Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ναι στην ανακύκλωση. Όχι στην καύση των απορριμάτων

Μόνο το 14-15% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ ο εθνικός στόχος είναι 50% όταν σε άλλες χώρες φτάνει το 90%. Από τα υλικά που βάζουν οι πολίτες για ανακύκλωση στους μπλε κάδους, το 45% πηγαίνει στον ΧΥΤΑ, όπως και όλα τα κλαδέματα που κάνει ο Δήμος. Η αποκομιδή των σκουπιδιών και η καθαριότητα χωλαίνουν γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός και εξειδικευμένα μηχανήματα, λείπει προσωπικό και δεν αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες. Για τα ογκώδη απόβλητα ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται ενώ για τα οργανικά απορρίμματα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν λύνεται με εργολάβους και με εργοστάσια καύσης, που υποστηρίζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλοι. Για να πετύχουν τα εργοστάσια αυτά, πρέπει πρώτα να αποτύχουν οι πολιτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και λιπασματοποίησης των απορριμμάτων. Και αυτό είναι απαράδεκτο.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή των καλύτερων λύσεων, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, που είναι με σειρά προτεραιότητας η πρόληψη-μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση-λιπασματοποίηση των απορριμμάτων. Προτείνεται η παραγωγή βιοαερίου από αστικά απόβλητα, υπολείμματα κλαδεύσεων, χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια κτλ. Οι λύσεις αυτές σε συνδυασμό είναι οι φθηνότερες, προστατεύουν το περιβάλλον, μπορούν να υλοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες ενώ τα οφέλη θα τα καρπωθεί η κοινωνία και όχι οι κερδοσκόποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: