Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΧΑΝΙΑ: Save Falasarna

Γέμισε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, την Τρίτη 18/10, από κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας save falasarna, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν για τη σωτηρία της παραλίας της Φαλάσαρνας στη δυτική ακτή του Ν. Χανίων.

Στη συγκεκριμένη παραλία η εταιρία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε» της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, που έως τώρα δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, θέλει να χτίσει, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, τα 70 εκ των οποίων πάνω στην παραλία, 5στερο ξενοδοχείο, 850 κλινών.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως στρατηγικοί επενδυτές, πατώντας πάνω στους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και φυσικά στηριζόμενοι στις πλάτες που εξασφαλίζουν οι διασυνδέσεις με το πολιτικό και αυτοδιοικητικό κατεστημένο, προσπαθούν να απαλλοτριώσουν την παραλία για λογαριασμό τους, ισχυριζόμενοι ότι θα προστατέψουν μάλιστα και το περιβάλλον.

Ξενοδοχείο τέτοιου μεγέθους θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της παραλίας που θα περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση. Οι περιφράξεις έχουν ξεκινήσει με σκοπό να μετατραπεί παραλία σε τόπο για εκλεκτούς VIP πελάτες με πανάκριβες ξαπλώστρες δίπλα από τις οποίες σου απαγορεύεται να στρώσεις πετσέτα.

Η Φαλάσαρνα περιλαμβάνεται στις περιοχές που εξετάζονται από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΜΠ) για τις περιοχές του Δικτύου Natura Δυτικής Κρήτης. Είναι μία από τις τρεις περιοχές στον κόσμο που φύεται το κρινάκι Andtocymbium rechingeri που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η τσιμεντοποίηση και η δραστηριότητα που συνεπάγεται μια τέτοιου μεγέθους επένδυση θα έχει καταστρεπτικές περιβαλλοντικές συνέπειες. Θα δεσμεύσει τεράστιες ποσότητες νερού σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ενώ ο βιολογικός καθαρισμός που προβλέπεται να δημιουργηθεί εντός της προστατευόμενης περιοχής αποτελεί από μόνος του μια απειλή για την ίδια την περιοχή.

Με μια σκανδαλώδη απόφασή της, η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά στη πολεοδόμηση της παραλίας παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου.

Στην Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει σημαντικοί αγώνες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος από την επέλαση των αρπακτικών της αγοράς. Σημαντικές νίκες έχουν επιτευχθεί όπως είδαμε και πρόσφατα στον Παλίγκρεμνο στο Ρέθυμνο, όπου μια ανάλογου μεγέθους επένδυση ακυρώθηκε κάτω από την πίεση της αντίστασης του κινήματος για την προστασία της φύσης.

Η συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να περάσουμε από τις διακηρύξεις και τη «θεσμική» αντιπολίτευση στην κινηματική δράση. Ήδη υπήρξαν οι πρώτες κινήσεις για να αναπτυχθεί μια ανάλογη αναγκαία δράση. Η πρωτοβουλία save falasarna πραγματοποίησε την πρώτη της παρέμβαση στο φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνεται αυτές τις μέρες στην πόλη. Έχει μεγάλη σημασία ν’ ανοιχτεί στους μαζικούς χώρους, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές κλπ. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο σωτηρίας της παραλίας.

Στη συνέλευση παρουσιάστηκε το κείμενο της Πρωτοβουλίας και έγιναν τοποθετήσεις και εκτενής διάλογος για τις επόμενες δράσεις της συλλογικότητας

Αναλυτικά  το πρώτο κείμενο που διαβάστηκε και μοιράστηκε στη συνέλευση:

Μετά το διάλειμμα των δύο ετών της πανδημίας φαίνεται ότι ο τουρισμός επανέρχεται δριμύτερος να καταρρίψει νέα ρεκόρ και να ανοίξει τις ορέξεις για νέες επενδύσεις «αειφόρου» ανάπτυξης. Πώς το καταφέραμε αυτό το θαύμα; Φταίει που τα φτιάξαμε όλα μέσα στα δύο αυτά χρόνια; Λύσαμε το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αποχέτευσης, της μη επαρκούς υδροδότησης και ηλεκτροδότησης τους θερινούς μήνες, της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών σε προστατευόμενες ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα, της προστασίας της φύσης, των ακτών και των θαλασσών μας;


Προφανώς και όχι. Κάθε άλλο, στα παραπάνω έρχονται σαν κυκλώνας να προστεθούν καινούργια όπως αυτό της ασταμάτητης έκδοσης οικοδομικών αδειών και της συνεχιζόμενης ανοικοδόμησης όχι μόνο σε περιοχές που επιτρέπεται αλλά και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται. Με κτίσματα που ουδεμία σχέση έχουν με τον παραδοσιακό οικιστικό χαρακτήρα των νησιών μας αλλά μάλλον παραπέμπουν περισσότερο σε έναν αέναο αγώνα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταμοντέρνας αφαιρετικής αισθητικής.

Σε λίγα χρόνια, με τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό, κανένα νησί δεν θα ξεχωρίζει για τα στοιχεία που το έκαναν άλλοτε ξεχωριστό και ελκυστικό. Ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να αντιληφθεί την διαφορετική οικιστική παράδοση, τον πολιτισμό και το χρώμα του κάθε τόπου. Είτε θα βρίσκεται στη Μύκονο, είτε στην Τήνο, είτε στη Δυτική Κρήτη η εμπειρία θα είναι ίδια, μια και όλα θα μοιάζουν ίδια. Ακόμα και το κατεστραμμένο φυσικό τοπίο που θα τα περιβάλλει.

Μια εικόνα από ένα ζοφερό αλλά όχι πολύ μακρινό μέλλον φαντάζουν παραλίες στις οποίες κανείς δεν θα ξέρει το χρώμα της άμμου γιατί ξαπλώστρες-κρεβάτια για βαθιές τσέπες και ομπρέλες θα έχουν καταλάβει κάθε χιλιοστό τους, οι θάλασσες θα σιωπούν πλέον από ζωή αλλά θα σφύζουν από κηλίδες και μεθάνιο, τα βουνά αντί για δέντρα θα στολίζονται με ανεμογεννήτριες ενώ τον ήχο του ανέμου, των γλάρων και των γυπαετών, θα έχει αντικαταστήσει το βουητό τους.

Η ώρα μηδέν έχει έρθει και πρέπει να απαντήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια και όραμα τι μοντέλο τουρισμού θέλουμε και να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Το μοντέλο της μάζας, του all inclusive και του VIP με προϊόν και υπηρεσίες φασόν με ότι αυτό συνεπάγεται, ή ενός μοντέλου που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό, διατηρεί τον οικιστικό χαρακτήρα της κάθε περιοχής και διαχειρίζεται πόρους και απόβλητα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο; Για τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη, η απάντηση είναι προφανής.

Η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα από την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» που αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων με 800+ κλίνες σε έκταση 120 στρεμμάτων εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και περικλείει το σύνολο της κύριας παραλίας της περιοχής, γίνεται ξεκάθαρο ότι εντάσσεται στο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο καλούμαστε να εγκαταλείψουμε όσο γίνεται γρηγορότερα πριν οι επιπτώσεις είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Αρκεί κανείς να κάνει εικόνα τις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου σε περίοδο αιχμής, με τις χιλιάδες κόσμου, τα χιλιόμετρα από αυτοκίνητα, τα βουνά από σκουπίδια, τις αμέτρητες ομπρέλες και ξαπλώστρες και το ροζ της άμμου να ξεμυτάει μόνο στις καρτ ποστάλ.

Προκλητικά επιδιώκεται να εγκριθεί μια ανορθολογική επένδυση με καταστροφικές συνέπειες για τον περιβάλλον και τον άνθρωπο που παραβαίνει κατάφωρα την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς προβλέπεται ολόκληρη εντός δικτύου Natura 2000* (GR4340001 – ΕΖΔ Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσαρνα – Ποντικονήσι, όρμος Λιβάδι – Βιγλιά).

Με δεδομένες τις αντιρρήσεις επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων, όλο και περισσότερος κόσμος στην περιοχή της Κισσάμου και ευρύτερα στο νομό Χανίων εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του σε μια επένδυση που επιχειρεί προς όφελος των λίγων, να αλώσει «τούτα τα τοπία που μέσα από τη ματιά του επιστήμονα, του εραστή της φύσης αλλά και του καλλιτέχνη, αναδίδουν τη μαγεία, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα αισθήματα που αυτός ο τόπος μεταδίδει απλόχερα στον άνθρωπο, χιλιάδες χρόνια τώρα.» όπως πολύ εύγλωττα περιγράφεται στο λεύκωμα «Φύση σμιλεμένη από τον χρόνο-Ζούμε μαζί της, την προστατεύουμε»

Η συγκεκριμένη φαραωνική επένδυση συνεχίζει τη γνωστή παράδοση της καταπάτησης αιγιαλών, της ασύδοτης εκμετάλλευσης μέσα από το προσφιλές μοντέλο «όλη η ελλάδα ένα μπιτς μπαρ, μία ξαπλώστρα…» και του περιορισμού της δημόσια χρήσης. Διαχρονικά σε αυτή τη χώρα η εκάστοτε κρατική εξουσία φροντίζει μέσα από την πελατειακή της νομοθεσία να στηρίζει πρακτικές οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης των παραλιών για λογαριασμό επιχειρηματικών οικογενειών και κύκλων που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μαζί της.

Θέλουμε τα Φαλάσαρνα να γίνουν San Vito Lo Capo, Σικελία ή Whitsunday, Αυστραλία;

Όσοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τα Φαλάσαρνα βλέπουν πως ήδη έχει ξεκινήσει η περίφραξη της παραλίας και από μια δημόσια παραλία προσβάσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια παραλία για εκλεκτούς VIP πελάτες με πανάκριβες ξαπλώστρες δίπλα από τις οποίες σου απαγορεύεται να στρώσεις πετσέτα. Καλώς ορίσατε στην Μύκονο.

Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε άμεσα και σθεναρά στην απειλή της μη αναστρέψιμης αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Κρήτης και να προλάβουμε τον επικείμενο κορεσμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος που, μαζί με την αναπόφεκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, συνοδεύεται και από κατάφωρη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να βρεθούμε απέναντι σε κάθε τι που αλλοτριώνει την ομορφιά και τις συνειδήσεις του τόπου αλλά αρνείται να λάβει υπόψη τους τρόπους που οι κοινωνικές ανάγκες συναρθρώνονται με τον σεβασμό στην φύση.

Τον δρόμο ήδη άνοιξαν οι σημαντικές περιβαλλοντικές νίκες σε ολόκληρη την Κρήτη ενάντια στην επιχείρηση μετατροπής του νησιού σε μια τουριστική, ενεργειακή και θεματική disneyland για τα κέρδη των λίγων. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των φυσικών μας πόρων και να προστατεύσουμε τις ομορφιές του νησιού μας.

Καλούμε κάθε άνθρωπο από το νομό και το νησί να συνταχθεί σε αυτόν τον αγώνα, γιατί μόνο Όλοι Μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε ένα πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου με δίκαιους όρους διαβούλευσης και διαδικασίες λογοδοσίας ώστε να υπάρξει ανάχωμα στην ασυδοσία των αυτοαποκαλούμενων επενδυτών – σωτήρων.

Ό,τι καταστρέφει την φύση δεν είναι ανάπτυξη.

*Δίκτυο Natura 2000: Οι περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 διέπονται από καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που καθορίζει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους. Το Δίκτυο NATURA 2000 αποτελεί τη βάση όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και τη γενικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Άμεσος στόχος είναι να προαχθεί η περιβαλλοντικά συμβατή ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει παράλληλα την οικονομική ευημερία της κοινωνίας και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Το λεύκωμα- έκδοση «Φύση σμιλεμένη από τον χρόνο-Ζούμε μαζί της, την προτατεύουμε! Προστατευόμενες Περιοχές Natura 2000» υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το έργο «Ανάδειξη και Προώθηση των Περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» με αναθετούσα αρχή την Περιφέρεια Κρήτης.

Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη":

Η Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στέκεται δίπλα στον αγώνα του χανιώτικου λαού, της πλειοψηφίας των κατοίκων των Φαλασάρνων και της ευρύτερης περιοχής αλλά και χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών ενάντια στο φαραωνικό τουριστικό πρότζεκτ της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, στα Φαλάσαρνα Κισσάμου.

Η επένδυση αυτή ύψους 69 εκ ευρώ και “η πράσινη ανάπτυξη”, που υπόσχεται, μόνο καταστροφή στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής θα φέρει, ενώ κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αγνοώντας επιδεικτικά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, του Δημοτικού Συμβουλίου και της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Κισσάμου γνωμοδότησε θετικά στην “επένδυση” και στην πολεοδόμηση της παραλίας των Φαλασάρνων. Η θετική αυτή γνωμοδότηση είναι εγκληματική για το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και τον άνθρωπο, καθώς όχι μόνον επιτρέπεται η ανέγερση μονάδας 850 κλινών σε προστατευόμενο οικότοπο αλλά και ιδιωτικοποιείται – χαρίζεται η μεγάλη παραλία των Φαλασάρνων με την ¨υπόσχεση” της ευημερίας της ανάπτυξης και των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Φυσικά μια απλή ερώτηση στους εργαζόμενους στον τουρισμό , θα αποκαλύψει “τον εργασιακό παράδεισο” τους εξευτελιστικούς μισθούς και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας στην περίφημη τουριστική βιομηχανία, την ίδια ώρα βέβαια , που τα κέρδη των ξενοδόχων – επενδυτών κυριολεκτικά απογειώνονται.

Η περίφημη καπιταλιστική ανάπτυξη που πλασάρουν κυβερνήσεις, τοπικό κράτος, ΕΕ και τα γνωστά παπαγαλάκια καταστρέφει τις δύο κύριες πηγές του πλούτου, την φύση και τον άνθρωπο. Έτσι η εργασιακή επισφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας συνδέονται με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την καταπάτηση του δημόσιου χώρου και τη δυνατότητα του απλού ανθρώπου να απολαύσει αυτό που η φύση προσφέρει με μόνο αντάλλαγμα το σεβασμό απέναντί της. Αυτή λοιπόν την καταστροφική ανάπτυξη μας υπόσχονται. Την ανάπτυξη που μετατρέπει το φυσικό, βιοτεχνολογικό, κοινωνικό χώρο και περιβάλλον σε εμπόρευμα. Δεν πρόκειται για μια φυσική «ανθρωπογενή εξέλιξη» αλλά για το αποτέλεσμα της αστείρευτης δίψας για κέρδος.

Μια μικρή μόνο εικόνα από αυτό που θα γίνει αν ματαιωθούν οι αγώνες μας είναι αυτό που ήδη συμβαίνει σε μέρος των Φαλασάρνων, όπου μια παρθένα παραλία έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο για glampers, με μπιτσόμπαρα κοκτέιλ και φραπέδες. Ο όρος “glamper” είναι ένας όρος της εποχής για τους αναβαθμισμένους νεόπλουτους κατασκηνωτές που είναι διατεθειμένοι να δώσουν 300 ευρώ για να δουν το ηλιοβασίλεμα κάτω από ένα ξύλινο σκίαστρο κατασκευασμένο συνήθως από μπαμπού.

Αυτό δηλαδή που πολλοί από μας στα παιδικά μας χρόνια κάναμε ελεύθερα, τώρα πρέπει να δουλεύουμε μισό μήνα για να το πληρώσουμε σε συγκεκριμένο μαγαζί. Εάν δε επιχειρήσουμε, εφόσον βέβαια αντέξουμε στα ντεσιμπέλ της μουσικής, να βάλουμε την πετσέτα μας δίπλα στον καταπατημένο – ιδιωτικοποιημένο αιγιαλό, μετά βεβαιότητας θα αντιμετωπίσουμε της παρατηρήσεις των ιδιοκτητών των υψηλού επιπέδου καταπατητών και στην χειρότερη περίπτωση των φουσκωτών μπράβων τους.

Η “οικολογική” disneyland που διαφημίζει η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην εργαζόμενη πλειοψηφία στους κατοίκους των όμορων περιοχών αλλά και στους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν τα Φαλάσαρνα για την ομορφιά τους, την κρητική κουζίνα και φιλοξενία. Θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, θα στερήσει πολύτιμους υδάτινους πόρους, και σημαντικές θέσεις εργασίας θα χαθούν από επιχειρήσεις έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα. Ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο επιχειρηματίας που θα κάνει την επένδυση. Το succes story και η ιδιαίτερη τιμή που νιώθουν κομματικά επιτελεία (Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κισσάμου κ.α.) και μέρος του τύπου βασίζεται στην καταπάτηση της δημόσιας γης, της βάναυσης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα Φαλάσαρνα δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Σε όλη την Κρήτη, στο Λαφονήσι, στο Στόμιο, στο Μπάλο, στον Παλίγκρεμο, στην Τριόπρετρα στο Ρέθυμνο, στην νήσο Χρυσή στο Λασίθι και αλλού, το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) με σαρωτικό τρόπο καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και επιβαρύνει τις ζωές μας, αξιοποιώντας νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι οποίοι διευκολύνουν τους “στρατηγικούς” επενδυτές με οικονομική ενίσχυση έως και 75% να οικοδομούν με φαστ τρακ διαδικασίες ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα περιορισμό, καταστρέφοντας τη φύση, βεβηλώνοντας μνημεία, ιδιωτικοποιώντας παραλίες και αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Για τους επενδυτές, στρατηγικούς ή μη, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει να άρει και τα τελευταία προσκόμματα. Μπορούν να πράξουν ό,τι επιθυμούν.

Σε όλους αυτούς που μας υπόσχονται ανάπτυξη και επενδύσεις για να ξεφύγουμε από την κρίση, τους απαντάμε ότι με κάθε θυσία θα προστατέψουμε το δικαίωμα για ελεύθερες παραλίες, δάση και βουνά και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο ξεκούραση και ψυχαγωγία. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της εργατικής τάξης, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αξιοβίωτη ζωή στις πόλεις και τα χωριά, σε ένα περιβάλλον που θα σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα σχέδια λεηλασίας των διαφόρων επενδυτών, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: