Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Μύθος τα βιολογικά προϊόντα;

Το λεγόμενο «κίνημα των χορτάτων», αυτών δηλαδή που ενδιαφέρονται μόνο για την ποιότητα των προϊόντων διατροφής και πιστεύουν ότι τα οικολογικά μανάβικα θα λύσουν το οικολογικό πρόβλημα της εποχής μας, υπέστη την περασμένη εβδομάδα ένα ισχυρό σοκ.


Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής υπηρεσίας προδιαγραφών των τροφίμων, τα βιολογικά τρόφιμα δεν προσφέρουν κάποιο σημαντικό όφελος στην υγεία των καταναλωτών. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το σημαντικό για την υγεία των ανθρώπων, είναι η διατροφή τους να είναι γενικά υγιεινή και ισορροπημένη. Απεναντίας εάν οι καταναλωτές διατρέφονται μόνο ή κυρίως με βιολογικά προϊόντα, απλώς επιβαρύνονται με περισσότερες δαπάνες, χωρίς να προσθέτουν στον οργανισμό τους κάποια ιδιαίτερη υγιεινή ή θρεπτική αξία! Ας σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη μελέτη επιστημονικών κειμένων, τα οποία έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, σχετικά με τα προσδωκώμενα από τους καταναλωτές οφέλη από τη διατροφή με βιολογικά προϊόντα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Η έρευνα διήρκησε επί ένα χρόνο και διενεργήθηκε από ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροφικής Ιατρικής του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του δόκτορα Αλαν Ντάνγκουρ και κόστισε 150.000 ευρώ περίπου. Είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε κάποιες διαφορές μεταξύ των λεγόμενων βιολογικών προϊόντων και αυτών που παράγονται με συμβατικές μεθόδους, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές δεν είναι επαρκείς ώστε να συμπεράνουμε ότι προκαλείται κάποια σημαντική διαφορά στη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: