Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Η αλήθεια για τους βιοκαλλιεργητές

Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων τελούν υπό καθεστώς ομηρίας. Γίνεται μία αέναη διαβούλευση, για κάτι που ήδη δουλεύει σωστά, με δημοκρατικές αρχές, με αυτοδιαχείριση και με κανόνες λειτουργίας βασισμένους σε πρότυπα ποιότητας. Οι βιοκαλλιεργητές περιμένουν ακόμη την απόφαση (που υποτίθεται ότι είχε υπογραφεί αλλά την πήραν πίσω) που θα ανοίγει το δρόμο σε άλλες αυτοδιαχειριζόμενες βιολογικές αγορές και πιστεύουν βάσιμα ότι την απόφαση μπλοκάρουν μεγάλα συμφέροντα. Σαν να μην έφταναν αυτά, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε συστημικά ΜΜΕ κατά των βιοκαλλιεργητών. Ο αδηφάγος καπιταλισμός και όσοι τον υπηρετούν δεν αφήνουν χώρο σε ανθρώπους του μόχθου να ζήσουν.

Το «Αντιδραστήριο» παρουσιάζει την αυτοδιαχειριζόμενη αγορά των Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας. Μία αγορά που λειτουργεί με συλλογικές διαδικασίες και διεκδικεί την κατοχύρωση του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα της.

Οι βιοκαλλιεργητές διαχειρίζονται μόνοι τους τις αγορές βιολογικών προϊόντων, με δημοκρατικό τρόπο και αποφάσεις συνελεύσεων. Αναπτύσσουν απευθείας σχέσεις με τους ανθρώπους που αγοράζουν τα προϊόντα τους ενώ αρκετοί από αυτούς μετέχουν και στο κίνημα της ελευθερίας των σπόρων, για τη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης
Μοντάζ: Γρηγόρης Κιουπελκίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: