Πρώτος ομιλητής ήταν ο Άγγελος Διονυσακόπουλος, φοιτητής στη Φιλοσοφική, που δραστηριοποιείται στην Ανοιχτή Συνέλευση Λόφου Στρέφη: «Ο λόφος Στρέφη μπήκε στο στόχαστρο του Μπακογιάννη όπως συμβαίνει και με όλους τους χώρους πρασίνου στις γειτονιές μας, αλλά και σε όλη τη χώρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με το αφήγημα του “Νόμου και Τάξης” στα Εξάρχεια, στις σχολές, στους χώρους εργασίας προσπαθούν να σταματήσουν τις αντιστάσεις απέναντι στις επιθέσεις που κάνουν. Καθημερινά βγαίνουν δημόσιες καταγγελίες από κόσμο που κάνει τη βόλτα του για σεξιστικά, ομοφοβικά και ρατσιστικά περιστατικά που προκαλεί η αστυνομία, η οποία με πρόφαση την covid, αλλά και πιο πριν, έχει εντείνει τους “ελέγχους”. Θέλουν να μας διώξουν γεμίζοντας τη γειτονιά με ξενοδοχεία και πολυκατοικίες airbnb. Κινητοποιήθηκε πολύς κόσμος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Στρέφη από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση μαζεύτηκαν πάνω από 250 άτομα»..
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: «Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή με αντιφάσεις. Ταυτόχρονα με την παρουσία νεολαιίστικων συλλογικοτήτων, πολιτικοποιημένων εγχειρημάτων και χώρων Πολιτισμού, έχει χώρους ψυχαγωγίας που κυριεύουν τη γειτονιά και επιχειρεί να την μετατρέψει σε ένα πεδίο προσέλκυσης τουριστικής και ντόπιας κατανάλωσης. Είναι κυνικό να παρουσιάζουν τη μετατροπή του λόφου, που είναι δημόσιος και ανοιχτός σε όλους, σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, σαν μια θετική χειρονομία απέναντι στον δημόσιο χώρο. Αυτή την αλαζονεία την επιδεικνύουν και σε κάθε πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και η απάντησή τους είναι περισσότερη καταστολή και αστυνομοκρατία. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί μόνο με την καταστολή. Λένε ότι η παραχώρηση των πιο κερδοφόρων υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες είναι κέρδος και για τους δύο. Αλλά τα βασικά κόστη της συντήρησης και της αναπαραγωγής του δημόσιου χώρου επιβαρύνουν τον δημόσιο τομέα, ενώ οι κερδοφόρες ευκαιρίες ευνοούν τους ιδιώτες. Το όραμά τους είναι ένας δημόσιος χώρος αυστηρά επιτηρούμενος, ισχυρά συνδεδεμένος με την κερδοφορία κεφαλαίων και που θα αποκλείει εκδηλώσεις αντίστασης και διαχείρισης των χώρων αυτών από τα κάτω».
«Έχουμε ζήσει στο πετσί μας οι εργαζόμενοι του Δήμου και ειδικά οι μηχανικοί τι σημαίνουν οι χορηγίες των ιδιωτών», είπε η Ελευθερία Αλεξανδρή, εργαζόμενη στο Δήμο της Αθήνας και μέλος των διπλωματούχων μηχανικών.«Επί Καμίνη, όσοι εργαζόμενοι ήμασταν στη μελέτη για το εμπορικό τρίγωνο με την εμπλοκή του Ίδρυμα Νιάρχος και την Prodea και δεν θέλαμε να αλλάξουμε τα υλικά παρανόμως, υποστήκαμε εκδικητικές μεταθέσεις. Σήμερα ο Μπακογιάννης εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα ακόμα πιο επιθετικά και λιγότερο συγκαλυμμένα. Στον Στρέφη γίνεται η δεύτερη μεγάλη χορηγία από τη δημαρχιακή του Μπακογιάννη, μετά την Ομόνοια. Μετά την ήττα του Μεγάλου Περιπάτου, με την παρανομία γύρω από την χορηγία της Prodea, αλλά και με τις συνθήκες που έχουν ωριμάσει για εμάς και το κίνημα, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη χορηγία την ταφόπλακα της δημαρχείας του Μπακογιάννη. Ως Σύλλογος Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων βγάλαμε ανακοίνωση που περιγράφει τις παρανομίες γύρω από τη χορηγεία».
Ιδιωτικοποίηση
«Δημιουργείται η γνωστή τακτική για τους ελεύθερους χώρους -εγκατάλειψη, ερήμωση, ανάπλαση, ιδιωτικοποίηση», τόνισε ο Θοδωρής Κοκκινάκης, από την κίνηση “Φίλοι και κάτοικοι του Λόφου Στρέφη”. «Ξεκινούν με την υποστελέχωση των υπηρεσιών και έρχονται μετά οι φοβεροί χορηγοί να σώσουν την κατάσταση. Οι συνελεύσεις των κατοίκων ξεκίνησαν με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε να διαφυλάξουμε τον ελεύθερο, προσβάσιμο σε όλους και ανοιχτό όλη τη μέρα, χώρο πρασίνου, με προσωπικό που θα τον συντηρεί, χωρίς ιδιωτικά συμφέροντα».
«Παχιά λόγια ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση του πρασίνου. Αλλά καταλήγουμε σε μια πόλη που δωρίζει τους χώρους της στους ιδιώτες με σκανδαλώδεις οικονομικές συναλλαγές», υπογράμμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. «Την ίδια ώρα γίνεται μαζική έξωση σε κατοίκους, φτωχούς και μετανάστες με τα υψηλά ενοίκια και τα airbnb. Οι επιλογές αυτές είναι δεμένες με την κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε καμία πλάτη στην πανδημία, χρηματοδοτήθηκε αδρά για τα εμβόλια, αλλά δεν φτάνουν στον κόσμο, λυμαίνεται τον δημόσιο τομέα και αρπάζει τους ελεύθερους χώρους. Η Prodea είναι η νούμερο ένα εταιρία στο real estate στην Αθήμα και υπεύθυνη που τα νοίκια είναι τόσο υψηλά. Χρειάζεται συμμετοχή στα συλλαλητήρια των φοιτητών με πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Στρέφη, όπως και το αίτημα αυτό στα πλαίσια των συνελεύσεων».
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους, ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, κοινοτικός σύμβουλος 1ου διαμερίσματος, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας και ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος. «Θέλουν να ξεπουλήσουν τα πάντα. Ακόμα και τα πάρκα για να τα κάνουν πολυκατοικίες, όπως λέγαμε παλιά. Μέσα στην πολιτική τους ήταν και η δεκαετία του Καραμανλή που κατέστρεψε την Αθήνα με την αντιπαροχή. Μπορούν να κάνουν οικόπεδά τους όλους τους χώρους; Μέχρι που θα φτάσουν; Αν βρουν πετρέλαιο στην αρχαία αγορά θα την σκάψουν; Ή θα βάλουν ανεμογεννήτρια στην Ακρόπολη επειδή φυσάει; Δεν θα μας βάλουν συνυπεύθυνους και συνένοχους στα εγκλήματά τους. Έφτιαξαν το έδαφος, παραιτήθηκαν από την συντήρηση του Λόφου για να μπει η “ανάπτυξη” στο λόφο του Στρέφη και να μας κάνουν τουρίστες στον τόπο μας. Θέλουμε τους πνεύμονες πρασίνου για να παίρνουμε αέρα. Θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες», τόνισε ο Δ. Παπαχρήστος.
Πηγή: ergatiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου