Σελίδες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

COP26: Με βασικό επιχείρημα το ρυπογόνο και πανάκριβο φυσικό αέριο

Μίλησε για «Απάτητα βουνά», ενώ οι πολυεθνικές ενέργειας τσιμεντώνουν τις κορφές

Ως πρωτεργάτρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής επιχείρησε να εμφανίσει ο Κ. Μητσοτάκης την κυβέρνησή του από το βήμα της COP26, μιλώντας για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που παραμένει κέλυφος αδειανό. «Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών», είπε, αναφερόμενος στον «ελληνόκτητο εμπορικό στόλο, μια θαλάσσια υπερδύναμη, 20% του παγκόσμιου στόλου». Η ναυτιλία, όμως, είναι ο μόνος μεγάλος οικονομικός τομέας που έχει μείνει εκτός δεσμευτικών κλιματικών ρυθμίσεων, παρότι ευθύνεται για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών (940 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως).

Ο Κ. Μητσοτάκης υπερηφανεύτηκε πως «μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και πως «η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν έως το 2023». Η βιασύνη της ΝΔ για το ξεπέταγμα του λιγνίτη δεν γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά για να δοθεί χώρος και να εισβάλουν οι ιδιώτες με όχημα το φυσικό αέριο, το οποίο είναι επίσης καύσιμο υδρογονανθράκων και προκαλεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν και λιγότερες (όσον αφορά το μεθάνιο περισσότερες). Με την κυριαρχία, σήμερα, του εισαγόμενου και πανάκριβου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή (περίπου 45%) τα μονοπώλια ενέργειας κάνουν πάρτι, ενώ οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά ζεματάνε. Έτσι, παρά τα λόγια του πρωθυπουργού για την υπερθέρμανση του πλανήτη οι κατοικίες θα παγώσουν φέτος.

Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μιλώντας για σημείο εισόδου «πράσινου υδρογόνου» στην Ευρώπη, ενώ σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα φέρνει ρεύμα από φυσικό αέριο! Επιπλέον, το καλώδιο συναντιέται με τις φιλοδοξίες για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Eastmed και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Γνωρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, μόνο για γέλια (ή για κλάματα) είναι οι αναφορές Μητσοτάκη για προστασία της βιοποικιλότητας (και της θαλάσσιας) και του προγράμματος «Untrodden Mountains» (Απάτητα Βουνά), όταν έχουν παραδώσει τις βουνοκορφές στους αετονύχηδες των βιομηχανικών ΑΠΕ.

prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου