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει στο Μπαλί της Ινδονησίας η δέκατη τρίτη Σύνοδος του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στον Πλανήτη μας. Η προηγούμενη Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2006 στο Ναϊρόμπι, πρωτεύουσα της Κένυας, στην πολύπαθη Αφρική. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου αφενός μεν θα γίνει αποτίμηση της έως τώρα πορείας του γνωστού πρωτοκόλλου του Κιότο το οποίο συντάχθηκε το 1997, αφετέρου δε θα συζητηθεί το πρόσφατο βασικό ντοκουμέντο που θα παρουσιάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, δηλαδή την ετήσια έκθεση για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον. Η έκθεση αποτελείται από πεντακόσιες εβδομήντα σελίδες και για τη σύνταξή της εργάσθηκαν χίλιοι τετρακόσιοι επιστήμονες. Η έρευνα διήρκεσε πέντε ολόκληρα χρόνια, ενώ η προηγούμενη έκθεση είχε συνταχθεί πριν από είκοσι χρόνια (1987). Είναι χαρακτηριστική η αναφορά, μεταξύ των άλλων, στην έκθεση ότι ένα στα δέκα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου στερεύει πριν τα νερά του φτάσουν στη θάλασσα, ενώ απειλείται το 30% των αμφίβιων, το 23% των θηλαστικών και το 12% των πτηνών. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επερχόμενης οικολογικής καταστροφής. Τα στοιχεία αυτά οι αστικές κυβερνήσεις τ’ αντιμετωπίζουν μόνον ως μεγέθη της μελλοντικής καταστροφής.  Αλλά και η επίσης φετινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν δε μειωθούν δραματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μέση πλανητική θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 1,1 -6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2095 σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1980-1999.


Η υπερθέρμανση της Γης, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα προκαλέσει σημαντικότατες διαταραχές σ’ ολόκληρο τον Πλανήτη και ειδικότερα στην αγροτική παραγωγή (μείωση βροχοπτώσεων, ξηρασία, ερημοποίηση, άγονα εδάφη, μεταβολή του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), στη δημόσια υγεία, (ανάπτυξη παρασίτων και μικροβιακών οργανισμών, χιλιάδες κρουσμάτων ελονοσίας), στις παράκτιες περιοχές, (άνοδος της στάθμης των θαλασσών, σημαντική απώλεια εδαφών, διατάραξη ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, εμφάνιση μεταναστευτικών φαινομένων, δαπάνες δισεκατομμυρίων για την προστασία τους) στις κλιματολογικές συνθήκες (καύσωνες, πλημμύρες, καταιγίδες), στα φυσικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα, (μείωση της έκτασης των δασών, εξαφάνιση ειδών που ζουν στα δάση). Η περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα η Ελλάδα θα επηρεαστούν επίσης σημαντικά από τις αλλαγές που θα προκαλέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση την οποία θα τηρήσουν στη Σύνοδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ). Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπους έχει ήδη πετάξει, από τον Απρίλιο 2001, στον κάλαθο των αχρήστων, το «πρωτόκολλο του Κιότο» και δηλώνει με προκλητικό και αλαζονικό τρόπο, ότι δε δεσμεύεται πλέον απ’ αυτό. Απέδειξε έτσι ότι αφενός μεν αδιαφορεί παντελώς για το Περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων αυτού του Πλανήτη και το μέλλον του, αφετέρου δε ότι είναι δέσμιος των εταιρειών πετρελαίου και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος που κυβερνάει, ουσιαστικά, τις ΗΠΑ.
 Επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί βρίσκονται πίσω από τη βρώμικη κι επικίνδυνη, για το περιβάλλον και την ειρήνη, πολιτική των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπους, από την εκλογή της το Νοέμβρη 2000, δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι «προέχει η υπεράσπιση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων» καθώς και ότι «μας ενδιαφέρει πρωτίστως η Οικονομία κι όχι η Οικολογία». Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την κατάρρευση της βαριάς βιομηχανίας στη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν, όπου περιορίστηκε αισθητά, από το 1989 έως σήμερα, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, και φυσικά ν’ «αγοράσουν» (και να εκπέμψουν) όσες ποσότητες δεν εξέπεμψαν οι χώρες αυτές!! Ας μην ξεχνάμε ότι τα δύο ισχυρά λόμπι, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των εταιρειών πετρελαίου, χρηματοδότησαν και τους δύο προεκλογικούς αγώνες του «τοξικού Τεξανού» με εκατομμύρια δολάρια. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο να τους το ανταποδώσει. Άλλωστε και ο ίδιος υπήρξε κυβερνήτης του Τέξας, δηλαδή της περιοχής όπου ανθούν αυτές οι εταιρείες. Να λοιπόν τρία ακόμη δείγματα των πολιτικών του επιλογών που λένε πολλά: Στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών είχε διορίσει την πρώην γενική εισαγγελέα του Κολοράντο Γκέιλ Νόρτον, η οποία άνοιξε το δρόμο στις εξορυκτικές και πετροχημικές βιομηχανίες των ΗΠΑ για την καταστροφή των εθνικών δρυμών. Στη θέση του Υπουργού Εμπορίου είχε διορίσει το Ντόναλντ Έβανς, διευθυντή εταιρείας πετρελαίου στο Τέξας και στη θέση του Υπουργού Ενέργειας το γνωστό για την υπακοή του στο λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας Σπένσερ Άμπραχαμ.

Αλλά και η Βρετανία επιδιώκει να «πουλήσει» όσο διοξείδιο του άνθρακα δεν εξέπεμψε στην ατμόσφαιρα μετά το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων. Η ίδια χώρα μάλιστα έχει προγραμματίσει να ενισχύει οικονομικά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να καταστούν ικανές ν’ «αγοράσουν» τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων… άλλων εταιρειών!! Η στάση της Βρετανίας επικρίνεται και στη φετινή ετήσια έκθεση του ΟΗΕ. Κατηγορείται ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το πρωτόκολλο του Κιότο, ότι παράγει μόνο το 2% της συνολικής ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές και γενικά θεωρείται ως χώρα-παράδειγμα προς αποφυγήν.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος εμφανίζεται μεν ως φιλοπεριβαλλοντική, αλλά στην ουσία της είναι υποκριτική. Επιβάλλει, παραδείγματος χάριν, περιορισμούς στους καπνιστές των κλειστών χώρων (και ορθώς το πράττει) ενώ από την άλλη επιτρέπει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ και την καλλιέργεια στην Ευρώπη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών των λεγόμενων μεταλλαγμένων, τα οποία αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και καταστρέφουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους. Αντιμετωπίζει το Περιβάλλον ως εμπόρευμα στη βάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοσκοπίας. Ιδιαίτερο εμπόρευμα αποτελεί η ανθούσα βιομηχανία προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι κεφαλαιοκράτες πρώτα ρυπαίνουν αχαλίνωτα, με την άδεια ή την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Περιβάλλον και μετά πουλάνε τις μεθόδους και τα μέσα απορρύπανσης. Παράλληλα εφαρμόζουν την καταστροφική λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», η οποία ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται ή την περιβόητη «ελεύθερη επιλογή» π.χ. στα λεγόμενα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπου σκόπιμα παραβλέπεται η ταξική θέση και το μορφωτικό επίπεδο του καταναλωτή.

Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση την οποία αναμένεται να κρατήσουν στην επικείμενη σύνοδο στο Μπαλί, οι χώρες στο έδαφος των οποίων λειτουργούν εξαιρετικά ρυπογόνες βιομηχανίες, με πρώτες την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, την Αυστραλία και τον Καναδά, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Ν. Κορέα, τη Ν. Αφρική, την Ινδονησία και τις χώρες της Ε.Ε δηλαδή τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Η στάση όλων αυτών των χωρών θα δείξει εάν θα καταλήξουν σε ουσιαστικές δεσμεύσεις ή σε ένα ακόμη περιβαλλοντικό ναυάγιο.

Η τελευταία διήμερη Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ, στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, αποδείχθηκε σαν μια ακόμη φούσκα. Είναι ολοφάνερο ότι έγινε με πρωτοβουλία Μπους για λόγους τακτικής και ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας.  Ποικίλα ερωτηματικά, σχόλια και απορίες προκάλεσε επίσης η συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Μιας χώρας η οποία όχι μόνον είχε κατακαεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά είναι γνωστή και για την άκρως αρνητική πολιτική της στα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος. Η υποκριτική παρέμβασή της είχε ως σκοπό να συνδέσει τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στη χώρα μας με … την κλιματική αλλαγή στον Πλανήτη μας! Η ίδια όμως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως από δυο διεθνείς εκθέσεις, για τους κινδύνους που απειλούσαν τη χώρα μας, αλλά η κυβέρνηση ασχολείτο με το … χρόνο προκήρυξης των εκλογών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: