Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Κερατσίνι: Κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των καζανιών από την περιοχή των Λιπασμάτων

Ανυπόφορη έχει γίνει η κατάσταση στο Κερατσίνι. Οι τριήμερες διαμαρτυρίες και δράσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη 2/5 με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση των καζανιών από την περιοχή των Λιπασμάτων, που καλέστηκαν από τους συλλόγους εκπαιδευτικών μαζί με φορείς της περιοχής, ήταν πολύ μαζικές με συμμετοχή χιλιάδων απλών εργαζόμενων και νεολαίας.

Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος φάνηκε από την πρώτη κιόλας μέρα των κινητοποιήσεων. Οι εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη-Oil One απελευθέρωσαν αέρια από οργανικές και θειούχες ενώσεις και μόλυναν την περιοχή σε τέτοιο βαθμό που η μυρωδιά ανάγκασε το δήμαρχο και την Περιφέρεια να κλείσουν σχολεία για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τα προηγούμενα χρόνια έδινε υποσχέσεις ότι η περιοχή θα περάσει στα χέρια του λαού του Κερατσινιού και τελικά αδειοδότησε τον Μελισσανίδη να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στο χώρο των Λιπασμάτων.


Η κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν πολύ μαζική με συμμετοχή δεκάδων μαθητών από τα σχολεία της περιοχής με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς. Στην συγκέντρωση πήραν επίσης μέρος με πανό ο Σύλλογος Γονέων του 4ου δημοτικού σχολείου, η δημοτική παράταξη Άλλος Δρόμος, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας, η Λαϊκή Αντίσταση, η ΛΑΕ και με δυναμικό μπλοκ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Την ώρα που η περιοχή είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, τη στιγμή που εδώ και μήνες υπάρχουν έντονες οσμές στις γειτονιές της Δραπετσώνας, της Ευγένειας και της Χαραυγής, την ίδια στιγμή που ο λαός της περιοχής γίνεται δέκτης της καταστροφικής πολιτικής του κεφαλαίου με το ναυάγιο «Άγια Ζώνη ΙΙ» και το μαζούτ που έχει γεμίσει την περιοχή του Σαρωνικού, η παραχώρηση της δυνατότητας στον επιχειρηματία να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο εμπόριο πετρελαίου είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου – Δραπετσώνας, “Νίκος Πλουμπίδης”.

Οι κινητοποιήσεις απέδειξαν πως ο κόσμος του Κερατσινίου βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το κεντρικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής που είναι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Να γίνει άμεση ανάκληση των αδειών του Μελισσανίδη. Απαλλοτρίωση του συνόλου της έκτασης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (640 στρεμμάτων.) για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής σε υγεία, αναψυχή, πράσινο, πολιτισμό, άθληση. Καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια στην περιοχή. Από την Πειραϊκή μέχρι το Κερατσίνι και το Πέραμα, σε μια περιοχή που προσπαθούν να την ρημάξουν, εμείς απαντάμε με αγώνες.

Μιχάλης Πέππας
φοιτητής, ΣΕΚ Κερατσινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: