Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Κέρκυρα: Οικοδομική άδεια ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο παράκτιο οικοσύστημα του Ερημίτη

Οικοδομική άδεια για “Ανάπτυξη Παραθεριστικού Τουριστικού χωριού «Κασσιώπη Κέρκυρα», αποτελούμενου από ξενοδοχειακό συγκρότημα 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων και συγκρότημα διαμερισμάτων, στη θέση Αρταβάνη (Ερημίτης) της περιοχής Αγίου Στεφάνου Νήσου Κέρκυρας (ΕΣΧΑΔΑ ΚΑΣΣΙΩΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑ) – Κτίριο Τουριστικής Λιμενικής Εγκατάστασης” εδόθη από το ΥΠΕΝ (Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ) στις 25 Ιουλίου.

Ο Σύλλογος “Ερημίτη Πλους” που αντιδρά στην επένδυση, ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας ενώ τη σήμερα Δευτέρα 31/7/2023 καταθέσει αίτηση “για την αναστολή οποιονδήποτε εργασιών που σχετίζονται με αυτές και αγωγή για την διάρρηξη της δικαιοπραξίας παραχώρησης ιδιοκτησίας από το ΤΑΙΠΕΔ προς την φερόμενη ως επενδύτρια εταιρεία”.

“Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό” καταλήγει “και τα κινήματα να σταθούν δίπλα μας, όπως πάντα στον αγώνα, να επαγρυπνούν και να πυκνώσουν τις επισκέψεις του στην περιοχή“.

Ο Ερημίτης στην Κέρκυρα είναι άλλη μια περιοχή όπου το κράτος μαζί με το κεφάλαιο την ισοπεδώνουν. Για άλλη μια φορά στο όνομα της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, θα αλωθεί μια περιοχή για να χτιστούν βίλες, ξενοδοχεία, μαρίνα και καταστήματα. Τι και αν το φετινό καλοκαίρι αποδείχτηκε περίτρανα, πως οικονομικά η «βαριά βιομηχανία» είναι φτερό στον άνεμο; Η καταστροφή του Ερημίτη συντελέστηκε με την συνεργασία όλων των κυβερνήσεων από το 2012 έως σήμερα. Μάλιστα η παραχώρηση της περιοχής στην NCH Capital Inc για 99 χρόνια έγινε το 2016 επί κυβέρνησης ΣυριζΑνελ. Η NCH Capital Inc δεν είναι τυχαία εταιρεία, αφού έχει δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα έχει αναλάβει όλα τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Ο Μητσοτάκης όταν επισκέφτηκε την περιοχή στα μέσα του Ιουλίου 2020 προφήτευσε, σε δημόσια συζήτηση που είχε, μια φωτιά που θα έπιανε στον Ερημίτη σχεδόν ένα μήνα μετά. Θέλοντας να δικαιολογήσει την επένδυση, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή ο Ερημίτης θα καιγόταν. Έτσι και έγινε, λοιπόν. Ο Ερημίτης ένα μήνα μετά στις 17/08/2020 έπιασε φωτιά που κατέκαψε 200 στρέμματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι προορισμένα για το λεγόμενο «Project Kassiopi». Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα σε πολλά διαφορετικά σημεία και ενώ προηγουμένως είχαν ξεκινήσει βορειοδυτικοί άνεμοι.

Οι φωτογραφίες από τον καμένο Ερημίτη φανερώνουν όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το χειρουργικό χτύπημα της φωτιάς.

Για τα μάτια του κόσμου, η NCH Capital Inc σε δήλωσή της ανέφερε: «Με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε την ταυτόχρονη εκδήλωση και εξέλιξη πυρκαγιών, σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέτωπα, στη δύσβατη περιοχή του Ερημίτη της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου όπου θα υλοποιηθεί το Kassiopi Project.[…] «Ως NCH Capital Inc., σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, ήδη ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την αναδάσωση της περιοχής, ώστε η έκταση που κάηκε να ξαναγίνει πράσινη, να ανακτήσει τον αρχικό της χαρακτήρα και φυσικό της πλούτο».

Το κλειδί στην κατανόηση της παραπάνω δήλωσης βρίσκεται στις φράσεις «δύσβατη περιοχή» και «ήδη ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την αναδάσωση της περιοχής». Δηλαδή, μια πρώην δύσβατη και άγρια περιοχή θα αναδασωθεί και θα εξευγενιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στο «Kassiopi Project». Οι δύο αυτές δηλώσεις, λοιπόν, του Μητσοτάκη και της NCH Capital Inc είναι η πραγματική φιλοσοφία του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Εν δυνάμει, λοιπόν, όλα τα δάση κάποτε θα καούν, οπότε γιατί να μην χτιστούν και να αναδασωθούν, σύμφωνα με τα εκάστοτε καταστροφικά project, ώστε να είναι οικονομικά χρήσιμες αυτές οι περιοχές; Η πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν οι κυρίαρχοι μπορεί να γίνει κατανοητή και να εξηγηθεί μόνο με όρους μαφίας και έτσι θα προχωρά αυτός ο κόσμος, όσο ο άνθρωπος πιστεύει σε αχυράνθρωπους σαν τον Μητσοτάκη και στηρίζει το κράτος που θα δίνει βορά, στα νύχια της οικονομικής εξουσίας (κεφαλαίου), ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον.

Ο Ερημίτης Κέρκυρας είναι ένα παρθένο οικοσύστημα συνολικού εμβαδού περίπου 2.000 στρεμμάτων στη βορειοανατολική Κέρκυρα, ανάμεσα στον Άγιο Στέφανο Σινιών και την παραλία Αυλάκι, ακριβώς απέναντι από τις Αλβανικές ακτές. Χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας για αμυντικούς λόγους και στη συνέχεια, κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, κτίστηκε φάρος ύψους 9 μέτρων στη νησίδα Καπαρέλι με σκοπό την εξάλειψη κινδύνου από θαλάσσης. Μέρος της έκτασης το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο παραχωρήθηκε το 2013, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία NCH Capital, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε ανέγερση ξενοδοχείου, μαρίνας και επαύλεων.Τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης των παλαιών κτισμάτων με σκοπό την έναρξη της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων.

Αποτελεί ένα παρθένο οικοσύστημα πυκνής βλάστησης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει συνολική έκταση 2.000 περίπου στρεμμάτων. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Κέρκυρα, σε μικρή απόσταση από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Στεφάνου Σινιών και την Κασσιώπη, και αποτελείται από παραλίες, ορμίσκους, ακρωτήρια, καθώς και και τρεις λίμνες, οι οποίες είναι γνωστές με τις ονομασίες: Άκολη, Βρωμολίμνη, Έλος Ερημίτη. Οι τρεις αυτές λίμνες έχουν καταγραφεί από την οργάνωση WWF Hellas στον κατάλογο των προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Εντός του Ερημίτη βρίσκουν καταφύγιο και ενδημούν πολλά πουλιά και άγρια θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και τρία απειλούμενα είδη: η μεσογειακή φώκια, το ρινοδέλφινο και η σβίδρα  (ή βίδρα). Η συνολική έκταση του Ερημίτη υπολογίζεται σε 2.000 στρέμματα, από τα οποία τα 438,23 στρέμματα έχουν μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιωτική εταιρεία προς τουριστική επένδυση. Ο επενδυτής έχει δικαίωμα δόμησης 36.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατείχε έκταση 497 στρεμμάτων στην περιοχή και έχει παραχωρήσει το σύνολο σχεδόν της έκτασης που του ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση. Βάσει του ιδρυτικού του Νόμου 3986/2011 το ΤΑΙΠΕΔ συστήθηκε με σκοπό να πουλήσει την ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, προωθώντας την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, με πώληση περιουσιακών στοιχείων που είχαν περιληφθεί στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το παραθαλάσσιο οικόπεδο Ερημίτης στη βορειοανατολική Κέρκυρα.

Με δελτίο τύπου με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2013, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την προσφορά που κατατέθηκε από την εταιρεία NCH Capital για το παραθαλάσσιο οικόπεδο Ερημίτης (Κασσιόπη) – θέση Αρταβάνη επιφάνειας 438,23 στρεμμάτων με ακτογραμμή 725 μέτρων. Η μεταβίβαση αφορούσε το δικαίωμα επιφάνειας για μια περίοδο 99 ετών. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται περίπου σε 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατομμύρια δόθηκαν για την απόκτηση δικαιώματος  επιφανείας, άλλα 2,3 εκατομμύρια ως ρήτα τύπου earn-out και τα υπόλοιπα 75 εκατομμύρια περίπου αφορούν την επένδυση.

Με νεότερο διαγωνισμό το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε νέα πρόσκληση για την απόκτηση δικαιώματος πλήρους κυριότητας του οικοδομήσιμου μέρους του οικοπέδου με μοναδικό πλειοδότη την NCH Capital και τίμημα εξαγοράς 2 εκατομμύρια ευρώ. H πλήρης επωνυμία της εταιρείας που ελέγχεται από την NCH Capital και διαχειρίζεται την επένδυση είναι η «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.» Δικαίωμα επιφάνειας είναι το εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου να κατασκευάζει κτίσμα σε έδαφος δημοσίου κτίσματος που δεν του ανήκει και να ασκεί στο κτίσμα τις εξουσίες που του παρέχει το δικαίωμα της κυριότητας (παρ.1, άρ. 18, ν.3986/2011).

Ο ανάδοχος προτίθεται να προχωρήσει σε ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων 180 κλινών, 40 ανεξάρτητων κατοικιών εμβαδού 250 τμ επί εκτάσεως ενός στρέμματος έκαστη, καθώς και μαρίνας 60 θέσεων. Η διαχείριση του ξενοδοχείου Kassiopi Resort θα γίνει από διεθνή operator, ενώ μέσω της επένδυσης υπολογίζεται να δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του ως τουριστικός προορισμός.

Αντιδράσεις στην επένδυση εκδηλώθηκαν τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Έγιναν δικαστικές διαμάχες τόσο με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Δήμο Κέρκυρας, όσο και με το Σύλλογο «Ερημίτης Πλους: Περιβαλλοντική προστασία Ακτίων Βόρειου Στενού Κέρκυρας». Ευρωπαίοι κάτοχοι ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή που έχουν επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε αγορές ακινήτων στο νησί, αντιτίθενται στην επένδυση θεωρώντας ότι καταστρέφεται το οικοσύστημα, αλλά και η οικονομία της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε συνεδρίασή του στις 23 Φεβρουαρίου 2020 τάχθηκε κατά κάθε πράξης τσιμεντοποίησης της περιοχής και ζητά από την Κυβέρνηση να κηρυχτεί η περιοχή προστατευόμενος χώρος απείρου φυσικού κάλλους με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση του ως οικολογικό πάρκο με δημόσια χρήση, ενώ μαζί με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας θα συνεχίσουν να κινούνται δικαστικά. Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με ψήφισμά του στις 15 Φεβρουαρίου 2020 άλλαξε πλεύση σε σχέση με παλιότερες αποφάσεις, στηρίζοντας επί της ουσίας τη συγκεκριμένη επένδυση υπό προϋποθέσεις.

ertnews.gr , erimitis.gr, anarchypress



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου