Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΡΑΦΗΝΑ: Κάτω τα χέρια από τα δέντρα!

Ενάντια στην κοπή 143 δέντρων στην καρδιά του προστατευόμενου υγρότοπου Α’ προτεραιότητας της Ραφήνας στο πλαίσιο της «Διευθέτησης-Οριοθέτησης Ρέματος Ραφήνας» κινητοποιούνται οι κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας και των γύρω περιοχών. Όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας: 

«Στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης και του φερόμενου “καθαρισμού” θα κοπούν συνολικά 2.000 μεγάλα παρόχθια δέντρα στην κοίτη, τα πρανή και την παρόχθια ζώνη στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κατά μήκος περίπου 1,5 χλμ. του ποταμού…

Mε απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης, εγκρίθηκε η υλοτομία συνολικά 143 δέντρων εντός της ζώνης κατάληψης του έργου “ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ-ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ” κατόπιν σχετικής αίτησης της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ με έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ που βεβαιώνει αναληθώς ότι, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι τα προς υλοτόμηση δέντρα είναι “ξερά-στρεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο”.

Στις 31/12 εθελοντές της Κίνησης, παρουσία γεωπόνου προέβησαν σε καταγραφή των συγκεκριμένων δέντρων από τα στοιχεία της οποίας προέκυψε ότι αυτά είναι υγιή, ευθυτενή, αναπτυγμένα και μεγάλης ηλικίας. Ενώ την προηγούμενη μέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτοικοι της Ραφήνας αρίθμησαν και ονομάτισαν τα δέντρα, υιοθετώντας τα. Όπως τονίζει σε επιστολή της προς τη δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά-Μήλα και τους δημοτικούς συμβούλους, η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, δημοτική σύμβουλος από την Κίνηση Γη και Ελευθερία:

«Αποτελεί και νομικό καθήκον η λήψη προληπτικών μέτρων, μεταξύ άλλων, και από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την προστασία του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στην περιοχή επέμβασης με την αποτροπή της κοπής 143 δέντρων χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Όμως μέχρι σήμερα ο Δήμος Ραφήνας δεν προβαίνει στην επαλήθευση, θεωρώντας ότι τα δέντρα δεν εμπίπτουν σε ζώνη αρμοδιότητάς του…».

Το σχέδιο για το κόψιμο των δένδρων, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στα Εξάρχεια και άλλες περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας, σπρώχνεται από την κυβέρνηση με «φαστ τρακ διαδικασίες», παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν δικαστικά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών κατοίκων Ραφήνας, που ζητάει ν’ απαγορευτεί προσωρινά η κοπή των δέντρων και η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης πολιτών και φορέων κατά του Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Το μεγάλο «αντιπλημμυρικό έργο» που έχει αναλάβει η Ιντρακάτ στην Ραφήνα, όχι μόνο είναι καταστροφικό για την χλωρίδα και την πανίδα αλλά απειλεί άμεσα και τους ίδιους τους κατοίκους καθώς κινείται στη λογική του στενέματος και της τσιμεντοποίησης των ρεμάτων, που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική στις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία.

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: