Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων -Τμήμα Αττικής: Όχι στην κατασκευή Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου μέσα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 23/9/2022, πήρε την ακόλουθη απόφαση-ανακοίνωση αναφορικά με την κατασκευή του Νέου Μουσείου εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος:

«Όχι Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών μέσα στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος

Να χωροθετηθεί στα γύρω άδεια οικόπεδα

Η προτεινόμενη θέση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών βρίσκεται μέσα στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος και ουσιαστικά αποτελεί αντικατάσταση απολύτως αναγκαίου ελεύθερου δημόσιου χώρου πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων με στρέμματα μπετόν.

Έχει οριστεί με έναν νόμο του 2002, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο μεγάλου αριθμού ρυθμίσεων για την «Ολυμπιάδα 2004». Ορίστηκε τότε σαν ένα πολύγωνο σε τοπογραφικό διάγραμμα 1:1000, που απεικονίζει την κατάσταση του σημερινού αρχαιολογικού χώρου (Α.Χ.) και της περιοχής κατά το 1979, πριν ολοκληρωθούν, το 1993, οι κατεδαφίσεις των απαλλοτριωμένων ακινήτων εντός του Α.Χ. Επίσης, με τον ίδιο νόμο προβλεπόταν η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, που περιλάμβανε και την ενοποίηση του Α.Χ. της Ακαδημίας Πλάτωνος με Δημόσιο Σήμα-Κεραμεικό και λόφο Ίππιου Κολωνού, πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε. Παρά την απαρχαιωμένη αλλά και καταστροφική για τον χώρο λογική του, το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

Στις 22/9/2022 προκηρύχθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του δήμου Αθηναίων, της περιφέρειας Αττικής και της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε». Σε αυτή την προγραμματική σύμβαση προβλέπεται η αποκοπή από την ελεύθερη χρήση του πάρκου πάνω από το 30% της έκτασής του, η κατάργηση γηπέδων, καθώς και η κοπή πάνω από 580 δέντρων. Με βάση τα τεύχη του διαγωνισμού, 30 περίπου στρέμματα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (Άλσος, αθλητικές εγκαταστάσεις) μετατρέπονται σε χώρο προς δόμηση, με κτηριολογικό πρόγραμμα για 17.000 τ.μ. κλειστού  χώρου, κάλυψη της έκτασης κατά 50% και ύψος μέχρι 10,50 μ..

Ο ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής είναι ριζικά αντίθετος στη δόμηση ελεύθερων, δημόσιων χώρων και μάλιστα αρχαιολογικών χώρων και χώρων πρασίνου. Ειδικά στην Αθήνα, που βιώνει παρόξυνση της κλιματικής κρίσης, με σταθερά κάτω από το ελάχιστο όριο τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, το ελάχιστο πράσινο πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και όχι να μειώνεται με προσθήκη χιλιάδων κυβικών μπετόν. Το ίδιο ισχύει και για τους πλήρως απαραίτητους για τη γειτονιά και τους/τις κατοίκους δημόσιους αθλητικούς χώρους.

Στηρίζουμε τα δίκαια, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αιτήματα των κατοίκων και των συλλογικοτήτων τους, που αγωνίζονται για να μην αφαιρεθεί ζωτικός, ελεύθερος, αδόμητος χώρος δεκάδων στρεμμάτων όχι μόνο από την, εγκαταλελειμμένη για δεκαετίες ολόκληρες, γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και γενικότερα από την εξαιρετικά επιβαρυμμένη πολεοδομικά πόλη της Αθήνας.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης χωροθέτησης και ακύρωση του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καταστροφής του ελεύθερου δημόσιου χώρου του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.
  • Δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων και δεν θα χρειάζονται πια. Όχι στη μετατροπή τμήματος της Γλυπτοθήκης σε υπαίθριο πάρκινγκ.
  • Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που είτε ακουμπάνε με τις λαμαρίνες τους στον Αρχαιολογικό Χώρο είτε έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Επέκταση του, διαρκώς μειούμενου από τον πρώτο νόμο κήρυξής του (1935), Αρχαιολογικού Χώρου, πλήρη μέριμνα για την διατήρηση και φροντίδα του, καθώς και ενίσχυση του πράσινου.
  • Το έργο του νέου μουσείου να γίνει με τρόπο που να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, οι ανάγκες των οποίων, εκτός από ελεύθερους χώρους πρασίνου, είναι επείγουσες και σε δίκτυα υποδομής, όπως αποχέτευση και διάνοιξη οδών, καθώς και σε κτηριακή κοινωνική υποδομή, όπως παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: