Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Πολιτικό παιχνίδι για τη νέα άδεια της Μονσάντο

Αυτές τις ημέρες ένας από τους τεράστιους, παγκοσμίως, βιοτεχνολογικούς κολοσσούς που χρησιμοποιούν διάφορα προσωπεία για να προωθήσουν και να επιβάλλουν τα προϊόντα τους, βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό. Πρόκειται για την πολυεθνική εταιρεία Μονσάντο.

Ο λόγος είναι ότι η δεκαετής άδεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού που φέρει την τροποποίηση με τον κωδικό “MON810”, έληξε και τώρα συζητείται αν θα ανανεωθεί ή όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2004, η Μονσάντο αναγκάστηκε να αποσύρει ποικιλία μεταλλαγμένου σιταριού που προόριζε για πώληση στις ΗΠΑ και στον Καναδά, εξαιτίας της μη αποδοχής τους στην αγορά. Ανάλογη τύχη είχαν και μια ποικιλία ντομάτας, που ωρίμαζε αργά, καθώς και μια ποικιλία πατάτας που προβλήθηκε ως υγιέστερη.

Το 2007 είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του μεταλλαγμένου καλαμποκιού «MON863», το οποίο ενώ είχε εγκριθεί για κατανάλωση, αποκαλύφθηκε ότι είναι εν δυνάμει επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η μελέτη του ειδικού στον τομέα της Γενετικής του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν, καθηγητή Ζιλ Ερίκ Σεραλινί αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά πειραματόζωων, τα οποία είχαν τραφεί με το «ΜΟΝ863».


Τώρα η νέα επιστημονική μελέτη καταρρίπτει την προηγούμενη θετική γνωμοδότηση που είχε δώσει για το «ΜΟΝ810» η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Ήδη η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δε θα δεχθεί τη γνωμοδότηση της EFSA για το «ΜΟΝ810». Ο δε εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φίλοι της Γης» στην Ευρώπη Αντριάν Βεμπ, υπεύθυνος για τα θέματα τροφίμων και βιοποικιλότητας, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η υπόθεση της ανανέωσης της άδειας για το «ΜΟΝ810» είναι ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο παιχνίδι με το περιβάλλον και την υγεία μας». Οι κάθε είδους πιέσεις που ασκεί η Μοσάντο, είτε φανερά είτε κρυφά, στην Ε.Ε. είναι ασφυκτικές. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε τ’ αποτελέσματα.

Πολλά διερωτώνται τι ακριβώς είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (γ.τ.ο) τα λεγόμενα μεταλλαγμένα και εάν βλάπτουν την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, τη γενετική τροποποίηση, κατά την οποία επιστήμονες σε εξειδικευμένα εργαστήρια παράγουν νέα είδη φυτών και ζώων. Για την επίτευξη της γενετικής τροποποίησης οι επιστήμονες αποκόπτουν επιλεγμένα γονίδια από έναν οργανισμό και τα ενσωματώνουν στο γονιδίωμα του οργανισμού-στόχου, με μια επιθετική, αυταρχική τεχνική, για να του προσδώσουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά. Επεμβαίνουν στον γενετικό κώδικα των οργανισμών, τον αλλοιώνουν προσθέτοντας γονίδια από άλλους οργανισμούς, χωρίς καν να έχει ελεγχθεί προηγουμένως η ασφάλεια της μεθόδου. Αναμειγνύουν γονίδια από οργανισμούς οι οποίοι ποτέ δεν θα διασταυρώνονταν στη φύση, όπως γονίδια από ψάρι σε φράουλες, γονίδια από άνθρωπο σε ζώα, ή γονίδια από μικρόβια σε φυτά. Έως σήμερα, έχουν τροποποιηθεί γενετικώς, κυρίως καλλιεργήσιμα και εκτρεφόμενα είδη, όπως καλαμπόκι, σόγια, ρύζι, βαμβάκι, φράουλες, δένδρα, αγελάδες, γουρούνια, ψάρια κλπ. Έχουν επίσης τροποποιηθεί γενετικώς και μικροοργανισμοί. Οι βιοτεχνολογικές εταιρίες που προάγουν αυτή την έρευνα και τις εφαρμογές της, καταχρώνται την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να δημιουργήσουν προϊόντα, τα οποία κανένας δεν ζήτησε και κανένας δεν χρειάζεται. Είναι πρόδηλο πως στόχος τους είναι η αύξηση των κερδών και ο έλεγχος της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι γ.τ.ο. απευθύνονται στους αγρότες του αναπτυγμένου κόσμου, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν τους «πατενταρισμένους» σπόρους. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι γ.τ.ο. δεν έχουν αυξημένη παραγωγικότητα. Αντιθέτως έχει αυξηθεί η χρήση φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα ζιζανίων. Επειδή τα γ.τ δεν επηρεάζονται φυτά από τα φυτοφάρμακα, οι γεωργοί ραντίζουν απλόχερα τα χωράφια τους, αυξάνοντας έτσι και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Δεν προστίθεται επίσης νέα θρεπτική αξία στα προϊόντα. Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί το γ.τ. ρύζι με πρόσθετη βιταμίνη Α, που για να προσλάβει κάποιος την απαιτούμενη ποσότητα της εν λόγω βιταμίνης, πρέπει να καταναλώνει πολλά κιλά γ.τ. ρύζι ημερησίως. Ακόμη οι γ.τ. σπόροι είναι «πατενταρισμένοι» και πωλούνται ακριβότερα από τους κανονικούς, αυξάνοντας τα έξοδα των γεωργών. Τέλος, οι καλλιεργητές γ.τ.ο. υποχρεώνονται από τις βιοτεχνολογικές εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια για τη χρήση των γ.τ. σπόρων και των συνοδευτικών χημικών φυτοφαρμάκων και δεσμεύονται να μην χρησιμοποιούν τους σπόρους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Βλάπτουν την υγεία «ΜΟΝ863» και «ΜΟΝ810»

Έχουν ήδη εντοπιστεί αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση των γ.τ.ο. ως τρόφιμα και στο περιβάλλον και τη γεωργία από την ελευθέρωση των γ.τ.ο. στη φύση. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις άμεσων επιδράσεων στην υγεία από ουσίες που προέρχονται από γ.τ.ο. (αλλεργιογόνος ικανότητα, τοξινοπαραγωγή, κλπ.), καθώς επιστημονικές εργασίες έχουν καταδείξει την οριζόντια μεταφορά των ξένων γονιδίων. Επίσης μελέτες έχουν αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των γ.τ.ο και των συνοδευτικών τους δράσεων στη βιοποικιλότητα. Πολλοί από τους κινδύνους σχετίζονται με τις ατέλειες της μεθόδου, άλλοι έγκειται στην ίδια τη μέθοδο, δηλαδή στην επέμβαση στο DNA των οργανισμών και άλλοι στις συνοδευτικές τεχνικές της μεθόδου. Οι επιπτώσεις διαχωρίζονται σε άμεσες και μακροπρόθεσμες. Άμεσες είναι η αλλεργιογόνος ικανότητα και η τοξική δράση ουσιών που παράγονται ως αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης. Μεταξύ των ενδεχόμενων μακροπρόθεσμων επιπτώσεων είναι η καρκινογένεση, η ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και οι επιπτώσεις στις επόμενες γενεές. Η ελευθέρωση των γ.τ.ο. στο περιβάλλον απειλεί τη συμβατική γεωργία, τις βιοκαλλιέργειες, τη μελισσοτροφία, τη βιοποικιλότητα, την ισορροπία του οικοσυστήματος. Οι γ.τ.ο. συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μετά τον πυρηνικό πόλεμο, καθότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης ή απόσυρσής τους σε περίπτωση προβλημάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαρροή των δοτών γονιδίων και η επιμόλυνση άλλων ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: