Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Συγκρότηση πρωτοβουλίας αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Λευκίμμη

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουλίου 2018 μ’ επιτυχία η ευρεία σύσκεψη με σκοπό τη συγκρότηση ανοιχτής αμεσοδημοκρατικής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, οι οποίοι αγωνίζονται από το 2008 για να αποτρέψουν ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και ταξικό έγκλημα εις βάρος της φύσης και της υγείας τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Ιουνίου 2008, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, έχασε τη ζωή της η Μαρία Κουλουρή, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ σε μια γεωργική έκταση μεγαλύτερη των εκατό στρεμμάτων και απαιτούσαν ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, με ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση και κατάλληλη επιλογή της θέσης για το ΧΥΤΑ χωρίς όμως καύση των απορριμμάτων.


Οι κύριοι κοινωνικοί, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί και ταξικοί άξονες της πρωτοβουλίας είναι οι εξής:

1. Το πρόβλημα των σκουπιδιών αποτελεί μέρος του ευρύτερου προβλήματος υποβάθμισης της Δημόσιας Ζωής (διαχείριση λυμάτων, ύδρευση, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι) και οφείλεται στην καταστρεπτική πολιτική του Κεφαλαίου που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε ανθρώπους, ούτε πολιτισμό, ούτε περιβάλλον.

2. Το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών δεν είναι μόνο της Λευκίμης, αλλά όλης της Κέρκυρας.

3. Η λύση πρέπει να είναι επιστημονικά ολοκληρωμένη, να σέβεται και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, να είναι Δημόσια, να μην εξαιρεί το Κεφάλαιο (ιδιαίτερα το Τουριστικό-Ξενοδοχειακό) από τις υποχρεώσεις του.

4. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής της Λευκίμμης που έχουν διατάξει και υπερασπίζονται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Υπουργός Προ.Πο., Τόσκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης, ο Περιφερειάρχης Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Νικολούζος, οι Βουλευτές Βάκης και Παυλίδης.

5. Να επιτραπεί αμέσως ο έλεγχος των εγκαταστάσεων στα Μεσοράχια από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και μηχανικούς, ώστε να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται ή καταπατάται η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ (8.000 τόνοι υπολείμματος ως τις 5/12/18).

6. Καταγγέλλουμε το επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ που παίζεται στην πλάτη των κατοίκων της Λευκίμμης με κουμπάρους το Ξενοδοχειακό κεφάλαιο και με φόντο τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Στη σύσκεψη συμμετείχε εκ μέρους των Οικολόγων Εναλλακτικών, ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος στην παρέμβασή του πρότεινε την ανασύσταση του Συντονιστικού για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, καθώς και εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Νίκος Αδαμόπουλος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, με το συνδυασμό της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: