Επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ειρήνη το κυνήγι υδρογονανθράκων. Τα γεωτρύπανα συνοδεύονται από κανονιοφόρους!
του Γιώργου Μουρμούρη
Λέγεται συχνά ότι η Τουρκία συνηθίζει να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα, και εν μέρει είναι πράγματι έτσι. Μόνο που το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα: Μετά την εξαγωγή της μεγα-κρίσης της περιόδου 2010-2015 με την επιθετική εξόρμηση στην Ανατολική Μεσόγειο για εύρεση υδρογονανθράκων και τη μεταφορά τους μέσω του –ναυαγήσαντος όπως όλα δείχνουν– αγωγού EastMed, η αναζωπύρωση του σκανδάλου των υποκλοπών που «καίει» το Μέγαρο Μαξίμου συνέτεινε, ως φαίνεται, σε μια υπερταχεία «κατάδυση» του Κυριάκου Μητσοτάκη στα αβυσσαλέα βάθη του νοτιοδυτικού Ιονίου. «Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας, λίγο αφότου είχε επιχειρήσει –ανεπιτυχώς– να απομακρύνει από πάνω του το εκτυφλωτικό φως των προβολέων που δείχνουν το πρωθυπουργικό γραφείο ως επίκεντρο του δικτύου υποκλοπών.
Τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης καλύπτουν έκταση εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με το 70% των δικαιωμάτων έρευνας να ανήκει στην αμερικανική ExxonMobil και το υπόλοιπο 30% στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).Ήδη το μισθωμένο από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό πλοίο Sanco Swift, που θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές μελέτες, βρίσκεται στην επίμαχη περιοχή. Οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν έως τα τέλη του 2023, οπότε και θα υπάρχει πλέον σαφής εικόνα για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή. πιθανολογείται ότι ο εν λόγω στόχος, που έχει λάβει την ονομασία «Τάλως», έχει δυναμικότητα 280 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Εάν ακολουθηθεί το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα, η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025.
Την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την έναρξη ερευνών στην Κρήτη συνόδευσαν οι συνήθεις θριαμβολογίες για τα… αμύθητα πλούτη που θα «αποκομίσουμε» (όλοι;) από τυχόν εύρεση και εμπορική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ περίσσεψαν και οι συνήθεις αντιτουρκικές κορώνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κίνηση, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη βαθύτερη είσοδο της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου που έχει μετατραπεί σε ρώσικη ρουλέτα.
Ήδη, σύμφωνα με καταγγελία της Greenpeace, η μεθοδολογία κράτους και εταιρειών όσον αφορά τις σεισμικές έρευνες διακρίνεται από «αδιαφάνεια και μυστικότητα», ενώ η ίδια οργάνωση από κοινού με τη WWF και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» τονίζουν ότι η θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κρήτης «έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τα κητώδη και έχουν προταθεί από την ACCOBAMS προς την Ελλάδα για δημιουργία προστατευόμενης περιοχής για τα κητώδη», τα οποία επηρεάζονται από τις σεισμικές έρευνες.
Η βαθύτερη είσοδος της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, όμως, κλιμακώνει και τους κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης, αφού τα γεωτρύπανα συνοδεύονται κατά κανόνα από κανονιοφόρους, ενώ οι ροές της ενέργειας έλκουν «όπως το φως τα έντομα» τους στρατούς περιφερειακών και πλανητικών (υπερ)δυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της έναρξης ερευνών στην Κρήτη ήρθε λίγο μετά το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και με φόντο τη συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της μεγαλονήσου, για την οποίαν υπερθεματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υδρογονάνθρακες του Ιονίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στην ανατολική Μεσόγειο –και όχι μόνο– πρέπει να μείνουν στον βυθό της θάλασσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου