Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το ΧΥΤΑ Φυλής Δευτέρα 20/6 στις 8 πμ πλατεία στην 8ης Μάρτη (μπροστά στο Άπολις)

Με αφορμή την κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το ΧΥΤΑ Φυλής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 20 Ιούνη (8 π.μ. πλατεία στην 8ης Μάρτη, μπροστά στο Άπολις) δημοσιεύουμε προκήρυξη της κίνησης «Χωματερή STOP» καθώς και συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών προκειμένου να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι εφιαλτικές! Την ώρα που η ρύπανση από την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής ευθύνεται για το αυξημένο ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην περιοχή -όπως καταγράφεται σε σχετική έρευνα για το διάστημα 1999-2018, όπου παρουσιάζεται αυξημένο κατά 26,5% έναντι 12,6% στη υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής– προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επέκταση του ΧΥΤΑ καθώς και η καύση σκουπιδιών σε Φυλή, Σχιστό και άλλες περιοχές της ήδη υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας και Αττικής.

Περιβαλλοντικό «έγκλημα» και τοξική δυσοσμία

Τα τελευταία έτη, υπό την απειλή του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, οι Περιφερειακές Αρχές Δούρου και Πατούλη, είτε αθετώντας το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμ-μάτων (2015), είτε εφαρμόζοντας το νέο (2020), προώθησαν εν κρυπτώ διαγωνισμούς και προχώρησαν σε εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή, προορίζοντας την να παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες ο σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου. Οι επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, που ζουν και εργάζονται καθημερινά με τεράστιο κίνδυνο της ζωής και της ασφάλειάς τους. Τον Ιούνη του 2021 το Υπ. Περιβάλλοντος νομιμοποίησε και νέο κύτταρο ταφής, χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων.

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των γύρω περιοχών της Δυτικής Αθήνας, υποφέρουμε από την μεγάλη δυσοσμία που δεν είναι καθόλου ακίνδυνη, αφού μεταφέρεται στην Πετρούπολη και τις γύρω γειτονιές η ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει μετρηθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με τη μελέτη της Aspro-fos Engineering, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Φυλής το 2018, τoξικά στοιχεία όπως  το διοξείδιο του θείου υπερβαίνει τα 400mg/m³  με όριο τα 125mg ανά ημέρα, το βενζόλιο τα 58mg/m³  με όριο τα 5mg, το μονοξείδιο του άνθρακα τα 20mg/m³ με όριο τα 10mg κ.λ.π

Ο νέος ΠΕΣΔΑ και οι βαρόνοι της καύσης 

Επιπλέον στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που δρο-μολογεί ο Πατούλης λείπει οποιαδήποτε δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής! Ενώ η αναφορά σε περιορισμό της ταφής στο 10% του σημερινού όγκου των απορριμμάτων το 2030, είναι φανερό ότι συνδυάζεται με εισαγωγή της μαζικής καύσης! Στην πραγματικότητα ο νέος ΠΕΣΔΑ υπηρετεί  την ανάγκη της κατασκευής υποδομών για να παράγουν το υλικό προς καύση! 

Τουλάχιστον δύο εργοστάσια καύσης σκουπιδιών θα βρίσκονται στη Δυτ. Αθήνα, συζητιέται έντονα η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα, ενώ από το Νοέμβρη του 2021 αδειοδοτήθηκε η ιδιωτική Skyplast I.K.E. στα Μέγαρα προκειμένου να προχωρήσει σε καύση. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόνοια για την υπερτοξική τέφρα που θα παραχθεί, αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας προβλέπει την ταφή της στον ΧΥΤΑ Φυλής, εγκυμονώντας νέους κίνδυνους για τη δημόσια υγεία.

Η ανάθεση  του εργοστασίου καύσης της Φυλής «κλείδωσε» στα μέσα Απρίλη στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΡΣΗ, μετά την κατακύρωση από τον ΕΣΔΝΑ του σχετικού διαγωνισμού. Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στον οποίο συμμετέχει πλέον η MOTOR OIL,ενώ η ΑΡΣΗ ανήκει στον όμιλο ΘΑΛΗΣ, με τον οποίο επίσης διαπραγματεύεται η MOTOR OIL. 

Εφιαλτικές οι συνέπειες της καύσης σε Λοζάνη, Μαδρίτη 

Όπως αποδεικνύουν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, η μόλυνση του εδάφους για χιλιόμετρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης, είναι πολύ μεγάλη. Στη Λοζάνη για παράδειγμα η μόλυνση του εδάφους με διοξίνες παραμένει ενεργή, παρόλο που το υπεύθυνο εργοστάσιο καύσης δεν λειτουργεί απ’ το 2005! Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων στη Μαδρίτη, σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο καύσης Βαλντεμινγκόμεζ! Παρόμοιες έρευνες έρχονται στο φως σε Τσεχία, Λιθουανία κλπ. 

Η πρωτοβουλία πολιτών NO BURN, που αντιτίθεται στην καύση και τις τραγικές της συνέπειες στο Βόλο από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, κάνει μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για το θέμα.  Ως «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»  είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα κινήματα αντίστασης κι επιδιώκουμε τον πανελλα-δικό συντονισμό τους ως βασική προϋπόθεση νίκης.

Μόνη προοπτική νίκης, το μαζικό ενωτικό κίνημα 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής μας, όλους τους κατοίκους της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας σε διαρκή και μαχητική συστράτευση για να ανατρέψουμε τα σχέδια των κυβερνώντων και όσων τους κατευθύνουν με σκοπό τα δικά τους υπερκέρδη. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να οργανωθεί ένα πραγματικά ενωτικό, μαζικό και με προοπτική νίκης, τοπικό κίνημα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει κοινή δράση όλων των συλλογικοτήτων αντίστασης. Απαιτούνται κοινές κινητοποιήσεις, ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση ώστε να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με την συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να συνεισφέρουν. Μεγάλη θα ήταν και η συμβολή πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων για το θέμα, ακόμα και μιας ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ αν χρειαστεί. 

Μια τέτοια κλιμάκωση θα ήταν όχι απλά προσωρινό εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων κυβέρνησης – περιφέρειας – εργολάβων, αλλά κατά τη γνώμη μας θα ματαίωνε οριστικά αυτά τα σχέδια. 

Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα, τα τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα έχουν καταγράψει σημαντικές νίκες, όπως στα Άγραφα αλλά και στο Φραγκάκι της Άνδρου, ενάντια στην αυθαίρετη και περιβαλλοντικά επιζήμια τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Μόνο το ΜΑΖΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να είναι ΝΙΚΗΦΟΡΟ!

Πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα – Μαζική συλλογή  υπογραφών

Το προηγούμενο διάστημα, προτείναμε δημόσια να διενεργηθούν συνολικά στη Δυτική Αθήνα ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ώστε να εκφραστεί η άποψη των κατοίκων της Πετρούπολης και των άλλων δήμων στα δυτικά, για τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων σε Φυλή, Σχιστό, Μέγαρα. 

Τα τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται στα άρθρα 133 ως 150 του κώδικα «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να «δέσει» τα χέρια σε όσους αντιστέκονται στις περικοπές, την υποβάθμιση και τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανέστειλε αυτό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των τοπικών κοινωνιών μέχρι και τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, το 2023. 

Όμως αν οι δημοτικές αρχές στην Πετρούπολη και τη Δυτική Αθήνα είχαν ως στόχο να απαλλαγούμε μετά από 60 χρόνια από την μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και η καύση να μείνει στα χαρτιά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του τοπικού δημοψηφίσματος για να ενεργοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πιο πλατιάς και ταυτόχρονα της πιο δημοκρατικής κοινωνικής ανυπακοής. Με παράλληλο κάλεσμα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της υπόλοιπης Αττικής να σταθούν αλληλέγγυοι. Έτσι θα κατάρρεε και η όποια αναμενόμενη απόπειρα ποινικοποίησης ενός τέτοιου κινήματος.  

Αντί γι’ αυτό οι δημοτικές αρχές είτε δεν αντιδρούν καθόλου, είτε διαμαρτύρονται υποτονικά, ενώ όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε κανένα σχεδιασμό για την υλοποίηση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, αλλά δεν έχουν καν πει δημόσια κάτι γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στη δύναμη των τοπικών κοινωνιών! 

Προκειμένου να τις αναγκάσουμε να πάρουν θέση, η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» ξεκινά μαζικά τη συλλογή υπογραφών υπέρ της διενέργειας  ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΤΟΣ στην Πετρούπολη και τις γύρω γειτονιές. Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε καφετέριες, στέκια, πλατείες, παιδικές χαρές, εργασιακούς χώρους, σχολεία, σε κάθε δρόμο και σε κάθε γειτονιά, ώστε η καμπάνια συλλογής υπογραφών για το δημοψήφισμα να γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα θα μαζεύονται υπογραφές και ηλεκτρονικά, μέσα από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Καλούμε τις  συλλογικότητες αντίστασης και τους τοπικούς φορείς (σωματείο εργαζομένων του δήμου, ενώσεις δασκάλων & καθηγητών κι άλλα σωματεία, συλλόγους γονέων, δημοτικές κινήσεις & παρατάξεις, στέκια, τοπικές κινηματικές πρωτοβουλίες, μαθητικά συμβούλια, εμπορικό σύλλογο κλπ) να διερευνήσουμε την από κοινού διεξαγωγή μιας τέτοιας, μεγάλης και απαιτητικής διαδικασίας.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στον Βόλο, όταν τον Μάη του 2019, το εκεί κίνημα είχε οργανώσει δημοψήφισμα που διεξάγονταν παράλληλα με τις τοπικές εκλογές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, με το συντριπτικό αποτέλεσμα του 98,51% των πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Ενώ μια παρόμοια εμπειρία ήταν και το τοπικό δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη, τον Μάη 2014, με το 98% των συμμετεχόντων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Εναλλακτική πρόταση υπάρχει;

Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται αν υπάρχει εναλλακτική και εφαρμόσιμη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντάμε ότι φυσικά υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν γινόταν διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ξύλο), επανάχρηση και γενικευμένη κομποστοποίηση, το τελικό υπόλειμμα θα έφτανε μόλις το 10-15% του σημερινού όγκου απορριμμάτων. 

Αυτό θα ήταν σαφώς πολύ εύκολα διαχειρίσιμο, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ταφής, αποκεντρωμένα, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Καμιά πολιτική, όσο φιλική προς το περιβάλλον κι αν είναι, δε μπορεί να επιτρέπει την απόθεση των σκουπιδιών ή των υπολειμμάτων σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου -ακόμα και περιοχών πολύ μακριά από αυτό- σε μία μόνο εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να αποτελεί η μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον μέσω της 100% δημόσιας διαχείρισης, σε δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας. 

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων θα μπουν επιτέλους πάνω από τα κέρδη.

Μπορείτε να υπογράψετε για την διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: