Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ακαδημία Πλάτωνος: Κυβερνητική έγκριση για εμπορικό κέντρο

Ανάθεση «αναβάθμισης» της περιοχής στην …Artume

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα το Προεδρικό Διάταγμα που φέρνει τον «πολυχώρο πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου» Academy Gardens ακόμα πιο κοντά στην ανέγερση δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Χωρίς τη δικαιολογία της πίεσης των δανειστών, η κυβέρνηση αδιαφορεί για την αντίθεση των κατοίκων στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, την οποία κάποτε συμμεριζόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.


Η ιστορία βέβαια του Academy Gardens είναι μεγάλη. Η εταιρεία Artume αγόρασε το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη το 2008 αλλά έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να καταφέρει να χτίσει εκεί ένα εμπορικό κέντρο. Τα σχέδιά της κολλούσαν στον χαρακτήρα της περιοχής, ο οποίος αρχικά δεν επέτρεπε την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Όλα αυτά ξεπεράστηκαν ένα-ένα με τη βοήθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων…

Τώρα το υπουργείο προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων υπογράφοντας ένα μνημόνιο με την Artume, που προβλέπει την «εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος». Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται η δημιουργία ζώνης πρασίνου στο όριο του αρχαιολογικού χώρου, η συμβολή σε διάφορα έργα δημοσίου συμφέροντος, η στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και αίθουσας εκδηλώσεων, η απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων και η παροχή υποτροφιών. Στο πνεύμα αυτό, η ανέγερση mall στην περιοχή παρουσιάζεται ως οικονομική και αισθητική αναβάθμιση. Οι συλλογικότητες της γειτονιάς, το Συντονιστικό ενάντια στο mall, η Επιτροπή Κατοίκων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο πάρκο συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι σαφές ότι αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως εξηγεί η σχετική ανακοίνωση του «Ανοιχτού συντονιστικού αγώνα ενάντια στο Mall και υπέρ της αναβάθμισης των γειτονιών μας», ένας χώρος που συγκεντρώνει καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας δεν μπορεί να αυξήσει την εμπορική κίνηση μιας περιοχής. Μπορεί μόνο να τη συγκεντρώσει, ερημώνοντας τις γύρω περιοχές και καταστρέφοντας την τοπική αγορά τους, κάτι που σίγουρα δεν αντισταθμίζεται από τις περιβόητες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στο γνωστό αντεργατικό πλαίσιο.

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει ένα mall δίπλα στον θαμμένο Κηφισό, σε μια περιοχή που χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα και της οποίας το αποχετευτικό σύστημα πάσχει; Τα αντισταθμιστικά οφέλη όπως η ζώνη πρασίνου και η στέγαση δημοσίων υπηρεσιών –που είναι σαφές πως εξυπηρετούν το ίδιο το εμπορικό κέντρο– ή ό,τι άλλο υπόσχεται η συμφωνία και κανείς δεν ξέρει αν θα πραγματοποιηθεί;

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, σημαντικό κομμάτι της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει τις περιφράξεις που χρειάζεται, φωτισμούς, καθαριότητα, αποχετεύσεις για τα όμβρια. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει την …αναβάθμιση της περιοχής στην Artume, που με ένα τεράστιο κτίσμα θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου, χρησιμοποιώντας τον ως διακόσμηση για την εμπορική της δραστηριότητα.

άρθρο της Αρχοντούλας Βαρβάκη για την εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: