Εμείς οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη: μια Ευρώπη αυτόνομων περιφερειών, χωρίς σύνορα. Η δική μας Ευρώπη θα έχει αποκεντρωμένη δομή, και η δημοκρατική και κοινωνική της οργάνωση θα είναι σύμφωνγ με τις πράσινες αρχές. Παραδείγματος χάριν, περιφέρειες με αυτοδιάθεση, τοπική παραγωγή για τοπικές ανάγκες, για χρήση μεθόδων παραγωγής που να εξοικονομούν ενέργεια και για να μη μολύνουν το περιβάλλον.
Επιδιώκουμε τη διεθνή συνεργασία, σε ευρεία κλίμακα, οποτεδήποτε αυτό είναι αναγκαίο, για να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, και θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αμοιβαίες πολιτιστικές επαφές. Τα πράσινα κόμματα αγωνίζονται για μια Ευρώπη των περιφερειών, χωρίς στρατιωτικές συμμαχίες, για μια οικολογική, κοινωνική και δημοκρατική ανάπτυξη, για ένα «κοινό Ευρωπαϊκό σπίτι» που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί εργαστούν μαζί. Αυτό δεν είναι δυνατό ούτε μέσα σε μια Ευρώπη χωρισμένη σε συνασπισμούς, ούτε μ' ένα Δυτικοευρωπαϊκό υπερκράτος, ούτε με το σημερινό οικονομικό χάσμα Βορρά - Νότου.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ανησυχούν επειδή η Ενιαία Αγορά είναι βαθύτατα αντιοικολογική. Η «προοπτική του 1992» αφορά μόνο τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής και στρατιωτικής υπερδύναμης στη Δυτική Ευρώπη. Η βασική της αποστολή, που είναι η αύξηση της κατανάλωσης, είναι τελείως αστήριχτη και είναι βέβαιο πως θα αποτύχει ακόμα και με τα δικά της μέτρα.Το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα είναι σημαντικό για τους πολίτες και το περιβάλλον της Ευρώπης.
Για τριάντα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θεώρησε την "Ευρώπη των επιχειρήσεων" σαν τη μοναδική αντίληψη περί Ευρώπης. Εμείς συμμετέχουμε στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, γιατί έχουμε μια εναλλακτική άποψη για την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε μια αντίληψη της Ευρώπης ως βιόσφαιρας. Οι θεσμοί που ήδη υπάρχουν, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα μπορούσαν να παίξουν πιο αποφασιστικό ρόλο στην επεξεργασία ενός τρόπου συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα κράτη που είναι ουδέτερα και μη ενταγμένα σε συνασπισμούς, μαζί με τις χώρες της EFTA, θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια νέα δυναμική στην ισορροπία δυνάμεων μέσα στη σημερινή διαιρεμένη Ευρώπη. Κατανοούμε την αντιπολίτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως συμβαίνει με τη Δανία, και απορρίπτουμε τη μονομερή εναρμόνιση με την ΕΟΚ, την οποία επιχειρούν χώρες, όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ελβετία.
Υποστηρίζουμε τα Πράσινα κόμματα σε αυτές τις χώρες καθώς και την αντίθεσή τους στην ένυαξη στην ΕΟΚ. Παραπέρα, με το τωρινό κλίμα της «περεστρόικα», η ευρωπαϊκή συνεργασία δεν μπορεί να περιοριστεί στη Δυτική Ευρώπη και τα κράτη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε διάλογο με άλλες χώρες, όπωςτην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία,, την ΕΣΣΔ, ή τις χώρες της Βαλτικής.
Παρ' όλο που επιδιώκουμε την εκλογή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν τούτοις έχουμε επίγνωση του ότι οι θεσμοί της ΕΟΚ είναι βαθιά αντιδημοκρατικοί. Θα χρησιμοποιήσουμε, φυσικά, τοόραμά μας για μια πράσινη Ευρώπηγια να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό όλων αυτών των θεσμών. Όμως άμεσα θα απαιτήσουμε πλήρη και ανοικτή πρόσβαση σε όλη τη διαδικασία πληροφόρησης και λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών. Παρ' όλα αυτά, καθοδηγητική μας αρχή είναι να μην πάρουμε καμιά εξουσία σε επίπεδο ανώτερο πέρα από αυτό που είναι απόλυτα αναγκαίο.
Σταθερή οικονομία
Οι Πράσινοι στοχεύουν σε μια ριζική ανακατανομήτου πλούτου ανάμεσα στις ηπείρους και ανάμεσα στις γενιές και όχι μόνο ανάμεσα στις τάξεις. Αυτό σημαίνει μετατόπιση των οικονομικών προτεραιοτήτων από την κατανάλωση στη διατήρηση των οικολογικών ισορροπιών του Περιβάλλοντος και πέρα από την αυτοαποκαλούμενη οικονομική ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς, προς σταθερές περιφερειακές οικονομίες.
Η ορμή του 1992 μπορεί να προκαλέσει ένα πρόσκαιρο κύμα κλασικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις θα δανείζονται, θα αναπτύσσονται και θα διαφημίζονται σε κλίμακα μεγαλύτερηαπό ποτέ. Όμως οι δηλωμένοι στόχοι του 1992 να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εμπορικό μπλοκ, που να είναι ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά, καθώς και μια εσωτερική αγορά που να προσφέρει ίσα κέρδη σε όλα τα μέλη της - αποκλείουν ο ένας τον άλλον. Αυτό το είδος του «ανταγωνιστικότερου» βιομηχανικού τομέα, που ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για τηνκατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς, έχει ήδη προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, παραμόρφωση των περιφερειών και έχει επιτρέψει στη βιομηχανία να παραμερίσει τα οικολογικά ζητήματα. Νομίζουμε ότι οι φόροι και οι εισφορές για κοινωνικές ασφαλίσεις που επιβάλλονται στην εργασία,πρέπει να ελαττωθούν και να προωθηθεί ένα σύστημα περιβαλλοντικών φόρων στα αγαθά και τους φυσικούς πόρους που σπανίζουν, στους τρόπους παραγωγής και τα προϊόντα που απειλούν το Περιβάλλον και καταστρέφουν την ανθρώπινη υγεία ήανατακλούν άδικες σχέσεις, π.χ. με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Διεθνής Αλληλεγγύη
Με το να γίνουμε λιγότερο καταναλωτικοί και περισσότερο αυτάρκεις στην Ευρώπηκαι με την προώθηση παρόμοιας στρατηγικής στις φτωχές χώρες μπορούμε να ανοίξουμε τον πραγματικό δρόμογια μια σφαιρική οικονομική δυνατότητα στήριξης. Οι Πράσινοι της Ευρώπης πιθυμούν να δουν τη ριζική εξάλειψη του βάρους που αντιπροσωπεύουν τα χρέη για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Σήμερα η Δυτική Ευρώπη, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και μερικές χώρες του OPEC, είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, ο περισσότερος πληθυσμός του οποίου ζει σε φτώχεια και ένδεια. Ο μισός πληθυσμός της γης ελέγχει μόνο το 5% του παγκόσμιου εισοδήματοςκαι σχεδόν 1 δισεκ. άνθρωποι ζουν σε διαρκή φτώχεια, αν όχι πείνα. Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης αποικιοκρατίας καθώς και πολιτικής και οικονομικής νεο-αποικιοκρατίας. Επιπλέον μερικές χώρες της ΕΟΚ κατέχουν ακόμα αποικίες.
Η κατάσταση των περισσότερων κατοίκων του Τρίτου Κόσμου από το βάρος του εξωτερικού χρέους και τα μέτρα «διαρθρωτικής προσαρμογής», που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, δείχνουν έντονα την ανισότητα δύναμης μεταξύ των φτωχών και πλούσιων χωρών, παρά την τυπική τους ανεξαρτησία. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί οργανισμοί φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση αυτή. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΟΚ και των φτωχών χωρών της γης δεν ωφέλησαν αυτές τις χώρες και ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται με "προνομιακές"συμφωνίες μέσω των συνθηκών της Lome.
Οι συνθήκες της Lome παγιώνουν μάλλον τα νεο-αποικιακά εμπορικά μοντέλαμεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των χωρών του ΑΚΕ (Αφρικής - Καραϊβικής - Ειρηνικού) αντίνα διευκολύνουν τις χώρες του ΑΚΕ να αποκτήσουν οικονομική αυτονομία. Στα πλαίσια των τωρινών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη συνθήκη της Lome, οι Πράσινοι της Ευρώπης είναι αντίθετοι σε κάθε ευθυγράμμιση των πολιτικών της ΕΟΚ με τις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας.
Οι Πράσινοι υποστηρίζουν την απαγόρευση κάθε είδους εξαγωγής αποβλήτων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Υποστηρίζουμε επίσης το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και την αυτόνομη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των λαών των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Περιβάλλον
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Λευκή Βίβλος (για την Ενιαία Αγορά στις χώρες της ΕΟΚ) θεωρεί τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, σαν ενδεχόμενους φραγμούς στο εμπόριο και λυπούμαστε που σαν «Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη» τα άρθρα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα κοινωνικά καιπεριβαλλοντικά, διατυπώνονται ασθενέστερα σε σύγκριση με εκείνα που αφορούν τα οικονομικά. Οι Πράσινοι της Ευρώπης πιστεύουν ότι στα θέματα οικολογίας και υγείας πρέπει να δίνεται η απόλυτη προτεραιότητα και επιθυμούν να δουν μια δημόσια, ελέγξιμη, ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εκτίμησης των επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με επαρκή χρηματοδότηση. Στόχος θα είναι να εξασφαλιστεί, στις διάφορες χώρες, η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών που έχουν υπογραφεί από χώρες της Ευρώπης. Η Υπηρεσία αυτή θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί και να συλλέγει στοιχεία που αφορούν την ποιότητα του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη και να υποβάλλει προτάσεις σχετικές με την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται.
Το τοπικό δικαίωμα απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων για λόγους υγείας και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ουσιαστικής σημασίας, για να αντιστραφεί η τάση για οικολογική υποβάθμιση και να προωθηθεί μια πολιτική δημιουργίας «οικο-περιφερειών».
Για να αντιστραφούν οι σημαντικές αλλαγές στην οικολογία της Βόρειας Θάλασσας, της Μεσογείου και των ποταμών μας, απαιτούνται μέτρα που θα δώσουν τέλος στη μόλυνση που προκαλούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα,τα λύματα και τα τοξικά απόβλητα. Ο ταχύτερος, ασφαλέστερος και φτηνότερος τρόπος μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η εισαγωγή ενός σοβαρού προγράμματος παραγωγής επαρκούς ενέργειας και αισθητής μείωσης στην κατανάλωσή της.
Ενέργεια
Απαιτούμε, συνεπώς, μετατόπιση του προϋπολογισμού των πυρηνικών ερευνών και επενδύσεων προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (για παράδειγμα ηλιακή, αιολική και κυμάτων), καθαρή καύση ορυκτών καυσίμων και διατήρηση των πηγών ενέργειας.
Οι Πράσινοι της Ευρώπης είναι σαφώς αντίθετοι στη χρήση «ειρηνικής» ή στρατιωτικής πυρηνικής τεχνολογίας, θεωρώντας την σαν μια ξεπερασμένη, οικονομικά δαπανηρή, απάνθρωπηκαι άκρως επικίνδυνη τεχνολογία, που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα που διαρκούν χιλιάδες χρόνια. Πιστεύουμε ότι τα κράτη που έχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρώνοπυν οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης που υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν άλλες χώρες.Για το σκοπό αυτό οι Πράσινοι της Ευρώπης επιθυμούν την κατάργηση της ΕΥΡΑΤΟΜ και τη μεταβίβαση όλων των χρηματοδοτήσεων στην έρευνα και ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων ενέργειας που δεν προκαλούν ρύπανση.
Μεταφορές
Θα προωθήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών βασιζόμενοι στην αναζωογόνηση των υπαρχόντων θαλάσσιων δικτύων (κανάλια και ακτοπλοϊκή ναυσιπλοΐα) και ενός σιδηροδρομικού δικτύου (το οποίο δεν απαιτεί τρένα υψηλής ταχύτητας για μικρές αποστάσεις και μέσω τούνελ των Άλπεων), αντί του οδικού δικτύου και των αερομεταφορών. Συνεπώς, τα μεγάλα προγράμματα που ευνοούν την οδική κυκλοφορία, όπως το τούνελ της Μάγχης μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, η γέφυρα Store Baelt στη Δανία, η σύνδεση Όσλο - Αμβούργου, τα τούνελ των Άλπεων κ.λπ. θαπρέπει να εγκαταλειφθούν.
Βιοτεχνολογία
Οι Πράσινοι της Ευρώπης αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση τη γενετική μηχανική. Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή γενετικά ελεγχόμενων οργανισμών στο Περιβάλλον, γιατί οι οικολογικοί κίνδυνοι είναι άγνωστοι.
Αντιδρούμε στη μεταχείριση των ζώντων οργανισμών σαν να ήταν πράγματα. Πρέπει να απαγορευτεί ο έλεγχος με «πατέντες» (διπλώματα ευρεσιτεχνίας) των φυτών και ζώων, γιατί απειλεί τις βιολογικές ποικιλίες και τις αγροτικές οικονομίες του Τρίτου Κόσμου. Αυτό εξαρτά επίσης τη γεωργία όλων των χωρών ακόμη περισσότερο από τις πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρίες. Ηθικοί κώδικες πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις γενετικές επεμβάσεις που αφορούν το ανθρώπινο γένος, όπως π.χ. τους γενετικούς χειρισμούς του εμβρύου, την προγενετική διάγνωση και τη γενετική εμβρυοσκόπηση. Οι Πράσινοι της Ευρώπης θεωρούν απαραίτητη μια σοβαρή συζήτηση. Η γενετική έρευνα και εφαρμογή πρέπει να εκτιμώνται, λαμβάνοντας υπόψη τα οικολογικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα.
Γεωργία
Μετά από τριάντα χρόνια Αγροτικής Πολιτικής τα αποτελέσματα είναι καταστρεπτικά. Η ΚΑΠ δημιουργήθηκε για να οδηγήσει τη γεωργία της Ευρώπης στα χέρια ολίγων μόνο εταίρων - αγροτικών επιχειρήσεων. Αναγκάζει τους αγρότες όλο και περισσότερο σε βιομηχανοποίηση και χημειοποίηση της παραγωγής. Η βιομηχανοποίηση της γεωργίας αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους εξαφανίζονται όλο και περισσότερο είδη φυτών. Η ΚΑΠ αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των αγροτών. Αυτοί που ευνοούνται από την ΚΑΠ δεν είναι οι αγρότες, αλλά οι εταιρείες που σχετίζονται με τις αγροτικές δραστηριότητες. Για την αποθήκευση, τη διακίνηση, τη διανομή και τη μεταποίοηση των πλεονασμάτων καταναλίσκεται τώρα το 75% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Την ανεπάρκεια του συστήματος υπογραμμίζει και η μεγάλη απάτη: κάθε νέα ώθηση για ορθολογική οργάνωση και συγκεντρωτισμό έχει σαν αποτέλεσμα νέα κέρδη για τις βιομηχανίες γεωργικού εξοπλισμού και χημικών προϊόντων και όχι για τους αγρότες και τους καταναλωτές. Η ΚΑΠ καταστρέφει τους οικολογικούς τρόπους αγροκαλλιέργειας, τα αποκεντρωμένα συστήματα διανομής και την υγιεινή τροφή και προσπαθεί να προσαρμόσει τη Φύση στη βιομηχανία.
Η αγροτική πολιτική των Πρασίνων απαιτεί:
- Yποστήριξη καιπροώθηση της οργανικής αγροκαλλιέργειας.
- Μείωση της χρήσης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
- Απαγόρευση της γενετικής μηχανικής.
- Περιφερειοποίηση της αγροτικής πολιτικής για την προώθηση της αυτάρκειας των περιφερειών.
- Κατάργηση κάθε άμεσης καιέμμεσης επιδότησης εξαγωγών.
- Δραστική μείωση του αγροτικού εξωτερικού εμπορίου.
- Εγγυήσειςγια δίκαιεςτιμέςστο εμπόριο με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
- Προστασία των ζώων από την εκβιομηχάνιση της εκτροφής και αποκατάσταση των ζημιών από τη χρήση των χημικών και των ορμονών.
- Αλλαγές στο σύστημα τιμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που να ευνοούν από διαρθρωτική άποψη τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις και να αποθαρρύνουν τη συγκρότηση μεγάλων αγροτοβιομηχανικών μονάδων.
Οι γυναίκες και οι άνδρες περιμένουν ακόμα την ισότητα στους περισσότερους τομείς της ζωής τους.
Πιστεύουμε ότι τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες εξαρτώνται τόσο από τους άνδρες όσοκαι από τις γυναίκες, που έχουν την ίδια ελευθερία επιλογής όταν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση. Θέλουμε συγκεκριμένα βήματα ώστε να γίνουν αυτά τα ίσα δικαιώματα πραγματικότητα, έτσι όπως είναι οι νόμοι που καταργούν τη διάκριση στον τόπο εργασίας, στο σπίτι, στην κοινωνική ζωή, στην εκπαίδευση. Ειδικότερα απαιτούμε το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το δικό τους σώμα, περιλαμβανομένης και της κατάργησης κάθε ποινικοποίησης των εκτρώσεων. Απαιτούμε, επίσης, περισσότερη προστασία για τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί (π.χ. όσον αφορά τα δικαιώματά τους στο δικαστήριο, να δοθεί τέλος στη διάκριση κάθε είδους βιασμού). Επίσης οικονομική βοήθεια για τα σπίτια των γυναικών και νυχτερινά ταξί.
Συνεπώς θα αγωνιστούμε για μια κοινωνία που δίνει τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα πραγματική ισότητα και την ευκαιρία για συνδυασμό της φροντίδας του παιδιού με πλήρη και ικανοποιητική ζωή εκτός σπιτιού.
Εργασία
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο πρόβλημα της ανεργίας,που τώρα φτάνει συνολικά το 10% και αναμένεται ραγδαία αύξηση, καθ´λως πλησιάζει το 1992. Θα προωθήσουμε μέτρα που εξασφαλίζουν περισσότερο την ίση κατανομή αμοιβών και απολαβών της εργασίας, καθώς και την επιδότηση των ανέργων.Ειδικότερα θα απαιτήσουμε πλήρη δικαιώματα για τα εργατικά συνδικάτα, καθώς και για συνεργασία σε ισότιμα διεθνικά επίπεδα, όταν πρόκειται για εργοδότες πολυεθνικών εταιρειών.
Υποστηρίζουμε κινήσεις για περισσότερο ευέλικτα μοντέλα εργασίας, τόσο για την εβδομάδα εργασίας όσο και για ολόκληρη τη ζωή. Όμως το δικαίωμα επιλογής νέων τρόπων οργάνωσης της εργασίας θα πρέπει να εί´ναι ατομική υπόθεση. Τονίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της καλής εργασίας και της εργασίας πουβλάπτει το Περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ως ένα πρώτο βήμα στην κατανομή εργασίας πουπρέπει να γίνει, απαιτούμε μείωση των ωρών εργασίας. Επιθυμούμε μια μεταστροφή της βιομηχανίας που να βασίζεται σε φυσικότερες παραγωγικές διαδικασίες, σε μείωση των αποβλήτων και σε συστήματα ανακύκλωσης και χωρίς τοξικά χημικά συστατικά.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Οι Πράσινοι της Ευρώπης πιστεύουν ότι όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταργήσουν εντελώς και για πάντα τη θανατική ποινή και να διαμαρτύρονται ανοιχτά ενάντια σ'αυτή οπουδήποτε ισχύει.
Σήμερα οι αρμόδιοι της ΕΟΚ μεθοδεύουν περιορισμούς σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίες και την επέκταση του αστυνομικού ελέγχου. Οι υπουργοί των Εσωτερικών συμμετέχουν στις λεγόμενες συζητήσεις TREVI (τρομοκρατία, εξτρεμισμός, διεθνή βία) που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομική συνεργασία, την ανταλλαγή στοιχείων σε όλη την Ευρώπη και την κοινή εποπτεία. Απαιτούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο έλεγχος και οι αστυνομικοί περιορισμοί σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά τους μετανάστες. Η λεγόμενη συμφωνία Schengen παρέχει στις αρχές το δικαίωμα να κλείσουν ερμητικά τα σύνορα της ΕΟΚ στους πρόσφυγες που ζητούν βοήθεια και άσυλο. Εάν κάποια χώρα της ΕΟΚ αρνηθεί να προσφεέρει άσυλο σε κάποιο πρόσφυγα, τότε και καμιά άλλη χώρα τηςς ΕΟΚ δε θα δεχτεί να του προσφεέρει άσυλο.
Για τους μετανάστες τα σύνορα θα είναι πιο κλειστά παρά ποτέ. Σχεδόν σε κάθε τμήμα της ΕΟΚ υφίστανται διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών, οι οποίοι συχνά στερούνται και τα περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα. Απαιτούμε ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες, πολιτικά και οικονομικά, και είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες.
Συγχρόνως σε πολλά μέρη της Ευρώπης εντείνεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Η «Ευρωπαϊκή Ιδέα» εξελίσσεται σε Ευρωσωβινισμό. Τα κόμματα των Πράσινων θα αγωνιστούν με σθένος κστά των ρατσιστικών, νεοφασιστικών, αντιδημοκρατικών και απάνθρωπων κινημάτων και κομμάτων και θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν ευρείες συμμαχίες με άλλους δημοκρατικούς και αντιρατσιστικούς οργανισμούς, για ένα ευρωπαΙκό κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και το σωβινισμό.
Αφοπλισμός και Αποστρατικοποίηση
Η Ευώπη σήμερα χωρίζεται σε δυο βαριά εξοπλισμένους στρατιωτικούς συνασπισμούς και μόνο λίγες χώρες δεν είναι σύμμαχοι ή είναι ουδέτερες. Οποιοσδήποτε πόλεμος στην Ευρώπη, είτε πυρηνικός είτε συμβατικός, δσεν θα άφηνε τίποτε από όσα υποτίθεται ότι θα υπερασπιζόταν. Οι σοβιετικές πρωτοβουλίες αφοπλισμού σήμερα είναι μια καλή ευκαρία για να δοθεί τέλος στην κούρσα των όπλων ή και να την μετατρέψει σε αγώνα αφοπλισμού.
Αλλά του NATO προγραμματίζει ήδη και άλλους «εκσυγχρονισμούς» στα πυρηνικά, χημικά και συμβατικά όπλα. Στα πλαίσια της οικοδόμησης του «Ευρωπαϊκού σκέλους» του ΝΑΤΟ, τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Δυτ. Γερμανία, εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Για το σκοπό αυτό η στρατιωτική συμμαχία «Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση» (WEU) αναζωογονείται και το Νοέμβριο του 1988 διευρύνθηκε με τηνς Ισπανία και την Πορτογαλόα, ενώ και η Ελλάδα έχει κάνει αίτηση εισόδου. Αυτή η στρατιωτική ολοκλήρωση πραγματοποιείται όλο και περισσότερο μέσα στα πλαίσια της υποτιθέμενης «ΕΟΚ των πολιτών».
Αγωνιζόμαστε για μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστρατιωτικοποίηση των κρατών της Δυτικής Ευρώπης. Μια ΕΟΚ πυρηνικά εξοπλισμένη υπερδύναμη, κάτω από την γαλλοδυτικογερμανική ηγεμονία, είναι το λογικό αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων. Αντί να δημιουργήσουν ένα νέο στρατιωτικό μπλοκ μέσα στο NATO, τα κράτη της ΕΟΚ θα πρέπει να ανταποκριθούν θετικά στις σοβιετικές πρωτοβουλίες αφοπλισμού, εί΄τε από κοινού είτε εάν αυτό είναι αδύνατο, με ανεξάρτητα μονομερή διαβήματα. Θα χρησιμοποιήσουμε την κοινή γνώμη κατά της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας για να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των «εκσυγχρονισμών» του NATO και για να ασκήσουμε πίεση στις δυτικοευρωπαΙκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις σοβιετικές πρωτοβουλίες αφοπλισμού.
Συμπεράσματα
Οι Πράσινοι της Ευρώπης θα εργαστούν παντού για την προώθηση των ιδεών που περιέχονται σε αυτό το πλαίσιο. Επίσης, θα προτρέψουμε τους πολίτες της Ευρώπης να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για το Περιβάλλον, ψηφίζοντας τους Πράσινους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, η ψήφος υπέρ των Πράσινων είναι ίσως ο μόνος τρόπος να περάσει το μήνυμα. Η αποχή ή η ψήφος υπέρ άλλου κόμματος σημαίνει ότι το μήνυμα θα χαθεί, μια ψήφος θα έχει πάει χαμένη.
Είναι ακόμη καιρός να διαλέξουμε το δρόμο των Πράσινων, συνειδητά και δημοκρατικά. Αυτό κάνουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι. Διαλέγουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στη γη, στους φτωχούς και τις μέλλουσες γενιές. Αγκαλιάζουν την πολιτική της ζωής.
Ενωθείοτε μαζί τους και μαζί μας. Μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε τη γκρίζα γη μας πράσινη.
(Εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους Πράσινους στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, 11-12 Μαρτίου 1989)