Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Θέλουν να τσιμεντώσουν και το πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ακόμη μία φορά το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, μία από τις τελευταίες οάσεις πρασίνου και αναψυχής δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται σε κίνδυνο, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο όνομα της «ανάδειξης» του αρχαιολογικού του χώρου.

Τα σχέδια για την «ανάδειξη του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος» γνωστοποιήθηκαν με δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού μετά την ομόφωνη έγκριση μελέτης του Δήμου Αθηναίων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο –η οποία, πάντως, δεν έχει κατατεθεί στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου– και μελέτης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η υλοποίηση των μελετών δρομολογείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με αντικείμενο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η σύμβαση συνυπογράφεται από την Περιφέρεια Αττικής, παρόλο που το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και από την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», που ανέλαβε την «αξιοποίηση» του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών-οργανισμών. Σε αυτήν προβλέπεται η ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους και η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει την ανάδειξη των ανασκαφικών σκαμμάτων στους χώρους Γυμνάσιο - Παλαίστρα - Περιστύλιο, με μικρής έκτασης νέες ανασκαφές και με στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Το Περιστύλιο θα περιφραχτεί με βαρέος τύπου κάγκελα και με μία μόνο είσοδο επί της Μοναστηρίου. Το σχέδιο ανέγερσης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του πάρκου επανέρχεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, εκεί όπου χωροθετήθηκε με νόμο το 2002 ως ολυμπιακό έργο, καταργώντας εκτός από ελεύθερο χώρο και τα δυο υπάρχοντα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Η δαπάνη για το υπουργείο Πολιτισμού ανέρχεται σε 1.931.309 ευρώ. Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αναλαμβάνει η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» με δαπάνη 186.000 ευρώ. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την «επαναδιαμόρφωση» όσων χώρων του πάρκου απομείνουν με νέα μονοπάτια, χώρους αναψυχής, συντήρηση του πράσινου και εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και τουαλετών, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1.652.073 ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έως σήμερα ανοιχτό και καταπράσινο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος των 145 στρεμμάτων χωρίζεται στα τρία. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τους οριοθετημένους, ενοποιημένους χώρους αρχαιολογικών σκαμμάτων, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων. Για το έργο αυτό θα κοπούν συνολικά 580 δέντρα, πολλά από αυτά ύψους άνω των 4 μέτρων, με τα 64 από αυτά στον χώρο του Περιστυλίου. Θα φυτευτούν εκ νέου 334 δέντρα.

Το δεύτερο τμήμα θα αφορά την αποκοπή από το πάρκο 30 στρεμμάτων για την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, που συνεπάγεται την καταστροφή των δύο υπαρχόντων γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στα οποία αθλούνται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι και ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής, ενώ αποτελούν δύο από τα λιγοστά γήπεδα στην 4η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας. Αφαιρώντας αυτούς τους χώρους, θα απομείνει ως πάρκο μια μη προσδιοριζόμενη σε μέγεθος έκταση που θα περιλαμβάνει τον χώρο που θα διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή τα μονοπάτια, την παιδική χαρά και κάποιος χώρος αναψυχής τύπου αναψυκτήριου.

Αλγεινή εντύπωση προξενεί το επίπεδο της αισθητικής στην οποία κινείται το έργο, αφού το πολύτιμο χώμα –που τόσο δύσκολα βρίσκει κανείς μέσα στην Αθήνα– καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με κακόγουστες μαρμάρινες πλατείες με επιγραφές και με εκτεταμένη χρήση γκρίζου σκληρού μαρμάρου με το οποίο θα στρωθούν αρκετές περιοχές μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Το αίτημα

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν αποδέχεται το πάγιο αίτημα κατοίκων και συλλογικοτήτων να φτιαχτεί το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της εταιρείας Reds του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, το οποίο εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων την περίοδο 2010-2012 επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου. Αν και μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει η απαλλοτρίωση του οικοπέδου, φέτος εγκρίθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να αποζημιωθεί η εταιρεία Reds για το οικόπεδο.

Το υπουργείο επιμένει στην άρνηση του αιτήματος των κατοίκων να παραμείνουν τα γήπεδα στο πάρκο και να σωθεί ο ελεύθερος χώρος τους, παρόλο που το πρώην οικόπεδο της Reds έχει ήδη ανασκαφεί και τα αρχαία που βρέθηκαν εκεί έχουν μεταφερθεί, συνεπώς είναι «άδειο» από αρχαιότητες. Σε αντίθεση με τους χώρους των γηπέδων όπου ουδέποτε έγινε ανασκαφή και, άρα, κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάτι από κάτω, σε απόσταση σχεδόν αναπνοής από την Ιερά Οικία του Ακάδημου. Που, παρεμπιπτόντως, ο χώρος της αποκόπηκε από το σώμα του πάρκου από το υπουργείο Πολιτισμού επί κυβέρνησης Σαμαρά και έκλεισε με επιπλέον περίφραξη.

Εκτός της επαναχωροθέτησης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της Reds, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων ζητά αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις με την απόδοση στο πάρκο διπλάσιου χώρου πράσινου και δεντροφυτεύσεων για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινου που θα χαθεί από τις ανασκαφές και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Επιπλέον, ζητά τη διασύνδεση του Λόφου Κολωνού με τον αρχαιολογικό χώρο του πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνος, την επέκταση του πάρκου προς τα δυτικά και την εκπόνηση κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής μελέτης για την περιοχή. Και απαιτεί τη διατήρηση και αύξηση των χώρων άθλησης, την αναβάθμιση του υπάρχοντος αμφιθεάτρου και της παιδικής χαράς και την ελεύθερη πρόσβαση στα αρχαιολογικά ευρήματα, αντιτιθέμενη στο μάντρωμα και την αποκοπή τους από την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, όπως συνέβη με την Ιερά Οικία.

Εξάλλου, με την αναβίωση της υπόθεσης της κατασκευής του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για τη μετατροπή της Ακαδημίας Πλάτωνος σε «υπερτοπικό πόλο έλξης». Γεγονός που θα απογειώσει την αξία των ακινήτων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή, θα αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα προσελκύσει επενδυτές που θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτή τη «μείζονα πολιτιστική επέμβαση».

Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων καλεί κατοίκους, πολίτες, φορείς και αρμόδιους στη «Δημόσια Διαβούλευση των κατοίκων», σε συγκέντρωση-συζήτηση για το μέλλον του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου και Τηλεφάνους) αύριο Κυριακή 23/5, στις 11.30 π.μ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: