Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΟΠ στην περιβαλλοντική καταστροφή

Σε πορεία κλιμάκωσης βρίσκονται παντού οι κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βόλο και από την Ήπειρο μέχρι τον Πειραιά, οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται ενάντια σε όλες τις επιθέσεις που δέχονται το φυσικό περιβάλλον και η ζωή των κατοίκων.

Την Κυριακή 20 Οκτώβρη, οι Ενεργοί Πολίτες Α' Κοινότητας - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο Master Plan της COSCO, οργάνωσαν διαμαρτυρία εμπρός στην πύλη του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας Ε12. “Έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τους Δήμητρα Βήνη, Σωτήρη Αλεξόπουλο, Νίκο Λαγωνικό και Θανάση Διαβολάκη”, αναφέρει το δελτίο τύπου της Κίνησης. “Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θέατρο σκιών από τον μαθητή του Λυκείου Καλλίπολης Αντώνη Καρατζά”.

Την προηγούμενη μέρα, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχε οργανώσει μαζική εκδήλωση με προβολή ενάντια στην τσιμεντοποίηση των ρεμάτων.


Στο Βόλο, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, πραγματοποίησε την Κυριακή συγκέντρωση στο Ηρώον στην παραλία. Λίγες μέρες πριν, η Επιτροπή είχε οργανώσει διήμερο δράσης με αφορμή την εκδίκαση, την Πέμπτη 17/10 σε τοπικό δικαστήριο, των ασφαλιστικών μέτρων κατά της τσιμεντοβιομηχανίας και της μητρικής της πολυεθνικής Lafarge. Παραμονή της εκδίκασης, η Επιτροπή προχώρησε σε επιτυχημένη ολοήμερη κατάληψη του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας-Σποράδων. Η παρουσία της αστυνομίας γύρω από το χώρο δεν έκαμψε κανέναν, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας.

Την επόμενη, σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, η τσιμεντοβιομηχανία αναγκάστηκε για πρώτη φορά να απολογηθεί για την καταστροφική δραστηριότητά της. “Μαζί μας είχαμε τον πιο δυνατό σύμμαχο για την υγεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας”, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε ένα περίπου μήνα.

H ΑΓΕΤ την επόμενη μέρα κατέθεσε αγωγή κατά τριών μελών της Επιτροπής κατηγορώντας τους για δυσφήμιση. Τη Δευτέρα 21/10, οι μαθητές σε πέντε σχολεία της πόλης και της Νέας Ιωνίας προχώρησαν σε καταλήψεις με κεντρικό θέμα την αέρια ρύπανση από την ΑΓΕΤ. Την επόμενη, οι καταλήψεις είχαν αυξηθεί στις έντεκα. Την Τρίτη 22/10, στην Καρδίτσα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου κατέλαβαν το σχολείο τους και ανάρτησαν πανό στην είσοδο ενάντια στην καταστροφική δημιουργία βιομηχανικού αιολικού πάρκου στ' Άγραφα.

Μετά την πρόσφατη κύρωση στη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, οι Πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων προχωράνε σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Μια τέτοια εκδήλωση οργανώνει η Πρωτοβουλία Άρτας την Παρασκευή 25/10 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: