Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

RAVAGO HELLAS: Ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Λαυρεωτικής

Το βασικό υλικό που διαχειρίζεται η εταιρεία είναι υγρό στυρένιο, χαρακτηρισμένο ως εύφλεκτο, τοξικό και επικίνδυνο για την όραση και την ακοή

Με τις πρόσφατες φωτιές στην περιοχή Μαρκάτι και Παλαιοκαμάριζα, δίπλα στο Θορικό Λαυρίου, διογκώνονται οι ανησυχίες των κατοίκων για τη λειτουργία της χημικής βιομηχανίας RavagoHellas MABEE. Ειδικά, με τις βλέψεις της εταιρείας για επέκταση των σχεδίων της, την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας σε 80.000 τόνους, την αύξηση των δεξαμενών αποθήκευσης χημικών πτητικών ουσιών, τη δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής, την επέκταση προβλήτας εντός προστατευόμενης περιοχής Natura με τίτλο: «Κανάλι Μακρονήσου», με κωδικό GR3000018, για την υποδοχή τάνκερ 35.000 προς ανεφοδιασμό με μεγαλύτερες ποσότητες χημικών. Η δε μεταφορά του υλικού δια ξηράς, λόγω της άδειας εμπορίας της επιχείρησης, είναι προ των πυλών.

Η αρχική αίτηση έγκρισης του επεκτατικού σχεδίου αφορά μόνο στον θαλάσσιο χώρο, «κομματιάζοντας» την επένδυση σε τμήματα για να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες, παρουσιάζοντάς το καθένα ως μικρή επιβάρυνση για το περιβάλλον, τον ιστορικό χώρο και τους κατοίκους.

Η εν λόγω εταιρεία κινήθηκε εν αγνοία των κατοίκων και πρόσβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας τον νόμο 2308/1995 που, με γνώμη του Δήμου, προστατεύει την περιοχή της Λαυρεωτικής από ρυπογόνες δραστηριότητες, λόγω προϋπάρχουσας επιβάρυνσης της περιοχής.

Η Λαυρεωτική έχει πικρή πείρα από το Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης της χημικής βιομηχανίας ΧΥΜΑ στην περιοχή του Θορικού. Το εκρηκτικό περιστατικό του 2006 απέδειξε ότι κανένα μέτρο ασφάλειας δεν επαρκεί για να εκμηδενίσει την πιθανότητα ατυχημάτων, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή πολύ επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Παρά τις εκκλήσεις των πολιτών του Λαυρίου και οικισμών, δεν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων μετά το ατύχημα του 2006.

Το βασικό υλικό που διαχειρίζεται η εταιρεία είναι υγρό στυρένιο, χαρακτηρισμένο ως εύφλεκτο, τοξικό δια της εισπνοής, διαβρωτικό και ερεθιστικό του δέρματος, τοξικό στην αναπαραγωγή και ικανό να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην όραση και τα μάτια, καθώς και σε προσβολή της ακοής. Το στυρένιο σε υγρή μορφή είναι χαρακτηρισμένη καρκινογόνος ουσία στις ΗΠΑ και εφόσον διαρρεύσει στο έδαφος είναι δύσκολο να απομακρυνθεί, ενώ περνάει στην τροφική αλυσίδα. Η ακτίνα εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος είναι τα πέντε χιλιόμετρα.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ των κόλπων Αγίου Νικολάου και Συρί, δίπλα στο ΑΥΣ-ΔΕΗ και 100 μέτρα από τον οικισμό του Συρί και στη συνέχεια Αγία Μαρίνα, Περιγιάλι, Τσονίμα, Καλοπήγαδο και 2.500 μέτρα από την πόλη του Λαυρίου. Βρίσκεται στα 100 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού με σημαντικά ευρήματα του αρχαίου οικισμού του Θορικού, το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ελλάδας με τα αρχαία πλυντήρια μετάλλων, τους φούρνους καμίνευσης και μεταλλευτικές στοές, τον αρχαίο Ναό της Δήμητρας, δύο μυκηναϊκούς τάφους, συνδεδεμένα με την μεταλλευτική δραστηριότητα της Λαυρεωτικής από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Οι προαναφερόμενοι οικισμοί έχουν υποβάλει σχέδια πόλεως που είναι σε διαδικασία έγκρισης στις υπηρεσίες. Αυτό τοποθετεί τη δραστηριότητα εντός κατοικημένης περιοχής, γεγονός που τεχνηέντως παραβλέπει η εταιρία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η ασφάλεια των κατοίκων βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο, γι' αυτό τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το προστατευόμενο θαλάσσιο περιβάλλον του καναλιού της Μακρονήσου με αλιευτικό πλούτο, που θρέφει την περιοχή για αιώνες και συστάδες του προστατευόμενου «φύκους» Ποσειδωνία.

Η αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και η μελισσοκομία στην περιοχή της Κερατέας και Λαυρίου κινδυνεύουν από τα επεκτατικά σχέδια και την αύξηση πιθανότητας ατυχήματος.

Η υποβάθμιση των πολιτισμικών διαμαντιών της περιοχής είναι δεδομένη καθώς βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Οι παραθεριστικές περιοχές και οι παραλίες της Αττικής είναι η ανάσα των Αθηναίων δίπλα στην πόλη και αγαπημένος τόπος για τους μόνιμους κατοίκους. Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της υγείας μας στις περιοχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ» του Σαββατοκύριακου 7-8 Ιουλίου 2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια: