Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

1970: Grecia Libera – 2001: Genova Libera

Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου

Η Γένοβα είναι μια ιστορική πόλη της Ιταλίας και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του διεθνούς εργατικού κινήματος. Εκεί δημιουργήθηκε το 1882 το κόμμα των Ιταλών εργατών, από τις τάξεις του οποίου γεννήθηκε το 1895 το ιταλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτό με τη σειρά του διασπάστηκε και τον Ιανουάριο του 1921 ιδρύθηκε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Γκράμσι. Από τη Γένοβα καταγόταν και ο άλλος σημαντικός ηγέτης του, ο Παλμίρο Τολιάτι, ο οποίος έγινε γραμματέας του το 1923. Κατά την περίοδο 1940-45, η Γένοβα ήταν το κέντρο της αντιστασιακής δράσης και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τους Ιταλούς παρτιζάνους τον Απρίλη του ’45.

Και τον Ιούλιο του 2001 έγινε το πεδίο σύγκρουσης των δυνάμεων της αντιπαγκοσμιοποίησης κατά της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας. Στη μάχη αυτή συμμετείχε και η «Αντικαπιταλιστική-Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή κατά του G-8» με 125 μέλη της. Μεταξύ αυτών και μέλη των Οικολόγων Εναλλακτικών, που έδωσαν το μαχητικό τους παρών και αγωνίστηκαν για την κοινή συμπόρευση των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων της Εργασίας και της Οικολογίας. Στην αποστολή μας συμμετείχαν επίσης και δυο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, στους οποίους η αστυνομία δεν επέτρεψε να εισέλθουν στο ιταλικό έδαφος. Αφού λοιπόν τους αφαίρεσε εντελώς παράνομα, τα ελληνικά διαβατήρια που τους είχε χορηγήσει νόμιμα το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και την άδεια παραμονής στην Ελλάδα, τους οδήγησε με βία στο πλοίο, τους υπέβαλε σε σωματικό έλεγχο που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και τελικά τους ανάγκασε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η βία, σωματική και ψυχολογική, την οποία άσκησε από την πρώτη στιγμή, εις βάρος μας η ιταλική αστυνομία ήταν πρωτοφανής. Στο λιμάνι της Ανκόνας μάς περίμεναν τριάντα αστυνομικά οχήματα, πλήρως εξοπλισμένα, καθώς και δεκάδες άνδρες των ιταλικών ΜΑΤ! Και ενώ περνούσαμε τον έλεγχο των διαβατηρίων (αφού η περιβόητη συνθήκη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των συνόρων Ελλάδας –Ιταλίας είχε ανασταλεί!), η ιταλική αστυνομία έκανε, εντελώς παράνομα και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και τη δική μας, εξονυχιστικό έλεγχο στο χώρο των αποσκευών των λεωφορείων της αποστολής μας. Απ’ εκεί αφαίρεσε, παράνομα και χωρίς να συντάξει κατάλογο των αντικειμένων, οτιδήποτε έκρινε αυτή πως μπορούσε ν’ «απειλήσει» τη σύνολο του G-8 (π.χ. τα κοντάρια που χρησιμοποιούσαμε για τις σημαίες και τα πανό μας!).

Τέλος μετά από πολύωρη αναμονή, μπήκαμε στα λεωφορεία μας και με τη συνοδεία δύο περιπολικών, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω, φτάσαμε στη Γένοβα, μετά από εξαντλητικό ταξίδι 38 ωρών συνολικά!

Ας σημειωθεί ότι δυο νεαροί διαδηλωτές μέλη της Επιτροπής μας, συνελήφθησαν παράνομα και κακοποιήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Γένοβας όπου οδηγήθηκαν. Στον πρώτο μάλιστα αφού του άνοιξαν το κεφάλι με κλομπ, του «έραψαν» την πληγή χωρίς να χρησιμοποιήσουν αναισθητικό! Στα επεισόδια αυτά προστέθηκαν αργότερα εκατοντάδες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, απειλές, βασανιστήρια, στέρηση τροφής, νερού και ύπνου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μάλιστα οι τελευταίες (Αυστριακές, Αμερικανίδες, Ιταλίδες όπως η Στεφανία Γκαλάντε) κατήγγειλαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι τις ανάγκασαν να ξεγυμνωθούν μέσα στο τμήμα και τις παρενοχλούσαν σεξουαλικά! Ο ιταλικός φασισμός στο αποκορύφωμά του!

Οι λαϊκές διαδηλώσεις στη Γένοβα και η στυγνή δολοφονία από την ιταλική αστυνομία του 23χρονου φοιτητή της Φιλοσοφικής Κάρλο Τζουλιάνι, έφεραν στη μνήμη μας γεγονότα από την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού κατά της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών.

Καταπληκτικές συμπτώσεις συνδέουν αγωνιστικά και τραγικά τα πρόσωπα και τα γεγονότα. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 η Ιταλίδα αγωνίστρια Έλενα Αντζελότι και ο Κύπριος αγωνιστής Γιώργος Τσικουρής, οι οποίοι συνδέονταν με το ΠΑΜ, βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό τους, όταν ετοίμαζαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που θα τοποθετούσαν στην Αμερικανική Πρεσβεία. Και οι δυο τους έγιναν σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα. Λίγες μέρες αργότερα στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, ο Έλληνας φοιτητής από την Κέρκυρα, Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε εκφράζοντας μ’ αυτόν τον ηρωικό και τραγικό τρόπο τη διαμαρτυρία του κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Στις 20 Ιουλίου 2001 δολοφονήθηκε στη Γένοβα ο Κάρλο Τζουλιάνι, ο οποίος ήταν ανιψιός της Έλενας Αντζελότι!

Η ελληνική «Αντικαπιταλιστική Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή κατά του G-8» ήταν η μόνη από τις πέντε επιτροπές η οποία θυμήθηκε την ηρωική πράξη του Έλληνα φοιτητή και τέλεσε πολιτικό μνημόσυνο, στο νεκροταφείο Σταλιένο της Γένοβας, όπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι με τη φωτογραφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: