Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Κύπρος: 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Όχι άλλες εξορύξεις

Δελτίο Τύπου της συλλογικότητας «Μας Σκάβουν το Λάκκο»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για το περιβάλλον.

Το περιβάλλον της Κύπρου τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι άδειες δίνονται χωρίς πραγματική περιβαλλοντική μελέτη ή ακόμη και χωρίς αυτές να λαμβάνονται υπόψη ή να παραβλέπονται.

Ειδικά από το 2015 δίνονται νέες άδειες στον τομέα της εξόρυξης, για επαναλειτουργία ορυχείων ή για εξόρυξη νέου υλικού, όπως ο χρυσός, με χημικές ουσίες όπως το κυάνιο, το οποίο προσθέτει επιπλέον ρύπανση στο περιβάλλον.

Η Κύπρος είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τη ρύπανση που προκλήθηκε από την προηγούμενη μεταλλευτική δραστηριότητα και την ασυδοσία των εταιρειών. Καμία από τις μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν καταστρέψει.

Η Λεύκα, ο Ξερός και το Καραβοστάσι είναι κάποιες από αυτές τις περιοχές. Το μεταλλείο ανοιχτού τύπου του Μαυροβουνίου και τα μεταλλεύματα που έχουν απομείνει γύρω του, αλλά και ο μολυσμένος χώρος του εργοστασίου επεξεργασίας στον Ξερό, και η πλατφόρμα και τα απόβλητα στο Καραβοστάσι, που έχουν κλείσει από το 1974, επιβαρύνουν την περιοχή μέχρι και σήμερα. Η ρύπανση που προκαλούσαν τα μεταλλεία στα υδάτινα αποθέματα και στο έδαφος της περιοχής, εξακολουθεί να επηρεάζει τη γεωργία και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Επιπλέον, η Λεύκα και οι κοντινές πόλεις και χωριά εξακολουθούν να είναι μολυσμένες και από την τρέχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα. Οι όξινες απορροές των μεταλλείων της Σκουριώτισσας και Απλικίου, καταλήγουν στον ποταμό της Λεύκας και στα υπόγεια νερά της περιοχής.

Τώρα, η Hellenic Copper Mines, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτίθενται να επαναλειτουργήσουν το ορυχείο στο Μαυροβούνι.

Τον Φεβρουάριο του 2022 συγκλήθηκε συνάντηση από το Πρόγραμμα Στήριξης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος, μεταξύ της εταιρείας και των κατοίκων της Λεύκας, στο χώρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λεύκας, προκειμένου να δεχτούν οι κάτοικοι η εταιρεία να μεταφέρει «τα απόβλητα» γύρω από το υπαίθριο ορυχείο Μαυροβουνίου.

 Η Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα επενδύονταν πολλά χρήματα στη Λεύκα, αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις των κατοίκων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή ζητάει από τους κατοίκους να δώσουν λευκή επιταγή στην εταιρεία που θα «αποκαταστήσει» την περιοχή αφού πάρουν τα “απόβλητα”!

Οι κάτοικοι της Λεύκας διοργανώνουν κάθε χρόνο διαμαρτυρία έξω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο επεξεργασίας της CMC (Cyprus Mines Corporation). Ζουν δίπλα στη ρύπανση από τα ορυχεία, για περισσότερο από έναν αιώνα. Γνωρίζουν ότι το μοναδικό μέλημα των μεταλλευτικών εταιρειών είναι το κέρδος.

Έχουν επίσης την πρόσφατη εμπειρία από αυτό που συνέβη στον Μαθιάτη, όπου πριν από μερικά χρόνια, η ίδια εταιρεία στα λόγια δήλωνε ότι απλώς θα πάρει τα απορρίμματα του παλιού μεταλλείου, αλλά όταν οι κάτοικοι διάβασαν την αίτηση της εταιρείας για το έργο, η εταιρεία ήθελε να καταστρέψει ένα τεράστιο μέρος του δάσους, αρχαίες γαλαρίες που υπάρχουν στο μεταλλείο του Στρογγυλού και πιθανόν να ξανανοίξει το μεταλλείο.

Αυτό πιστεύουν οι κάτοικοι της Λεύκης ότι θα συμβεί και στην δική τους περίπτωση. Τα μεταλλεύματα στο Μαυροβούνι δεν είναι απλά απόβλητα. Η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή τους σταμάτησε λόγω του πολέμου, όχι επειδή δεν υπήρχε άλλος χαλκός για εξόρυξη.

Οι κάτοικοι της Λεύκας, ζητούν πλήρη διαφάνεια. Απαιτούν να δουν όλες τις περιβαλλοντικές άδειες και τις λεπτομέρειες των έργων. Δεν θα δεχτούν καμία νέα εξόρυξη που θα μολύνει τα νερά. Δεν θα δεχτούν κανένα έργο που θα καταστρέψει το περιβάλλον της περιοχής τους.

Αυτό που χρειάζεται η Λεύκα και όλη η Κύπρος είναι έργα αποκατάστασης των χώρων μεταλλευτικής δραστηριότητας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της προηγούμενης μεταλλευτικής βιομηχανίας. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη ζωή – όχι άλλη εξόρυξη!

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους κατοίκους της Λεύκας και των γύρω χωριών. 

Στηρίζουμε τον αγώνα τους και θα είμαστε δίπλα τους.

Θα συμμετάσχουμε στις διαμαρτυρίες τους την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, μπροστά από τον χώρο του CMC στο Ξερό και καλούμε όλους/ες όσους/ες θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: