Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Νέα σελίδα στην αντικαπιταλιστική Αριστερά

του Γιώργου Λαουτάρη 

Αλλαγή σελίδας στην πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σήμανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο του Άλσους Περιστερίου. Με μια «πρόωρη ενηλικίωση» στα δυόμισή της μόλις χρόνια, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερψήφισε ένα ολοκληρωμένο αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα και εξέλεξε με αντιπροσωπευτικές διαδικασίες τα συντονιστικά της όργανα για να εκφράζεται ενιαία, δημοκρατικά και με εντολή της βάσης.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Φουκουσίμα: ακόμη μία πυρηνική καταστροφή

του Κώστα Σκορδούλη, πανεπιστημιακού, μέλος της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος

Τα γεγονότα

Καθώς η αποτίμηση από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ προχωρεί, στην πόλη Sendai και τη

γύρω επαρχία Miyagi, η πυρηνική καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Daiichi εμφανίζεται ολοένα και πιο ζοφερή.

Στο εργοστάσιο αυτό υπάρχουν συνολικά έξι αντιδραστήρες. Εκρήξεις υδρογόνου συνέβησαν αρχικά στα κτήρια στα οποία στεγάζονται οι αντιδραστήρες # 1 και # 3 ‒ την ώρα που η ιαπωνική κυβέρνηση και η εταιρεία εκμετάλλευσης των αντιδραστήρων TEPCO (Tokyo Electric Power Company) προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της ψύξης των αντιδραστήρων, ώστε να αποφευχθεί η συνολική κατάρρευση. Οι ειδικοί επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι ράβδοι καυσίμου στους εν λόγω αντιδραστήρες έχουν λιώσει.

Λίγο μετά, σημαντικά προβλήματα εμφανίστηκαν στους αντιδραστήρες # 2 και # 4. Στον αντιδραστήρα # 2 συνέβη μια έκρηξη πολύ ισχυρότερη από τις προηγούμενες, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να σκεφθούν ότι πιθανόν έχει καταστραφεί το περίβλημα του αντιδραστήρα. Στα δελτία ειδήσεων υποστηρίζεται ότι η ράβδος καυσίμου στον αντιδραστήρα # 2 είναι πλέον εν μέρει ή πλήρως εκτεθειμένη, λόγω της απώλειας του ψυκτικού υγρού. Χωρίς να κυκλοφορεί νερό για να διατηρήσει τις ράβδους καυσίμου σε ψύξη, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν θερμοκρασίες μέχρι 2000 βαθμούς Κελσίου, οπότε να προκληθεί τήξη τους. Κατα τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι ράβδοι του καυσίμου αρχίζουν να καίγονται και να εκπέμπουν υψηλές ποσότητες ακτινοβολιών και ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την πραγματική έκταση των καταστροφών. Επιπλέον, η δεξαμενή που περιέχει μεταχειρισμένες πυρηνικές ράβδους καυσίμου του αντιδραστήρα # 4 έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα την εκπομπή υψηλών ποσών ραδιενέργειας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι χρησιμοποιημένες ράβδοι καυσίμου πρέπει να διατηρούνται σε ψύξη για αρκετά χρόνια μετά την αντικατάστασή τους.