Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Κλιματική αλλαγή και ερημοποίηση

Το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής (σαχαριανής, στη πραγματικότητα) σκόνης, προς τη Νότια Ευρώπη, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εδώ και 4.000 χρόνια. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό, όμως, που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι αυτό το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο επιβλαβές για την υγεία μας, με όλο και μεγαλύτερη ένταση και έκταση. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή συμβάλει και στη "παραγωγή" και στη "μεταφορά" της αφρικανικής σκόνης. 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που εκφράζεται με αυξημένες θερμοκρασίες στις περιοχές του Βόρειου Πόλου και της Σαχάρας, έχει ως αποτέλεσμα όταν θερμές αέριες μάζες από την Αφρική ωθούνται από τους ανέμους προς τη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη να μην αναχαιτίζονται, όπως παλιότερα, από ψυχρές αέριες μάζες, προερχόμενες από τον Βορρά. Οι αέριες μάζες όσο περισσότερο θερμαίνονται τόσο ανεβαίνουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, άρα μπορούν να ταξιδέψουν μακρύτερα, υπερνικώντας τις εξασθενημένες ψυχρές μάζες. Επιπλέον, εξαιτίας της "ερημοποίησης" όλο και περισσοτέρων περιοχών, οι αραιές βροχοπτώσεις υποχωρούν την βλάστηση, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις να μπορούν, με τη βοήθεια του βαρομετρικού χαμηλού, να τροφοδοτηθούν με την αφρικανική σκόνη. Γι' αυτό φέτος η αφρικανική σκόνη "έφτασε" μέχρι την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Climate", η έρημος Σαχάρα, εξαιτίας του φαινομένου της "ερημοποίησης", έχει επεκταθεί κατά 10% (!).

Η επέκταση της Σαχάρας σημαίνει, εκτός από πλήθος άλλων φαινομένων, και αυξημένη μεταφορά ποσότητας σκόνης προς την Ευρώπη.

Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τους αέριους ρύπους από τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη γύρη και τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν από κοινού βλαβερές συνθήκες στην ατμόσφαιρα που επηρεάζουν την υγεία όλων μας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η ρύπανση του αέρα σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ο IQAir, ένας ελβετικός οργανισμός που συγκεντρώνει στοιχεία για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, από περίπου 30.000 σταθμούς παρατήρησης στον κόσμο, δήλωσε ότι από τις 134 χώρες που εξετάζονται στην έρευνα, μόλις 7 ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την μεγάλη πλειονότητα των χωρών να βαθμολογείται πολύ κάτω της βάσης. H Ελλάδα είναι στην 51η θέση.

Η κλιματική αλλαγή είναι η θανατερή σοδειά του καπιταλισμού. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε θα πρέπει να τον ανατρέψουμε. 

Γιώργος Ράγκος για την εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη", τεύχος 1630 (Τρίτη 30 Απριλίου 2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια: