Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Κυβερνήσεις και η ευαισθησία τους για τα οικοσυστήματα

«Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμετωπίζουν με υποκρισία την προστασία των οικοσυστημάτων». Αυτή την καταγγελία έκαναν πρόσφατα οι οικολογικές οργανώσεις, στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας «Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον» και «Οικολογική Κίνηση Πάτρας» αντίστοιχα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα υποκρισίας και αδιαφορίας για την προστασία του Περιβάλλοντος, ανέφεραν το γεγονός ότι επί έντεκα συνεχή χρόνια τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται ή κωλυσιεργούν και τελικά δεν προωθούν προς υπογραφή την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία είναι αναγκαία για την προστασία των οικοσυστημάτων στη θέση Κοτύχι και στο δάσος της Στροφιλιάς. Άλλη μια ουσιαστική παραχώρηση της Πολιτείας στα συμφέροντα των επενδυτών.


Εδώ και 27 χρόνια η χωματερή των Ταγαράδων δέχεται όλα τα στερεά απόβλητα των δήμων της Θεσσαλονίκης, καθώς και ενός τμήματος του Νομού Χαλκιδικής. Η χωματερή των Ταγαράδων έγινε γνωστή πριν από ενάμισυ χρόνο όταν καιγόταν επί εβδομάδες και οι διοξίνες εκλύονταν καθημερινά στην ατμόσφαιρα δηλητηριάζοντας τους κατοίκους, αλλά ταυτόχρονα την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Τότε οι αρμόδιοι παράγοντες Δήμαρχος και Νομάρχης Θεσσαλονίκης για να καθησυχάσουν τους κατοίκους υποσχέθηκαν ότι η χωματερή των Ταγαράδων θα έχει κλείσει έως το τέλος Μαρτίου 2008 και ότι θα είναι έτοιμος ο ΧΧΤΑ Μαυροράχης. Δυστυχώς έχουν περάσει 16 μήνες από την προβλεπόμενη έναρξη και ακόμη οι κάτοικοι περιμένουν …

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας του ΜΕΡΑ, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί είχαν τονίσει ότι η καρδιά του δασολογικού προβλήματος της χώρας μας είναι η σύνταξη δασολογίου και δασικών χαρτών. Με τη λύση του γίνεται η απογραφή και η χωροθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, δεσμεύεται η διοίκηση σχετικά με το χαρακτήρα μιας έκτασης, απελευθερώνονται οι δασικές υπηρεσίες από τον έντονο φόρτο της έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού και δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ως προς το δασικό χαρακτήρα τους. Τον περασμένο μήνα «ξύπνησε» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποσχέθηκε, ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα προκηρυχθεί το έργο σύνταξης δασικών χαρτών για την Αττική και τη Χαλκιδική.

Αναμένομεν …

Δεν υπάρχουν σχόλια: