Κάτοικοι της Χαλκιδικής προσφέρουν τρόφιμα στους πρόσφυγες στο Ελληνικό |
Με την προκλητική αυτή απόφαση το ΣτΕ έρχεται να ακυρώσει αυτό που είναι προφανές και γνωρίζουν όλοι οι μεταλλειολόγοι. Ότι δηλαδή η πυρομεταλλουργική μεθόδος ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) η οποία χρησιμοποιείται για την αφαίμαξη του χρυσού της Χαλκιδικής είναι η πλέον καταστροφική για το περιβάλλον, ειδικά όταν δεν ακολουθείται από συνεχείς δοκιμές και μετρήσεις.
Επιπλέον το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν υποβληθεί οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζεται από το ΣτΕ ως εκδικητική πράξη εκ μέρους της εταιρείας. Να σημειωθεί πως η απόφαση Σκουρλέτη δεν έκλεισε τις παραγωγικές δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, δηλαδή τις Μαύρες Πέτρες και την παραγωγή χρυσοφόρου συμπυκνώματος από τον εμπλουτισμό των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας. Ήταν απόφαση της Ελληνικός Χρυσός να βάλει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων της, με προφανή στόχο να εκβιάσει την κυβέρνηση και την κοινωνία ολόκληρη.
Οι επιλεκτικές ευαισθησίες των ανωτάτων δικαστών αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας αφού όταν το 2012 κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν κατά της απόφασης παραχώρησης του δάσους στις Σκουριές και ταυτόχρονα κατέθεσαν και αίτηση αναστολής για να μην καταστρέψει η εταιρεία το δάσος μέχρι να βγει η απόφαση, η τριμελής τότε Επιτροπή Αναστολών δεν δέχτηκε να δώσει αναστολή. Εν συνεχεία, το ΣτΕ έκανε τρία ολόκληρα χρόνια να δικάσει την υπόθεση, μέσα στα οποία το δάσος που ήταν το αντικείμενο της παραχώρησης είχε ήδη εκριζωθεί, ανασκαφεί και μετατραπεί σε βιομηχανικό εργοτάξιο.
Δεν το βάζουν κάτω
Ωστόσο οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι δείχνουν να μην το βάζουν κάτω. Παρά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ δεκάδες αγωνιστές που ταξίδεψαν από την Χαλκιδική για να βρεθούν στην Αθήνα, έξω από την συνεδρίαση του ΣτΕ, συνέχισαν την καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Έχοντας μαζέψει ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και φάρμακα για τους πρόσφυγες συνέχισαν όπως είχαν προαποφασίσει την καμπάνια ενημέρωσης και αλληλεγγύης φτάνοντας νωρίς το απόγευμα στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, όπου έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά από την Συρία και το Αφγανιστάν.
Αργότερα έφτασαν στο Σύνταγμα που τους περίμεναν μέλη της Επιτροπή Αλληλεγγύης για την σωτηρία της Χαλκιδικής από την Αθήνα έχοντας προγραμματίσει συγκέντρωση και προβολή ντοκυμανταίρ για την εξόρυξη στην Χαλκιδική.
“Η πραγματικότητα είναι πως περιμέναμε την αρνητική απόφαση του ΣτΕ. Από την αρχή του αγώνα μας οι δικαστές είχαν πάρει θέση με την μεριά της Ελ Ντοράντο Γκολντ. Δεν υπήρξε καμία στιγμή που να στήριξαν την σωτηρία του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής και βρέθηκαν με την μεριά των ιδιωτικών συμφερόντων.
Το πρόβλημα είναι ότι στην αρχή είχαμε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πιστεύαμε πως αν άλλαζαν τα πράγματα θα είχαμε πιο θετικές εξελίξεις. Οι ελπίδες μας αποδείχτηκαν ψεύτικες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άργησε πάρα πολύ να ασχοληθεί με το ζήτημα, παρά την υποστήριξη στα λόγια, και όταν προεκλογικά αποφάσισαν να ασχοληθούν, στην ουσία δεν σταμάτησαν όπως όφειλαν την εξόρυξη. Αποδεικνύεται στην πράξη πως η απόφαση Σκουρλέτη ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για να μας κλείσουν το στόμα για λίγο. Η κυβέρνηση είχε την δύναμη να σταματήσει την εξόρυξη και να βάλει τέρμα στην τεράστια καταστροφή, όμως επέλεξε τον πιο ανώδυνο τρόπο προσωρινής διακοπής πετώντας την μπάλα στην κερκίδα, βάζοντας δηλαδή ξανά στο παιχνίδι το ΣτΕ”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Γιώργος, κάτοικος Ιερισσού.
“Ήρθαμε σήμερα εδώ για να αποδείξουμε πως ο αγώνας αυτός, όσο και αν θέλουν να τον σταματήσουν, δεν τελειώνει. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστρέψουν τον τόπο μας. Αυτό που συμβαίνει στην Χαλκιδική είναι μια εισβολή των πολυεθνικών.
Η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες έχει διπλό νόημα. Από τη μία είναι το προφανές ζήτημα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο υπάρχει και ένα επιπλέον στοιχείο. Όλος αυτός ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους ακριβώς γιατί στις πλάτες τους παίζονται για δεκαετίες παιχνίδια πολιτικών συμφερόντων. Εμείς βλέπουμε ομοιότητες με τα παιχνίδια που παίζονται και στις πλάτες των κατοίκων της Χαλκιδικής. Για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των συνεργατών τους στην Ελλάδα καταστρέφονται οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων που γίνονται θύματα της σκληρής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος”, ανέφερε η Ευανθία μιλώντας στην Ε.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου