Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Να προχωρήσει ο Δήμος Μαρκοπούλου σε δημόσια διαχείριση απορριμμάτων φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον ΤΩΡΑ!

Η άθλια και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που ζήσαμε το καλοκαίρι με τα βουνά σκουπίδια και τη μετατροπή των δρόμων σε ανεξέλεγκτες χωματερές είναι η κορυφή ενός προβλήματος με βαθιές ρίζες και όχι απλά κάποια περιστασιακή αδυναμία του δήμου. Εγκαταλείπουν και απαξιώνουν δημόσιες υπηρεσίες όπως το δημοτικού σύστημα αποκομιδής και εμφανίζουν ως λύση για την κατάρρευση του μηχανισμού και του εξοπλισμού του τους ιδιώτες.


1. Οι περικοπές των Μνημονίων προς τους Δήμους, η επιδίωξη του Κλεισθένη να επιβάλλει την επιχειρηματική λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των Δήμων και ευρύτερα του δημοσίου, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και την ένθερμη υιοθέτηση και υλοποίηση αυτής της πολιτικής από όλες σχεδόν τις δημοτικές παρατάξεις που όλα αυτά τα χρόνια εμπλέκονται και συμμετέχουν στη διοίκηση του δήμου τη μια ως πλειοψηφία και την άλλη ως μειοψηφία, οδήγησαν στα χαλασμένα οχήματα, στην έλλειψη πόρων για επισκευές, στο ελλιπές προσωπικό, αλλά και διευκόλυναν τις πρόσφατες κλοπές 2 οχημάτων. Έτσι η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στους δρόμους της πόλης σε Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλο έκανε να φαντάζει “σωτηρία” η ανάθεση μεγάλου μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτες.
  • Πως ένας δήμος με ακριβά δημοτικά τέλη (που υποτίθεται πως είναι ανταποδοτικά, βρίσκεται χωρίς χρήματα για τις υπηρεσίες καθαριότητάς του ;
  • Πόσα χρήματα διατέθηκαν τόσο από την παλιά όσο και από τη νέα διοίκηση του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων;
Μόνο το Σεπτέμβριο διαβάζουμε απόφαση που διαθέτει 268χιλ ευρώ για μεταφορά απορριμμάτων στη Φυλή.

Ενώ δηλαδή δεν υπάρχουν χρήματα για επιδιορθώσεις μηχανημάτων, εξοπλισμό και προσωπικό στο δήμο βρίσκονται χρήματα για αναθέσεις μέρους του έργου σε ιδιώτες αλλά και σε διάφορες φιέστες.

Ενώ είναι γνωστή η μεγάλη αύξηση των κατοίκων στις περιόδους των διακοπών και αυτές οι κατοικίες πληρώνουν δημοτικά τέλη όλο το χρόνο και ο προγραμματισμός προβλέπεται να γίνεται με βάση αυτό καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε.

2. Τεράστια σημασία επίσης έχει και το θέμα με το λατομείο στη Μερέντα όπου συχνά επαναλαμβάνονται καταγγελίες συμπολιτών μας για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων – άγνωστου περιεχομένου (καθώς είναι ανεξέλεγκτο είναι πιθανό ότι θα περιλαμβάνει και επικίνδυνα απόβλητα) ενώ συχνές είναι και οι φωτιές που προκύπτουν στην περιοχή και επιβεβαιώνουν έμμεσα την παράνομη αυτή δραστηριότητα.

3. Φυσικά όταν δεν έχουν εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για μια πόλη καθαρή δεν υπάρχει καμία απολύτως ουσιαστική προσπάθεια για μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα απορρίμματα, η περιφέρεια και η κυβέρνηση

Καθόλου τυχαία αυτή η εικόνα είναι εικόνα που εμφανίζεται με μικρότερη η μεγαλύτερη ένταση στους περισσότερους δήμους. Είναι κομμάτι της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας Αττικής που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζει την αποκομιδή με σύμμικτα σκουπίδια που καταλήγουν στη χωματερή της Φυλής και δημιουργούν μια ωρολογιακή βόμβα σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος πρώτα στη Δυτική Αττική και με επιβάρυνση σε ολόκληρη την Αττική.

Όλες οι διοικήσεις στην περιφέρεια και οι κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως χρυσοφόρα επιχείρηση για τους ιδιώτες στους οποίους αναθέτουν βήμα-βήμα όλο και μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ΕΕ υποτίθεται ότι δίνει οδηγίες και ρήτρες για την προώθηση της ανακύκλωσης αλλά προωθεί την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Καθόλου τυχαία το ζήτημα των απορριμμάτων αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ καθώς μεγάλα είναι τα γερμανικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση της διαχείρισης των απορριμμάτων και των κερδών τους. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει ανατεθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρίες – οι οποίες ανακυκλώνουν μόνο ότι έχει εύκολο και άμεσο κέρδος - και η κατάληξη είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ανακυκλώνεται μόνο το 5 % του συνολικού όγκου των απορριμμάτων σε επίπεδο Αττικής ενώ ακόμα και το 50% από αυτά που μαζεύονται στους μπλε κάδους για ανακύκλωση επιστρέφουν στη Φυλή και θάβονται. Η κομποστοποίηση – δηλαδή η διαχείριση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων – είναι ανύπαρκτη και όπως γίνεται καταλήγει σε κακής ποιότητας κομπόστ που είναι κατάλληλο μόνο για επιχώσεις και όχι ως εδαφοβελτιωτικό. Συνεχίζεται μια καταστροφική διαχείριση που εκτός από περιβαλλοντικά κοστίζει και οικονομικά ενώ τα σχέδια για την ευρύτερη ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση με αύξηση τελών προς τους πολίτες. Ακόμη χειρότερα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την περιφέρεια ετοιμάζουν νέα σχέδια προώθησης της ιδιωτικοποίησης που θα δημιουργεί νέες χωματερές, θα αναθέτει νέα εργοστάσια διαχείρισης σύμμικτων απορριμμάτων σε ιδιώτες, θα αυξάνουν και το ποσοστό για την καύση των απορριμμάτων που έχει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις με τις διοξίνες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα και είναι υπεύθυνες για μολύνσεις καρκίνους κλπ.

Δεν θυσιάζουμε τις ζωές μας και το περιβάλλον για το κέρδος – Υπάρχει άλλη διαχείριση

Όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων από τους ιδιώτες σημαίνει ότι θα προτάσσεται το κέρδος πάνω από τη ζωή των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Ότι είναι χρήσιμο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον δεν μπορεί να μπαίνει στον Προκρούστη των περικοπών και του οικονομικού κόστους ενώ ότι είναι κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις να έχει απόλυτη προτεραιότητα.

Είναι υπόθεση των κατοίκων του δήμου να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και το περιβάλλον ενάντια σ αυτά τα σχέδια. Με το κίνημά μας να απαιτήσουμε από τη δημοτική αρχή:
  1. Να εξασφαλίσει πόρους για την αποκατάσταση επαρκούς δημοτικού μηχανισμού σε μηχανήματα, εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό με αξιοπρεπείς όρους εργασίας για την πλήρη και αποκλειστική αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο χωρίς αναθέσεις σε ιδιώτες. Τα χρήματα για τους ιδιώτες να διατεθούν για την ενίσχυση με μόνιμο τρόπο του δημοτικού δημόσιου συστήματος.
  2. Να δεσμευτεί ότι να υπάρξει αυστηρώς έλεγχος για να μην υπάρχει καμιά παράνομη δραστηριότητα απόθεσης απορριμμάτων στη Μερέντα.
  3. Να εκκινήσει ο δήμος μια άλλη διαχείριση απορριμμάτων στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης κομποστοποίησης επαναχρησιμοποίησης ώστε να περιορίσει δραστικά τον όγκο του σύμμικτου σκουπιδιού που πηγαίνει με μεγάλο κόστος και θάβεται στη Φυλή. Να απαιτήσει και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το κράτος και την περιφέρεια για να είναι δημόσιο, πλήρως εξοπλισμένο, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
Να προχωρήσει η οργάνωση της ανακύκλωσης εγκαταλείποντας τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που την υπονομεύουν. Με χωριστά ρεύματα διαλογής στην πηγή, προμήθεια οχημάτων και κάδων με το μέγιστο πληθυσμό (τουριστική περίοδο) και με πρόσληψη μονίμου προσωπικού με αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Παλιές και νέες λειτουργίες αποκλειστικά δημόσιες.

Για παράδειγμα, μια άμεση μικρή μονάδα κομποστοποίησης σε περιοχή του Δήμου όπου θα κατευθύνονταν όλα τα οργανικά (αυτοκίνητα συλλογής, καφέ κάδους επαρκείς για να καλύπτονται όλες οι γειτονιές, έκταση σε περιφερειακό σημείο του Δήμου όπου θα πηγαίνουν τα οργανικά αλλά και όλα τα κλαδέματα, μόνιμο προσωπικό και μέτρα για την ενημέρωση των κατοίκων). Αυτό και μόνο θα μπορούσε να μειώσει δραστικά κατά 40 έως 50% των όγκο των απορριμμάτων που απομένουν (καθώς τα οργανικά είναι το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων και κινούνται από 40-50%) χωρίς να υπολογίζουμε το μέρος των ανακυκλούμενων απορριμμάτων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οργανωθεί σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους για να εξασφαλιστεί η καλύτερη στήριξή του και βιωσιμότητα του και να απαιτηθεί να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια και την κυβέρνηση με όρο ότι είναι μικρή με περιορισμένο ανώτατο όγκο μόνο για την περιοχή – όχι στα γιγάντια έργα για πολλούς δήμους, με όφελος για το Δήμο και τους δημότες με μείωση των τελών.

Ανάληψη κόστους υποδομής, συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων από εμπορικές βιοτεχνίες και υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις για τα απορρίμματά τους χωρίς επιβάρυνση όλων μας.

Αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη σωτηρία του περιβάλλοντος και πρέπει να μην τα αφήσουμε στην τύχη τους. Να γίνουν αντικείμενο πάλης πλατιάς πρωτοβουλίας κατοίκων που θα πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και θα πιέζουμε την δημοτική αρχή και κάθε υπεύθυνο για την εφαρμογή τους.

Είναι επίσης αναγκαίο να έρθουμε σε συνεργασία με άλλα κινήματα από άλλες περιοχές για να δυναμώσουμε ένα κίνημα που θα μπορεί να εναντιωθεί στα σχέδια της νέας κυβέρνησης και της περιφέρειας για συνέχιση της διαχείρισης των σύμμικτων απορριμμάτων και της δημιουργίας χωματερών (ΧΥΤΑ) όλων των προηγούμενων χρόνων από περιφερειακές αρχές και κυβερνήσεις.

Σ αυτή την κατεύθυνση καλούμε και τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: