Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Σπερχειός ποταμός και η προστασία του

Στο Σπερχειό ποταμό και την προστασία του, ήταν αφιερωμένο το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσαν ο «Όμιλος Φίλων του Δάσους» που εκδίδει επί σειρά ετών την εφημερίδα «Δρυάς» και ο «Όμιλος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώδιδας». Ο σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα προβλήματα του Σπερχειού ποταμού και του παρόχθιου δάσους και πραγματοποιήθηκαν μ’ επιτυχία στο πλατανόδασος του Καστριού. Υπήρχαν ταυτόχρονα δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον ποταμό με συμμετοχή μαθητών από διάφορα σχολεία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης και τα εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Λαμιέων. Έγιναν επίσης ομιλίες για τη διαχείριση των παραποτάμιων δασών και των υδάτινων πόρων, καθώς και συναυλίες. Αξίζουν συγχαρητήρια στις δραστήριες οργανώσεις κι ελπίζουμε ότι φρόντισαν και για την αποκομιδή των σκουπιδιών που αφήνουν συνήθως οι ακροατές. Παρόμοιων συναυλιών.


Δύο ακόμη επεισόδια ρύπανσης των υδάτων συνέβησαν πρόσφατα. Το πρώτο αφορά στον ποταμό Ληθαίο του Δήμου Πελινναίων στο νομό Τρικάλων. Μετά τη ρύπανση σε σημεία του ποταμού εντός της πόλης των Τρικάλων, η ρύπανση επεκτάθηκε και στην περιοχή της γέφυρας του χωριού Νομή. Η δυσοσμία είναι έντονη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όταν χαμηλώνει η στάθμη του νερού. Το δεύτερο επεισόδιο προκλήθηκε με τ’ απόβλητα πετρελαιοειδών που διέρευσαν από δεξαμενή απόθεσης λυμάτων, την οποία διατηρεί η Πολεμική Αεροπορία σε μονάδα ραντάρ σε βουνοπλαγιά του Πηλίου, με αποτέλεσμα τη ρύπανση της πηγής πόσιμου νερού στη θέση Βλαχογιάννη από την οποία τροφοδοτείται η Μακρινίτσα.

Η ασθένεια που πλήττει τα τελευταία χρόνια τα κωνοφόρα δένδρα και ιδιαίτερα τα έλατα, πρέπει ν’ απασχολήσει όχι μόνον τα αρμόδια δασαρχεία, αλλά και άλλους φορείς. Ιδιαίτερα την πυροσβεστική υπηρεσία, διότι τα ξερά έλατα, είναι το κατάλληλο προσάναμμα για πυρκαγιές ακόμη και σ’ ελατοδάση. Αυτό υπενθυμίζει μ’ έγγραφό του ο δραστήριος «Όμιλος Φίλων του Δάσους»  προς το Νομάρχη Φθιώτιδας, το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Υπάτης και Γοργοποτάμου. Στις περιοχές Λυχνού και Μονής Δαμάστας των παραπάνω δήμων, αντίστοιχα, ο μύκητας που προσβάλλει τα έλατα έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: