Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Λευκάδα: Δυναμική κινητοποίηση των μαθητών ενάντια σε σκουπίδια και χωματερή

Με κύριο αίτημα να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, οι μαθητές των σχολείων της Λευκάδας έχοντας στο πλευρό τους καθηγητές και γονείς έδωσαν δυναμικό το παρόν στη συγκέντρωση και πορεία στο δημαρχείο.


Μαζική και δυναμική κινητοποίηση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ενάντια στο οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Νοέμβρη οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λευκάδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των 15μελών των μαθητικών συμβουλίων του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου, του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου, του ΕΠΑΛ και του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, που σημειωτέον ότι τα περισσότερα εξ αυτών γειτνιάζουν με τον ΧΑΔΑ Λευκάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τους μαθητές της Λευκάδας και τις κινητοποιήσεις τους στήριζαν φορείς και σύλλογοι μεταξύ των οποίων η ΕΛΜΕ Λευκάδας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας «Άγγελος Σικελιανός», που είχαν προκηρύξει τρίωρη και δίωρη στάση εργασίας αντίστοιχα, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας.

Με μια ομάδα του Μουσικού σχολείου να δίνει με τα μουσικά της όργανα τον τόνο και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Όχι στα σκουπίδια να φύγουν από ΄δω, θέλουμε να έχουμε αέρα καθαρό», «Όχι στα σκουπίδια, όχι στις φωτιές, όλοι στην πορεία με τους μαθητές» κ.ά., οι μαθητές αφού συγκεντρώθηκαν στον Άη Μηνά πραγματοποίησαν πορεία κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου με κατάληξη το Δημαρχείο Λευκάδας, στο Διοικητήριο, όπου εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας παρέδωσαν ψήφισμά τους στους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής, τους κ.κ. Γιάννη Λιβιτσάνο, Αντιδήμαρχο, και Νίκο Τυπάλδο, Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Λευκάδας, καθόσον ο Δήμαρχος απουσίαζε εκτός Λευκάδας.

Οι μαθητές με την κινητοποίησή τους απαιτούν: Το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα, να φύγουν τα σκουπίδια δίπλα από τα σχολεία και την είσοδο του νησιού, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με διαχωρισμό στην πηγή, τη σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης και του βιολογικού καθαρισμού, δημοτικά τέλη δίκαια και όχι υπέρογκα.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λευκάδας για τη μαθητική κινητοποίηση ενάντια στα απορρίμματα

Η σημερινή πορεία των μαθητών στην κεντρική αγορά αλλά και η παρουσία τους στο δημαρχείο απέδειξαν τη δυναμική και την σοβαρότητα της νέας γενιάς απέναντι σε ζωτικά προβλήματα. Δίπλα τους καθηγητές και σύλλογοι γονέων . Τα σκουπίδια δίπλα από τα σχολεία τους είναι θέμα ποιότητας ζωής και το σημαντικότερο, υγείας. Τα συνθήματα όπως ” Ντροπή για την Λευκάδα η χωματερή, θέλουμε η πόλη μας να είναι καθαρή”, κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας και της παρουσία τους έξω από το διοικητήριο.

H χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση της μαθητικής κοινότητας της Λευκάδας, έβαλε στο επίκεντρο το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί το νησί , με αποκορύφωμα την τελευταία περίοδο.

Επιβάλλεται να υπάρξει ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Η ουσιαστική ανακύκλωση, η αποφασιστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, με πλήρη διαλογή στην πηγή και προοπτικά στόχο το μηδενικό υπόλειμμα, απαιτεί ενιαίο δημόσιο κεντρικό σχεδιασμό. Παράλληλα, προϋποθέτει αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Επιβάλλεται να προστατευτούν αλλά και να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη πληρώσει επανειλημμένα τη συνεισφορά τους για την κρατική χρηματοδότηση και λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων, και δεν θα δεχτούν άλλη αύξηση των δημοτικών τελών.

Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, νεολαία) και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, μέσα από το συντονισμό για άμεση λύση!!!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λευκάδας

Πηγές: Λευκαδίτικα Νέα, mylefkada.gr, lefkasnews.gr, lefkadapress.gr, lefkadatoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: