Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Οι νέοι Βολιώτες στον δρόμο κατά της καύσης σκουπιδιών

Με μεγάλη συμμετοχή και δυναμικότητα πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο μαθητικό συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην καύση σκουπιδιών». Στο συλλαλητήριο και στην ογκώδη πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, διεκδικώντας καθαρό περιβάλλον και την παύση της καύσης σκουπιδιών από τη βιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, φορώντας μάσκες, κρατώντας πλακάτ και πανό και φωνάζοντας συνθήματα.


Κοντά στον μαθητόκοσμο του Βόλου βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί, καθώς η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, γονείς, μέλη φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών. Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τα μουσικά τους όργανα έδωσαν ακόμη πιο έντονο παλμό στην πορεία που κινήθηκε μέσω των κεντρικών δρόμων του Βόλου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αγοραστέ και Μπέο/ ακούστε το καλά/ η καύση σκουπιδιών/ θα μείνει στα χαρτιά», «Η νέα γενιά/ έχει ιδανικά/ ούτε ξεπουλιέται/ ούτε προσκυνά», «Καρκίνος στον αέρα/ καρκίνος στο νερό/ και σκέφτεστε λαμπάκια/ που γράφουν Μονακό».

Η πορεία έφτασε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων όπου οι μαθητές επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο ανέφεραν:

«Σήμερα Πέμπτη εμείς οι μαθητές του Βόλου αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για ένα θέμα, το περιβάλλον και την πόλη μας, αλλά και το ίδιο μας το μέλλον. Αυτή τη στιγμή σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Βόλου το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια, πλαστικά, srf - rdf και πετ κοκ, ρυπαίνοντας όχι μόνο την ατμόσφαιρα αλλά υποθηκεύοντας και το ίδιο μας το μέλλον. Οι αέριοι ρύποι, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια καθώς και τα βαρέα μέταλλα και ό,τι άλλο εκλύεται από την καύση των σκουπιδιών, δεν επιδρούν επιζήμια μόνο στο περιβάλλον αλλά και για την ίδια μας την υγεία. Αλλωστε, η αύξηση των ποσοστών καρκινοπαθών και πασχόντων από αναπνευστικά προβλήματα ενδεχομένως να μπορεί να το επιβεβαιώσει. Βέβαια, όπως και άλλες βιομηχανίες στη γύρω περιοχή, το κυκλοφοριακό, οι κεντρικές θερμάνσεις, τα τζάκια, το λιμάνι κ.ά. είναι επίσης σημαντικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Παρ’ όλα αυτά, η καύση εκατοντάδων χιλιάδων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη κρίσιμη κατάσταση».

«Απαιτούμε λοιπόν από την κυβέρνηση, τον υπουργό περιβάλλοντος, τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Μαγνησίας να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και από την ΑΓΕΤ, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο srf από τον Δήμο Βόλου, να εφαρμοστεί δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων, να εγκατασταθεί άμεσα δίκτυο μόνιμης μέτρησης της αέριας ρύπανσης και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στο έδαφος, το νερό, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ηρθε η ώρα εμείς οι μαθητές να αγωνιστούμε για το δικό μας μέλλον και θα το κάνουμε μέχρι να κερδίσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε».

Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: