Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Όχι τσιμέντο στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Εμμανουέλα Τερζοπούλου, μέλος Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία κατοίκων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Ραφήνα, κατά του έργου διευθέτησης και φερόμενου «καθαρισμού» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και της κατασκευής αντλιοστασίων σε δύο προστατευόμενους υγροτόπους!

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ποτάμι στο σημείο όπου εκτελείται το έργο και προς τους υγροτόπους της εκβολής και των Μαρικών, μέσα στους οποίους η ΕΥΔΑΠ χτίζει αντλιοστάσια αποχέτευσης.

Τα παραπάνω έργα ξεκίνησαν ταυτόχρονα από το υπουργείο Υποδομών και την ΕΥΔΑΠ με διαφορά μιας ημέρας στα τέλη Νοεμβρίου. Όλες οι προστατευόμενες από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία υγροτοπικές περιοχές της Ραφήνας και της Αρτέμιδας καταστρέφονται ή συρρικνώνονται, αφήνοντας την Αττική ακόμα πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Ήδη, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης/καθαρισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει γίνει επέμβαση σε μήκος περίπου 600 μέτρων του ποταμού, με αποψίλωση της κοίτης και των πρανών στην καρδιά του προστατευόμενου υγροτόπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής.

Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πραγματοποιείται παρά την αίτηση ακύρωσης κατά της οριοθέτησης, που εκκρεμεί από το 2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών που έχουν καταθέσει κάτοικοι της Ραφήνας και τις περίπου 68.000 υπογραφές πολιτών, που ζητούν τη ματαίωση του έργου διευθέτησης και επανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στην φύση.

Το έργο αυτό υλοποιείται δε παρά το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία, που προτείνει άνοιγμα των ποταμών και όχι τσιμεντοποίηση και φράγματα στα ποτάμια, αλλά και την ανοικτή τοποθέτηση του συνδικαλιστικού οργάνου των μηχανικών του Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού», όπως υλοποιείται.

Ο αγώνας για τη ματαίωση των έργων συνεχίζεται με όλα τα μέσα ώστε να μην υπάρξουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (09.12.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια: