«Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή δεκάδων συλλογικοτήτων, σωματείων, δημοτικών-περιφερειακών σχημάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, ανάμεσά τους η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, το Fridays For future, το Support Earth, τα σωματεία εργαζομένων από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Γεννηματάς, η Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού μαζί με συνδικαλιστές από την ΕΥΔΑΠ, δημοτικές - περιφερειακές κινήσεις και οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου που διεκδικούσαν επιπλέον την αποφυλάκιση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή. «Ήταν μια οργισμένη διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση που καίει τη Δαδιά στο Σουφλί και τα Βατερά στη Λέσβο γιατί δεν έχει αρκετούς πυροσβέστες και μέσα, αλλά σπαταλάει δισεκατομμύρια για να γίνει ορμητήριο πολέμου η Αλεξανδρούπολη, για μπάτσους και συνοριοφύλακες που επαναπροωθούν και πνίγουν πρόσφυγες στον Έβρο και το Αιγαίο. Την κυβέρνηση που σκορπάει φτώχεια στους πολλούς και κάνει πλάτες στους κερδοσκόπους της ενέργειας, που καταγγέλλει το "περί δικαίου αίσθημα του όχλου", ενώ υποδέχεται με τιμές αιμοσταγείς δικτάτορες και πορωμένους δολοφόνους σαν τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας».
Στη συγκέντρωση συμμετείχε κόσμος από τις πυρόπληκτες περιοχές καθώς και πυροσβέστες. «Το πυροσβεστικό σώμα έχει τεράστιες ελλείψεις. Τα κενά επίσημα φτάνουν τις 4.000 και ανεπίσημα τις 5.000, δεν υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, έχουμε πολλά προβλήματα στα αμάξια» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος, συμβασιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του στην συγκέντρωση. «Οι εθελοντές μάς βοηθάνε πολύ, όπως ο κύριος εδώ δίπλα μου, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός. Αλλά την τεχνογνωσία, την έχει το πυροσβεστικό σώμα που πρέπει να είναι δημόσιο και δεν μπορεί να βασίζεσαι μόνο στους εθελοντές.
Ευκαιρία
Εμάς τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, που έχουμε χρόνια εμπειρίας, αντί να κάνουν προσλήψεις, προσπαθούν να μας πετάξουν εκτός σώματος βάζοντας όρια ηλικίας. Όλοι οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι, είχαμε πέρσι κινητοποιήσεις, μας χτυπήσαν με τις αύρες, μόνο στο δρόμο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να πιέσουμε και όχι όταν θα μας έχουν απολύσει. Λέμε φτάνει πια με τις προσλήψεις στην αστυνομία, ενισχύστε πια το πυροσβεστικό σώμα».
«Όλη η γειτονιά μου κάηκε και το σπίτι μου είναι όρθιο από σύμπτωση. Τρεις μέρες χωρίς φως, τη μέρα της φωτιάς χωρίς νερό, κανείς δεν μας βοήθησε, μας εγκατέλειψαν όλοι, κυβέρνηση και δήμος» τόνισε η Βασιλική Χατζηγεωργίου, κάτοικος νέας Παλλήνης.
«Είμαι εδώ σήμερα για να διαδηλώσω ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές ως προς το περιβάλλον που πλήττεται αφάνταστα το τελευταίο διάστημα» ανέφερε ο Διονύσης Πανταζόπουλος, περιβαλλοντικός ακτιβιστής. «Κατ’ αρχάς το νομοσχέδιο που έθεσε για ελάχιστες μέρες σε δημόσια διαβούλευση το Υπ. Περιβάλλοντας υποβαθμίζει και ουσιαστικά εξαφανίζει την προστασία των περιοχών Natura 2000 της χώρας, δύο χρόνια μετά την αλλαγή καθεστώτος των Φορέων Περιβάλλοντος. Δεύτερο θέμα η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μέσω ΣΔΙΤ σπάζοντάς την σε δύο εταιρείες με παραχώρηση της κερδοφορίας της μιας στην άλλη, παρακάμπτοντας έτσι τη γνωμοδότηση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του νερού με συνέπειες όπως περίπου με αυτές που βιώνουμε με τις τιμές του ρεύματος. Τέλος, η κυβέρνηση της ΝΔ που σαν αντιπυρική ζώνη θεωρεί το μπλε του χάρτη, έχει αφήσει να κατακαεί η χώρα “αρκεί να μην υπάρχει νεκρός”, δεν δίνει δεκάρα για τη ζωή του αναρχικού Μιχαηλίδη που δικαιούται την υπό όρους απελευθέρωσή του. Να τους ρίξουμε όσο γρηγορότερα γίνεται».
Προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να περικυκλώνουν από την αρχή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια της πορείας προχώρησαν σε απρόκλητες επιθέσεις στο ύψος της Πανεπιστημίου με ξύλο, δακρυγόνα, συλλήψεις -και μια αύρα που αντί να έχει επιστρατευτεί σε κάποια φωτιά προσπαθούσε να διαλύσει τους διαδηλωτές με συνεχείς ρίψεις νερού. Δεν δίστασαν να επιτεθούν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την πορεία. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία η οποία κατέληξε στην Ομόνοια. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν τα εξής: «Καίνε τα δάση, διαλύουν την Υγεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Δώστε λεφτά για δασοπροστασία και όχι για Ραφάλ και την Αστυνομία», «Στη Μεσόγειο ειρήνη των λαών, όχι εξορύξεις ορυκτών» και «Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό» καθώς και συνθήματα αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη.
"Δεν περιμένουμε, κλιμακώνουμε"
Νωρίτερα στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα τον λόγο για να χαιρετήσουν πήραν ο Γιάννης Σηφακάκης, από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου Γεννηματάς, ο Γιώργος Ραντίστας, από την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσια Διαχείρισης του Νερού και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ και η Δήμητρα Βελέντζα, από την περιφερειακή κίνηση Ανυπότακτη Αττική.
«Εμείς που παλεύουμε να κρατήσουμε όρθια τα νοσοκομεία ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν να κάνουν με τις επιλογές των κυβερνήσεων που δαπανάνε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και αστυνομία και όχι για το περιβάλλον, την πυρόσβεση, την δημόσια υγεία, τις ανάγκες των απλών ανθρώπων» τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Χαιρετίζουμε και εμείς την σημερινή συγκέντρωση καθώς βρισκόμαστε ξανά σε ένα καλοκαίρι που καίγεται όλη η Ελλάδα, όχι μόνο τα σπίτια και οι περιουσίες, αλλά η ίδια η ζωή αυτής και των επόμενων γενεών» τόνισε η Δήμητρα Βελέντζα. «Η μόνη απάντηση που δίνει αυτή η κυβέρνηση είναι περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και καταστολή, όπως βλέπουμε και σήμερα με τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας που την καλούμε να αποχωρήσει».
«Χαιρετίζω τη μεγάλη συγκέντρωσή μας και όλους εσάς που επιλέξατε σήμερα να αγνοήσετε τον καύσωνα και να βρεθείτε εδώ και να δώσετε την μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση» τόνισε ο Γιώργος Ραντίστας. «Ενώ το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ δεν θα είναι στο υπερταμείο και ότι θα πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και με δύο άρθρα προσπαθεί να νομοθετήσει εκ νέου, με σκοπό να αδειάσει τα αποθεματικά της για να δώσει κέρδος στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αντί να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα για μεγάλα έργα στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, όπως αντικαταστάσεις τσιμεντοαμιάντινων αγωγών, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα νέο νομοθέτημα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ολιγαρχών, των φίλων του κ. Μητσοτάκη - που το μόνο καλό που έχει κάνει είναι ότι κατάφερε να συσπειρώσει για πρώτη φορά ίσως περιβαλλοντικές οργανώσεις, εργαζόμενους, συνδικάτα και πολίτες».
«Είμαστε εδώ διεκδικώντας προσλήψεις και δαπάνες για την δασοπυρόσβεση, είμαστε εδώ απαιτώντας αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από μια κυβέρνηση που γυρνά συνέχεια στα ορυκτά καύσιμα, είμαστε εδώ ενάντια στο νομοσχέδιο που έρχεται να γκρεμίσει ό,τι έχει αφήσει όρθιο ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος του Χατζηδάκη το 2020» τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης. «Είμαστε εδώ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η δικαιοσύνη τους, είναι μια δικαιοσύνη ταξική που απελευθερώνει βιαστές σαν τον Λιγνάδη και τους δολοφόνους του Ζακ αλλά αφήνει στην φυλακή τον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη -του οποίου διεκδικούμε την αποφυλάκιση. Είμαστε για όλα αυτά εδώ και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Όχι περιμένοντας πότε θα έρθουν οι εκλογές αλλά κλιμακώνοντας τις απεργίες μας και τις κινητοποιήσεις μας εδώ και τώρα».
ergatiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου