Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Kαίγεται η Αυστραλία - Πνίγεται η Ινδονησία: Οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής

10/1, Διαδήλωση στο Σίδνεϋ για να φύγει ο Μόρισον
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία και οι πλημμύρες στην Ινδονησία σημαίνουν συναγερμό κατεπείγοντος για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όχι στο μακρινό μέλλον αλλά στο εδώ και τώρα. Σχεδόν 70 νεκρούς έχει κοστίσει μέχρι στιγμής η καταστροφή στην Ινδονησία, πάνω από 20 στην Αυστραλία. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Στη Τζακάρτα ολόκληρα τμήματα της πρωτεύουσας, μεγάλοι και πάμφτωχοι συνοικισμοί βρέθηκαν βυθισμένοι στο νερό. Οι αρχές ούτε πριν, ούτε τώρα ενδιαφέρονται για τις τύχες αυτού του κόσμου.


Είναι οι μεγαλύτεροι μουσώνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στις 31 Δεκέμβρη η ποσότητα βροχής στη Τζακάρτα ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια από το 1886 που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Τα ποτάμια της πόλης πλημμύρισαν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν σε οργανωμένα και ανοργάνωτα σημεία για να σωθούν. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν, πνίγηκαν, πέθαναν από υποθερμία ή από ηλεκτροπληξίες.

Η κλιματική αλλαγή συνδυάζεται με την αναρχία του καπιταλισμού όπως εκφράζεται στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η Τζακάρτα από τη δεκαετία του ‘60. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί συγκεντρωμένοι χωρίς σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης που να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Αποτέλεσμα: τα ποτάμια να καταστραφούν, ο κόσμος να ψάχνει νερό με πηγάδια και γεωτρήσεις, το έδαφος να έχει χάσει την υγρασία του, κομμάτια της πόλης να καταρρέουν και να βυθίζονται. Οι παραγκουπόλεις επεκτείνονται μέχρι τις όχθες των ποταμιών. Τα συστήματα αντλιών που υποτίθεται θα προστάτευαν τις πιο χαμηλές σε υψόμετρο γειτονιές βγήκαν εκτός μάχης από την πρώτη στιγμή.

Ιδεολογία

Αν η Ινδονησία είναι υποτίθεται “καθυστερημένη”, τι συμβαίνει τότε στην Αυστραλία; Για την αυστραλιανή Δεξιά που κυβερνάει, η άρνηση της κλιματικής αλλαγής έχει μετατραπεί σε ιδεολογία. Ο πρώην πρωθυπουργός Χάουαρντ έλεγε πως η κλιματική αλλαγή είναι “υποκατάστατο της θρησκείας” για την Αριστερά που ψάχνει καινούργιες ασχολίες. Ο τωρινός, ο Μόρισον, ετοιμαζόταν το Δεκέμβρη για διακοπές στη Χαβάη, την ώρα που οι πυροσβέστες ήδη πέθαιναν στη μάχη. Ο Μίρο Σάντεβ, από την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Αυστραλία γράφει πως αρχικά αρνήθηκε να πληρώσει ακόμη και επίδομα στους πυροσβέστες, αλλά σαν αποτέλεσμα δεν μπορούσε ούτε καν να πλησιάσει στις πληγείσες περιοχές από το κράξιμο που έτρωγε: “Εξαγριωμένοι κάτοικοι από το Κομπάργκο τον περικύκλωσαν και απαίτησαν κι άλλους πόρους για την Πυροσβεστική και για την ανακούφιση από τη φωτιά. Δεν ήθελε να δεσμευτεί και τελικά άρχισαν να τον γιουχάρουν και έφυγε κυνηγημένος”. Από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχει καεί μια έκταση σχεδόν ίση με τη Βουλγαρία. Κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για ένα δισεκατομμύριο νεκρά ζώα.

Επιπτώσεις

Τζακάρτα
Η Αυστραλία βιώνει την ίδια στιγμή κι άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: μεγάλης κλίμακας ξηρασία και ανεπάρκεια πόσιμου νερού. Αλλά στην πρόσφατη σύνοδο της Μαδρίτης βρισκόταν επικεφαλής της πτέρυγας που δεν θέλει περισσότερους περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση των πυρκαγιών είναι για τους επιστήμονες ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα. Η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει ολόκληρες ζώνες του πλανήτη να περνάνε στην κατηγορία του ετήσιου κινδυνου: είναι το ίδιο φαινόμενο που αφορά τόσο την Αυστραλία όσο τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και μερική εκκένωση του Λος Άντζελες και τη Μεσόγειο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Η Αυστραλία και η Ινδονησία μάς δίνουν και μια προειδοποίηση για τις τακτικές των ισχυρών ενόψει κλιματικής καταστροφής. Η αυστραλέζικη κυβέρνηση είχε εδώ και μήνες εξαπολύσει εκστρατεία αστυνομικής και δικαστικής καταστολής σε βάρος των ακτιβιστών του κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Δεξιά παίζει ενεργητικά το χαρτί του διχασμού και σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και παρουσιαζόμενη σαν αυτή που προστατεύει τις δουλειές στα ορυχεία. Στην Ινδονησία, ενώ η Τζακάρτα βυθίζεται, τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις χτίζουν ήδη την καινούργια τους πρωτεύουσα, στη νήσο Βόρνεο όπου θα μεταφέρουν τα υπουργεία τους και τους ουρανοξύστες τους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι εργάτες οι εργάτριες και οι φτωχοί όλου του κόσμου έχουμε τη δύναμη να μην τους αφήσουμε να ξεφύγουν.

Πηγή: ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: