Τετάρτη 19 Απριλίου 1989

Ακρωτήρι Χανίων Κρήτης: Δικάζονται γιατί υπερασπίστηκαν το περιβάλλον και την υγεία τους

Γι' αυτή τη χαράδρα, που η αδιαφορία των αρμοδίων γέμισε σκουπίδια απειλώντας την υγεία τους, ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής που δικάζονται.

ΜΙΑ δίκη - σταθμός για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κάθε περιοχής, που αγωνίζονται για καλύτερες - ανθρωπινότερες συνθήκες ζωής και για σεβασμό στο περιβάλλον, γίνεται σήμερα στο Εφετείο της Κρήτης.

Κατηγορούμενοι 13 κάτοικοι του Ακρωτηρίου, που είχαν συλληφθεί το Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια του διήμερου αποκλεισμού που είχε γίνει στον σκουπιδότοπο του Κουρουπητού. Οι κάτοικοι, πρωτόδικα, είχαν καταδικαστεί σε 5,5 μήνες φυλακή ο καθένας, ενώ τους είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα που κυμαίνονταν από 600.000 - 2.500.000 δραχμές. Το ποσό είχε χαρακτηριστεί υπερβολικά μεγάλο μια και καλούνταν να το πληρώσουν, για παράδειγμα, συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Οι κατηγορίες που βαρύνουν του Ακρωτηριανούς, προξενούν πάλι έκπληξη, μια και κατηγορούνται για απείθεια και για παραβίαση του άρθρου 34 (παρ. 112) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναφέρεται στην κατάληψη οδοστρώματος.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Ακρωτηρίου για να φύγει ο σκουπιδότοπος, έχουν ξεκινήσει, όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό με αλλεπάλληλους αποκλεισμούς του χώρου. Από το 1984 ο νομάρχης Χανιών δεν μοίραζε τίποτε άλλο από υποσχέσεις για την απομάκρυνση του σκουπιδότοπου και έχει υπογράψει, μάλιστα, μέχρι και το 1988 τέσσερα «πρωτόκολλα τιμής» για την απομάκρυνση και το κλείσιμο του σκουπιδότοπου. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων εντείνονται συνεχώς με αποκορύφωμα το μεγάλο αποκλεισμό του σκουπιδότοπου, που κράτησε συνολικά 52 ημέρες. Ο νομάρχης, μπροστά στα γεγονότα που έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις με την παρουσία και του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Κοσμά Σφυρίου, υπέγραψε συμφωνία που ανέφερε ότι ο σκουπιδότοπος θα είχε μεταφερθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 1988. Στη συμφωνία οριζόταν ακόμα, πως μέχρι το τέλος Απριλίου, του ίδιου χρόνου, θα είχε βρεθεί ο τόπος μεταφοράς και θα είχε δημοπρατηθεί το έργο της υγειονομικής ταφής.

Οι υποσχέσεις, βέβαια, των αρμόδιων κρατικών φορέων δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου να προχωρήσουν, στις 25 Μαΐου, σε διήμερο προειδοποιητικό αποκλεισμό του σκουπιδότοπου με στόχο να πιέσουν το νομάρχη για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Η απάντηση των αρχών δεν ήταν άλλη από τη σύλληψη των κατοίκων και την παραπομπή δεκατριών απ' αυτούς σε δίκη.

από την εφημερίδα "Η Πρώτη" και τη στήλη "Οικολογικά" της Τετάρτης 19 Απριλίου 1989

Δεν υπάρχουν σχόλια: