Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ρέθυμνο: Ανταπόκριση από την εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κλιματικοί πόλεμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα»

Μπορεί ένα μουσείο να αποτελέσει τόπο συνάντησης της τέχνης με την επιστήμη, την κοινωνική και την πολιτική δράση; Η απάντηση δόθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 στο #Ρέθυμνο στο Contemporary Art Museum of Crete Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. 

Καλεσμένη του 5ου Medphoto Festival, με τίτλο CLIMATE WARS και θεματική την #κλιματική και βιοσφαιρική κρίση και τις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που την συνοδεύουν, η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων συμμετείχε στην εκδήλωση - Συζήτηση: «Κλιματικοί πόλεμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα». Εισηγήσεις έγιναν επίσης από τους : Ελεάνα Καζίλα βιολόγο-περιβαλλοντολόγο, Γιώργο Σμπώκο Δ.Ν. Δημοσίου Δικαίου, υπεύθυνο Επιτροπής Περιβάλλοντος ΔΣΗ και Πηνελόπη Θωμαΐδη φωτογράφο ντοκιμαντέρ, ερευνήτρια. 

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού, η  προσήλωση του κατά τη διάρκεια των ομιλιών και το ζωηρό ενδιαφέρον στη συζήτηση, ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι τα θέματα του περιβάλλοντος μας απασχολούν, μας  προβληματίζουν και έχουμε ανάγκη να τα θέτουμε σε δημόσιο διάλογο. 

Ο Αριστείδης Παπαδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πρόεδρος του ΔΣ της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, με θέμα «Ελληνική Τάφρος και Ήπειρος: hot spot βιοποικιλότητας ή οικόπεδα εξόρυξης;». 

Αρχικά σχολίασε ότι η αποανάπτυξη - ή καλύτερα η απομεγέθυνση, όπως είναι ο ακριβέστερος όρος - είναι βασικό συστατικό των πιο αποτελεσματικών απαντήσεων στα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, στοιχεία της οποία υπάρχουν ακόμα και στην μετριοπαθή ατζέντα του ΟΗΕ.

Παρουσίασε τους σοβαρούς κινδύνους από πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Ξεκίνησε από την Ήπειρο, μια από τις πιο καθαρές περιφέρειες της Ευρώπης με σπουδαία πλεονεκτήματα για τοπική ευημερία η οποία απειλείται να μετατραπεί σε ένα από τα χιλιάδες γνώριμα τοπία εξόρυξης υδρογονανθράκων στον πλανήτη με τα σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης της υγείας ανθρώπων και περιβάλλοντος. 

Έπειτα παρουσίασε την περίπτωση της Ελληνικής Τάφρου, έναν εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σχηματισμό που εκτείνεται από το Ιόνιο, τα νότια της Κρήτης μέχρι τη Ρόδο, οικότοπος παγκόσμιας οικολογικής αξίας για τα θαλάσσια θηλαστικά, τον οποίο το ελληνικό κράτος, αντί να τον προστατέψει τον έχει παραχωρήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες. 

Τέλος, ενημέρωσε για το αίτημα της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου, να γίνει πράξη η προστασία της Ελληνικής Τάφρου σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και να ακυρωθούν άμεσα τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.

Η διεθνής έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Critical Archives VI: We Can’t Breathe που πραγματοποιείται στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να την επισκεφθείτε.

nooilcrete.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: