Στην εκδήλωση, που άνοιξαν οι ομιλητές Νίκος Αναστασιάδης και Ερμιόνη Φρεζούλη από Ελλάδα, Αθηνά Καρυώτη και Ανδρέας Χαραλάμπους από Κύπρο, Teodor Mihna Popesku από Ρουμανία και Balta Ecehan από Τουρκία, αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από τις υποθαλάσσιες εξορύξεις και τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών, τον επικίνδυνο καπιταλιστικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και την απειλή του πολέμου, τον παραλογισμό ενός συστήματος που αποκαλεί «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια και τη σημασία της κοινής πρωτοβουλίας Don’t Dig-Kazma Birak-Μας σκάβουν τον λάκκο σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Αναστασία Γκολιομύτη που συμμετείχε μαζί με άλλους 7 ακτιβιστές/ακτιβίστριες από την Ελλάδα μας μετέφερε: «Η εκδήλωση της Δευτέρας είχε πολύ ενδιαφέρον. Η επιμονή στις εξορύξεις από τις ίδιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στον χώρο των υποτιθέμενων Ανανεώσιμων Πηγών (βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες κλπ), οι προετοιμασίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, αλλά και η αντίσταση των λαών της Μεσογείου, ήταν κάποια από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν. Στη συζήτηση, κεντρική θέση είχε η ανάγκη αλληλεγγύης των λαών και διεθνοποίησης της αντίστασης και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Την Τρίτη 1/11 το διήμερο του Kazma Birak ολοκληρώνεται με συνέλευση που θα καταλήξει σε προτάσεις για τοπικές και παράλληλες δράσεις ενάντια στις εξορύξεις και την προοπτική πολέμου σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην κοινή πρωτοβουλία. Παράλληλα, από 28 έως 30/11, στα πλαίσια της κοινής συνάντησης στην Ιστανμπούλ, έγιναν συζητήσεις περιβαλλοντικών κινημάτων γύρω από την κλιματική κρίση με κόσμο από την Τουρκία που δραστηριοποιείται σε αυτά τα ζητήματα».
Τέτοιες πρωτοβουλίες που δηλώνουν ξεκάθαρα «Όχι στον πόλεμο – όχι στις εξορύξεις», έρχονται την πιο κατάλληλη στιγμή. Βλέπουμε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει επικίνδυνα και τους ανταγωνισμούς στην γειτονιά μας. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ και εξορυκτικών «οικοπέδων» Ισραήλ – Λιβάνου με «διαμεσολαβητές» τις ΗΠΑ και τη γαλλική Total, που ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου καθώς, μεταξύ άλλων στοχεύει και στον περιορισμό των ρωσικών εταιρειών από την περιοχή αυτή. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, καθώς στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχει και η ελληνική εταιρεία Energean, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα πετρέλαια του Πρίνου! Να σταματήσουν οι εξορύξεις και οι πολεμικοί εξοπλισμοί. Θέλουμε ειρήνη, δικαιώματα και σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τα αδέρφια μας στην Τουρκία. Οι κοινοί μας αγώνες είναι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από ένα σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους και μας ωθεί σε ένα πόλεμο που οι λαοί δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν.
Εμμανουέλα Τερζοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου