Στην ανακοίνωσή της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα" αναφέρει:
Τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του πάρκου ξεκινούν πριν από 12 χρόνια όταν η τότε δημοτική αρχή υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη Ερυθρό Σταυρό επιχειρώντας να κατασκευάσει στον χώρο με πολυώροφο κτίριο, γραφεία και parking. Οι αγώνες των κατοίκων ανέτρεψαν τα σχέδια τους κατοχυρώνοντας το κτήμα ως χώρο Πρασίνου και Πολιτισμού και διαμορφώνοντας το αποκλειστικά με προσωπική δουλειά και έξοδα των κατοίκων (κερκίδες, σκηνή, πηγάδια, εκτεταμένη φύτευση). Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, αγορές χωρίς μεσάζοντες, γιορτές, γλέντια έχουν οργανωθεί στο κτήμα από διάφορες συλλογικότητες.
12 χρόνια μετά ξαναχτυπούν! Ο Δήμος της Αθήνας έχει συνάψει συμφωνία παραχώρησης του κτήματος και μελέτη ανάπλασης. Σε ένα ακόμα έργο «βιτρίνα», περιλαμβάνεται το κόψιμο των 90 ώριμων δέντρων και όσων φυτεύτηκαν από τη συνέλευση τα τελευταία χρόνια στο χώρο του παλαιού εργοστασίου, η περίφραξη του πάρκου, το ξήλωμα (ξανά) της παιδικής χαράς που τοποθέτησαν οι κάτοικοι με δική τους δουλειά και έξοδα, την αποψίλωση των υφιστάμενων θάμνων και την τοποθέτηση των βιομηχανικών υλικών στο έδαφος. Επιπλέον, ο Δήμος παραιτείται από οποιοδήποτε δικαίωμα χρήσης του πάρκου μετά από 30 χρόνια κατοχής του, καθώς κατόπιν της συμφωνίας το πάρκο θεωρείται ως παραχώρηση χρήσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στο Δήμο Αθηναίων για 8 χρόνια! Σκοπός δηλαδή είναι τα 9 στρέμματα ελεύθερου δημόσιου χώρου να «εξωραϊστούν» με έξοδα των πολιτών και μετά ο ΕΕΣ να παραλάβει ως «αυλή» το χώρο, για να προχωρήσει σε όποια οικοδομική ή επενδυτική εκμετάλλευση θεωρήσει συμφέρουσα για αυτόν
Το συνολικό σχέδιο δημαρχίας και επιχειρηματικών ομίλων παραδίδει την πόλη κομμάτι-κομμάτι στην εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με τη δημοτική αρχή της Αθήνας πολιτικό μεσάζοντα. Ο «εξευγενισμός» και οι «αναπλάσεις» γίνονται στα πλαίσια του δόγματος «Νόμος, Τάξη, Κέρδη».
Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και είναι εναντίον μας.
Ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι αφήνονται στην παρακμή χωρίς συντήρηση και καθαριότητα, την περίοδο της πανδημίας πάρκα και πλατείες ενοχοποιούνται ως φορείς διάδοσης του ιού, απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτά και στη συνέχεια μπαίνουν νέοι κανόνες στη λειτουργία τους, κλείνουν νωρίς, γίνονται πιο δύσκολα προσβάσιμοι.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα project.
Το θράσος της δημαρχίας Μπακογιάννη να μετατρέψει τον δήμο σε ντίλερ αυτών των συμφερόντων είναι ασύλληπτο! Το project είναι μεγάλο! Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να μετατρέψουν κάθε σπιθαμή κοινού και δημόσιου χώρου και αγαθού σε εμπόρευμα που θα χρησιμοποιείται με στόχο την κερδοφορία. Το όραμά τους είναι απλό, παλιό και χιλιοειπωμένο, τόσο παλιό και γερασμένο όσο και το σύστημά τους: ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, με στόχο την παράδοσή τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και πρόσχημα τη δήθεν «ανάπτυξη». Αρχαιολογικό Πάρκο, Λόφος Στρέφη, Πλατεία Εξαρχείων, Πλατεία Πρωτομαγιάς, Μεγάλος Περίπατος από ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι τσιμεντόνονται και διαμορφώνονται για χάρη των επενδυτών και της τουριστικοποίησης.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η πόλη ανήκει στους κατοίκους της και όχι στα επιχειρηματικά funds και στα πολιτικά φερέφωνά τους, που θέλουν να την κατασπαράξουν για τα κέρδη!
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, δημοτική κίνηση της πόλης, έχει καταγγείλει χρόνια αυτούς τους σχεδιασμούς δήμαρχου/κυβέρνησης και προβάλλει την ανάγκη για την ουσιαστική αναβάθμιση των γειτονιών της Αθήνας.
Διεκδικούμε μαζί με τους κατοίκους την οριστική εγκατάλειψη ενός τέτοιου σχεδιασμού
Να ακουστούν τα αιτήματα των κατοίκων:
• Χαρακτηρισμός όλου του κληροδοτήματος ως Κοινόχρηστο Πράσινο: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ’81 που καταπατήθηκε από την επιβολή των όρων δόμησης στο κτήμα.
• Συντήρηση και καθαρισμός του πάρκου από την υπηρεσία πρασίνου. Ούτε σκέψη για κόψιμο παροχής νερού στο πάρκο. Ο Δήμος να αναλάβει τα καθήκοντά του.
• Αναστήλωση των Διατηρητέων- Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα χαρακτηρισμένα κτήρια να συντηρηθούν και να γίνουν άξια χρήσης από τους ίδιους τους κατοίκους και όχι τους επενδυτές.
• Καμία εφαρμογή της σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΕΣ. Να παρθεί πίσω. Το πάρκο ανήκει στους κατοίκους.
Να αντιδράσουμε συλλογικά-μαζικά
Ελεύθεροι από κάθε εμπορευματοποίηση Δημόσιοι Χώροι, Χώροι Πράσινου, Ελεύθεροι, Κοινά Αγαθά για όλους τους κατοίκους και τους πολίτες της Αθήνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου