Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Μαζική συγκέντρωση για τα Εξάρχεια

Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στο Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων στις 24/9. Μετά από το κάλεσμα του Συντονιστικού Δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων και δεκάδων ακόμα οργανώσεων, ανάμεσά τους εργατικά σωματεία και εργατικά σχήματα, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, κινήσεις πολιτών και τοπικές συλλογικότητες από τα Εξάρχεια και άλλες γειτονιές, οργανώσεις της αριστεράς, μια μαζική συγκέντρωση κόσμου ξεκίνησε στο Μουσείο από νωρίς το απόγευμα. Γρήγορα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες από τα Εξάρχεια αλλά και άλλες γειτονιές. Παρουσία με πανό είχαν και η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, καθώς και η “Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή”.

Με συνθήματα όπως “Θέλουμε τους πρόσφυγες σ' αυτές τις γειτονιές, όχι αναπλάσεις και επενδυτές”, “Πλατεία – Στρέφη – Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο”, “Λιτότητα – ανεργία – τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία”, “Θέλουμε παιδιά σε τούτη την πλατεία, έξω το μετρό και η αστυνομία” πλημμύρισαν την Πατησίων και βάδισαν από τη Στουρνάρη προς την πλατεία Εξαρχείων. Εκεί συνάντησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και αύρα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία.

Οι διαδηλωτές/ τριες διαδήλωσαν σε όλους τους γύρω δρόμους την αντίθεσή τους στον εξευγενισμό, φωνάζοντας ξανά και ξανά συνθήματα που δείχνουν ότι ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη είναι η καταστολή και ο εκτοπισμός των εργαζόμενων. Με οργή απέναντι στην παρουσία της αστυνομίας στη γειτονιά, οι μουσικοί του δρόμου έδωσαν τον τόνο μπροστά από τις ισχυρές δυνάμεις, τραγουδώντας ανάμεσα σε άλλα “Τούτοι οι μπάτσοι που 'ρθαν τώρα”.

Η διαδήλωση δέχτηκε επίθεση και χημικά από τα ΜΑΤ. Όπως μάλιστα καταγγέλλει η “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας”: “Η Αστυνομία «πολιτικών ηθών» του Θεοδωρικάκου δεν άντεξε το γράψιμο συνθήματος σε δρόμο των Εξαρχείων από μαγαζάτορα μπροστά το μαγαζί που έλεγε: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όχι μετρό στην Πλατεία». Του απήγγειλαν μάλιστα στα γρήγορα κατηγορίες για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» και «απείθεια»”. Κι αυτό, μιάμιση μόλις μέρα μετά τις συλλήψεις και τις κατηγορίες που φόρτωσαν στις 23/9 σε ανθρώπους που αντέδρασαν στην αφαίρεση του ιστορικού αγάλματος της πλατείας.

Απεργοί, αρχαιολόγοι στο πλευρό των κατοίκων

Η απεργία στη γραμμή 4 του Μετρό έλαβε χώρα από την 1η μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Αφορούσε ζητήματα μισθοδοσίας των τριών ειδικοτήτων, οι αρχαιολόγοι, οι εργατοτεχνίτες και ο τοπογράφος. Πήγε πολύ καλά και υπήρχε κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στις ειδικότητες, κάθε μια από τις οποίες είχε τα δικά της αιτήματα.

Εμείς οι αρχαιολόγοι ζητάμε την υλοποίηση της συλλογικής μας σύμβασης. Ανάδοχος του έργου είναι η ΕΡΕΤΒΟ. Τυπικώς δεν την παραβιάζει γιατί δεν είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ). Στη Θεσσαλονίκη όμως ο ΑΚΤΩΡ είναι, κι έτσι υλοποιεί τη συλλογική σύμβαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στις γραμμές του Μετρό σε όλη την επικράτεια να υπάρχουν αρχαιολόγοι τουλάχιστον τριών ταχυτήτων. Εμείς είμαστε στη χειρότερη μισθολογική θέση.

Η απεργία του Σεπτέμβρη ήταν η δεύτερη στη γραμμή 4. Η απεργία του Ιουλίου, που πάλι την είχαμε κάνει οι τρεις ειδικότητες μαζί, είχε αποσπάσει κάποια πράγματα είτε χειροπιαστά είτε σε επίπεδο δεσμεύσεων, αλλά οι δεσμεύσεις έμειναν στον αέρα. Πάνω στην βάση αυτή της αφερεγγυότητας της ΕΡΕΤΒΟ κάναμε την απεργία του Σεπτέμβρη.

Διεκδικήσαμε να έχουμε τα όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση. Αν ήθελε η εταιρία θα το είχαμε αυτό από καιρό αλλά χρειάστηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις για να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση. Εμείς ως αρχαιολόγοι κερδίσαμε από την κινητοποίηση, οι εργατοτεχνίτες είχαν κερδίσει από την απεργία του Ιούλη. Η εισήγηση του Συνδικάτου Οικοδόμων ήταν να σταματήσει η απεργία. Πρέπει να δούμε τι από αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε η εταιρία θα γίνει πράξη.

Ως σύλλογος δεχτήκαμε δυο επιστολές: από την Ανοιχτή Συνέλευση “Όχι Μετρό στα Εξάρχεια” και από τους καταστηματάρχες της περιοχής. Είπαμε ότι ως σύλλογος συμφωνούμε με το σκεπτικό που κατατίθεται και ζητάμε από την αρχαιολογική υπηρεσία να μη μας βάζει να εργαζόμαστε σε έργα τα οποία δεν βρίσκουν σύμφωνη την τοπική κοινωνία. Στο βαθμό που υπάρχει άλλη λύση, τεχνικά εφικτή και που βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία, εμείς θα θέλουμε να υλοποιηθεί αυτή, κι όχι εκείνη που βρίσκει αντίθετο τον κόσμο.

Κατεχόμενη ζώνη

Υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές που εξετάστηκαν, για το πού μπορεί να γίνει ο συγκεκριμένος σταθμός. Σίγουρα βλέπουμε στην περίπτωση της πλατείας Εξαρχείων, ανάμεσα στα άλλα, και την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ένα μήνυμα αυταρχισμού και καταστολής – την έχει άλλωστε μετατρέψει ήδη σε κατεχόμενη ζώνη.

Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής ανάμεσα στους αγώνες μας ως εργαζόμενοι και τους αγώνες των κατοίκων: κι εμείς, ως αρχαιολόγοι και ως μέλη της κοινωνίας, πρέπει να διυλίζουμε με το δικό μας κριτήριο το ‘νόμιμο' που κάθε φορά μας έρχεται ως εντολή και το κατά πόσον εμείς θα θεωρούμε τους εαυτούς μας υποχρεωμένους να εκτελούμε ό,τι εντολή μας έρχεται.

Όταν μας είπαν για παράδειγμα να τεμαχίσουμε τις αρχαιότητες της Βενιζέλου επειδή ‘είναι νόμος', ή επειδή ‘έτσι λέει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο', είπαμε ότι δεν εκτελούμε γενικώς και αορίστως κάθε εντολή που μας έρχεται. Πήραμε απόφαση ότι όποιος πάει να δουλέψει στη Βενιζέλου θα διαγράφεται από μέλος μας. Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε ένα αρχαιολογικό έγκλημα.

Δεν είναι ίδια η περίπτωση των Εξαρχείων, αλλά δεν θεωρούμε ότι ό,τι λέει η Αττικό Μετρό είμαστε υποχρεωμένοι να το υπακούμε και να το προσκυνούμε. Αν η Αττικό Μετρό πει ότι ο μισθός μας πρέπει να είναι χαμηλός, δεν το δεχόμαστε. Αν η Αττικό Μετρό πει ότι ο σταθμός πρέπει να γίνει εκεί επειδή “έτσι λέω εγώ”, δεν το δεχόμαστε. Ως εργαζόμενοι έχουμε υποχρεώσεις, αλλά κι αυτές έχουν ένα όριο.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από την τοπική κοινωνία για το πού θα γίνει Μετρό, ή αν η πρόταση είναι να μην γίνει. Είναι ένα από τα πράγματα που ίσως διευκρινιστούν σε κάποιον βαθμό την Παρασκευή στην εκδήλωση. Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να εργαζόμαστε σε ένα έργο που βρίσκει αντίθετο τον κόσμο.

Δημήτρης Κουφοβασίλης, πρόεδρος ΣΕΚΑ (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων)

• Ο Δημήτρης Κουφοβασίλης θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση της “Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας” με θέμα “Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, όχι Μετρό στην πλατεία” που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/9 στις 7μμ στην αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αθήνας, Τσαμαδού 9

Αρχιτέκτονες: Στόχος η κερδοσκοπία

Ανακοίνωση ενάντια στο έργο του σταθμού του Μετρό μέσα στην πλατεία Εξαρχείων έβγαλε στις 23/9 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), καλώντας στη μεγαλειώδη κινητοποίηση του Σαββάτου 24/9 και τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: 

“Σε πολεοδομικό επίπεδο, η συγκεκριμένη επιλογή χωροθέτησης δεν έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά να απελευθερώσει τις δυναμικές της κτηματαγοράς, την κερδοσκοπία επί της γης και των ακινήτων, με στόχο την αλλοίωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής και την απόδοσή της στους τουρίστες, τους επισκέπτες, τη νυχτερινή διασκέδαση και άλλες παρόμοιες χρήσεις γης, όπως έχει δηλώσει ρητά και ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών”.

Όπως σημειώνει ο ΣΑΔΑΣ, το έργο θα έχει σαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό ενοικιαστών/τριών αλλά και ιδιοκτητών/τριών από την περιοχή, ενώ εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο ανάπλασης συνδεόμενο και με την ανάπλαση του Μουσείου, της Τοσίτσα και του λόφου Στρέφη. 

Κλείνοντας υπογραμμίζει: “Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στέκεται στο πλευρό των φορέων και συλλογικοτήτων των κατοίκων των Εξαρχείων που διαμαρτύρονται ενάντια στην καταστροφή της πλατείας της γειτονιάς τους. Απαιτεί να μην υλοποιηθεί ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, να απομακρυνθεί η περίφραξη του μελλοντικού εργοταξίου της πλατείας και να αποδοθεί η πλατεία στο κοινό.

Θεωρεί ότι η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς, συμπεριλαμβανομένης και της γραμμής 4 του μετρό, με έμφαση στις περιοχές με πολύ χαμηλή εξυπηρέτηση όπως οι παραμελημένες λαϊκές γειτονιές του δυτικού λεκανοπεδίου, αποτελεί αναγκαιότητα...

Να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους συλληφθέντες της 23/9, που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση του αγάλματος της πλατείας, ανάμεσά τους και μέλος του ΣΑΔΑΣ Αττικής”.

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: