Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη Τύπου της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 9/9, στον Πολυχώρο «Ρομάντσο», η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή». Η
Πρωτοβουλία συγκροτήθηκε στα τέλη Αυγούστου, μετά από πλατιά σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλές περιβαλλοντικές κινήσεις και πρωτοβουλίες από όλη τη χώρα, συνδικαλιστές/στριες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, μέλη δημοτικώνπεριφερειακών σχημάτων και αριστερών οργανώσεων.


Τη συνέντευξη άνοιξε ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας, που αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη στις 20 Σεπτέμβρη. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν εκείνη την ημέρα, με κεντρικό σύνθημα “αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!”, οργανώνοντας ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 6μμ στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ευθύνονται για την καταστροφή του πλανήτη. Όλες και όλοι μαζί, μαχητικά και ενωτικά, συνεχίζοντας και συνδέοντας τους αγώνες που έχουμε ξεκινήσει σε μια σειρά μέτωπα: ενάντια στις εξορύξεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας, των λιμανιών και των συγκοινωνιών, ενάντια στη λεηλασία των ελεύθερων χώρων, παραλιών, δασών κλπ, ενάντια στους ΧΥΤΑ και στην καύση των σκουπιδιών. Διεκδικώντας δημόσιο εργατικό έλεγχο που μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες για εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κέντρο τις ανάγκες της πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος».

Η Ελένη Πορτάλιου, από την Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού, αναφέρθηκε στις γνωστές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη και την απειλή για τις ζωές εκατομμυρίων πληθυσμών και την βιοποικιλιότητα στον πλανήτη. «Ελάχιστα χρόνια είναι η προθεσμία που θέτει το τελεσίγραφο του ΟΗΕ για ν’ ανακοπεί η υπαρξιακή απειλή, παρόλα αυτά τίποτε σχεδόν δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όχι μόνο ο Τραμπ, ο εκπρόσωπος των πετρελαϊκών λόμπυ, δεν υπέγραψε την προηγούμενη συμφωνία για το κλίμα, αλλά και δεν υπήρξαν ουσιώδεις παγκόσμιας εμβέλειας ρυθμίσεις και μέτρα ανάσχεσης της ραγδαία επερχόμενης καταστροφής. Είναι σημαντικό, λοιπόν, στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα να βρει απέναντί της μια παγκόσμια κινητοποίηση που ζητά άμεσες και δομικές παρεμβάσεις. Εμείς δεν πρέπει να λείπουμε από αυτήν! Κινήματα πολιτών, αγροτικά κινήματα, συνδικάτα, συμβούλια νέων, οικολογικές οργανώσεις, μαζί με τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που έδωσαν ώθηση στο κίνημα με τις “Παρασκευές για το Κλίμα” θα είμαστε στους δρόμους στις 20 Σεπτέμβρη αλλά και στη συνέχεια».

Ο Γιάννης Τζιτζής, από την κίνηση «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», που εξέλεξε δύο κοινοντικούς συμβούλους στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Πειραιά, μίλησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής λόγω του ελλιμενισμού των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων. «Αυτές οι πλωτές πολιτείες, αλλά και η προγραμματισμένη επέκταση των εγκαταστάσεων της COSCO, είναι υπεύθυνες για την αύξηση της μόλυνσης και την καταστροφή του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν αυτά τα φαραωνικά μέτρα, η συμμετοχή μας στις 20 Σεπτέμβρη και στην Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη!».

“Όλες/οι στο Σύνταγμα” 

Το πάνελ της συνέντευξης έκλεισε με την Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από το Κίνημα υπεράσπισης των Ρεμάτων. «Σήμερα απειλείται η ζωή πάνω στον πλανήτη από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας σε βάρος της φύσης. Τα ρέματα, που αποτελούν ένα φυσικό air condition για τις πόλεις, καταστρέφονται, τόνοι τσιμέντων θα χρειαστούν για την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας. Όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Στις 20 Σεπτέμβρη πρέπει να είμαστε όλες και όλοι στο Σύνταγμα γιατί δεύτερος πλανήτης δεν υπάρχει για να ζήσουμε. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει απαραίτητα να δράσουμε!»

Στη συνέχεια πήραν το λόγο η Μαρία Πετεινάκη, από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, που εστίασε στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβασης από τους υδρογονάνθρακες σε ΑΠΕ και όχι ΒΑΠΕ, αλλαγή στις μεταφορές προς τα μέσα σταθερής τροχιάς, προστασία και αύξηση των δασών, μεταστροφή της γεωργίας σε καλλιέργειες φιλικές προς τη γη. «Να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας, για να συμφωνήσουμε σε πέντε - εξι βασικά πράγματα που θα αντιστρέψουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Αυτό μας καλεί να πράξουμε το παγκόσμιο κάλεσμα στις 20 Σεπτέμβρη. Το κίνημα ξεκίνησε από τα παιδιά και τους νέους, οφείλουμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι να ανταποκριθούμε!».

Η Κατερίνα Πατρικίου, ακτιβίστρια ενάντια στα ΧΥΤΑ Φυλής, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας και πρώην δημοτική σύμβουλος με την Ανυπότακτη Πετρούπολη, αναφέρθηκε στην εγκληματική απόφαση της Δούρου και του Πατούλη για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και τις ενωτικές δράσεις που απαιτούνται. «Τα σωματεία μας είναι δύναμη σ’ αυτές τις μάχες. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Δυτικά της Αθήνας και παντού όπου ζούμε και δουλεύουμε, ξεσηκωνόμαστε για τις 20 Σεπτέμβρη». Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα έχει ήδη πάρει απόφαση στήριξης της διαδήλωσης στις 20 Σεπτέμβρη, όπως και το Σωματείο Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» αναφέρθηκε στις προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του δημάρχου Μπακογιάννη, να ξεπουλήσουν τα πάντα προς όφελος των καπιταλιστών που θέλουν να αρπάξουν τα «φιλέτα» από τον Πειραιά και το Ελληνικό μέχρι την Αλεξανδρούπολη. «Η λογική του κέρδους που υπηρετούν οδηγεί στην καταστροφή και τον απόλυτο παραλογισμό. Να επιβάλουμε με τη δύναμη του μαζικού κινήματος τη δική μας ατζέντα», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου