Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Σαλαμίνα: Όχι στην επέκταση ιχθυοτροφείων

Ένα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού η Σαλαμίνα είναι συνυφασμένη τις τελευταίες δεκαετίες με τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις και με την εργατική τάξη σκιαγραφώντας μία μακρόχρονη ιστορική πορεία μέσα από τους αγώνες για την διεκδίκηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όμως περίτρανα μέχρι τις μέρες μας έχει αποδειχθεί ότι κοινωνικές ανισότητες έχουν μεγαλώσει και η δίκαιη κατανομή του πλούτου προς τις παραγωγικές τάξεις του τόπου δεν έχει επιτευχθεί και από την άλλη οι εύρωστες κοινωνικές ομάδες που έχουν την μερίδα του λέοντος με τις επενδύσεις τους σε ακίνητα και στην βιομηχανία δρουν ανενόχλητες προς την περιβαλλοντική και πολιτιστική αλλοίωση του νησιού. 

Σε τοπικά ζητήματα περιβάλλοντος τα αρμόδια υπουργεία συνηγορούν στην ευρύτερη υποβάθμιση και ρύπανση του τόπου με την τοποθέτηση υπόγειων αγωγών ρίψης λυμάτων ήδη από το 1995 αλλοιώνοντας όλο και περισσότερο τις ανατολικές ακτές τoυ νησιού. Στις μέρες μας παρ’ ότι υπάρχει η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας η ποιότητα των υδάτων δεν είναι καλή και επιβαρύνουν εν τέλει το θαλάσσιο οικοσύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αφού στο νησί βρίσκεται ο ναύσταθμος και πολύ κοντά τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας καθώς και τα ναυπηγεία της ευρύτερης περιοχής Επίσης στο σημείο όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ αλλοιώνεται εντατικά η περιοχή από την ρύπανση και την άναρχη δόμηση διαφοροποιώντας τα όρια της Α΄ και της Β΄ αρχαιολογικής ζώνης.

Η εν λόγω οικολογική καταστροφή θα εντατικοποιηθεί με την κατασκευή ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες θα καλύπτουν σε τέσσερα σημεία της νήσου μία έκταση 4.626 τετραγωνικών μέτρων οι οποίες θα πλήξουν την βιοποικιλότητα και την ποιότητα του νερού. Μάλιστα τα μέρη αυτά που θα πληγούν από τις προαναφερόμενες ενέργειες ανήκουν δυστυχώς στις τελευταίες παρθένες παράκτιες ζώνες που θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, χάνοντας την φυσική τους υπεροχή με το παρθένο πευκοδάσος που είναι το μεγαλύτερο του νομού Αττικής. Ήδη στην περιοχή Λαμπρανού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων η μόλυνση των υδάτων επιδεινώνεται με την ύπαρξη του χημικού στοιχείου της φορμόλης καθώς προκαλεί καταστροφές στην πανίδα με τον υπερτροφισμό από πλανγκτόν. Επίσης οι κλωβοί για την εκτροφή των ψαριών αλλοιώνουν την ποιότητα των υδάτων, ενισχύοντας την ρυπογόνα εικόνα. 

Παράλληλα η ύπαρξη μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικών απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν σε μεγάλα βάθη της θάλασσας μένουν εκεί χωρίς οι εκάστοτε εταιρείες παραγωγής να δεσμεύονται για την περεταίρω περισυλλογή τους. Συνοψίζοντας ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας με την ονομασία Πέριβος αντέδρασε εξαρχής, οργανώνοντας μέσα από τις δράσεις του, τον περασμένο Ιούλιο μία ημερίδα με θέμα τρόποι επίλυσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όπου συμμετείχαν πολίτες της τοπικής κοινωνίας καθώς και ξένοι παραθεριστές. Η δράση αυτή συνέβαλλε ώστε να συγκεντρωθούν υπογραφές για την αποφυγή των πιο πάνω ενεργειών που θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή με την σύσσωμη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οικολογικών οργανώσεων, ελπίζοντας ότι θα διασωθεί ο εναπομένων φυσικός πλούτος του νησιού. 

Το Σάββατο οργανώσαμε πορεία στο κέντρο της Σαλαμίνας με το Εργατικό Κέντρο μπροστά και μεγάλη συναυλία στην πλατεία Ηρώων. Ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Σαλαμίνας και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος  

Κωνσταντίνος Κλαρνέτας, κάτοικος Σαλαμίνας

ergatiki,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: