Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Οχι αιολικό πάρκο στο Νημποριό!

Στις 24/10/2021 στο λιμάνι των Στύρων οργανώθηκε διαμαρτυρία από τους κατοίκους των Στύρων – Νημποριού – Δηλίσου κατά των σχεδιαζόμενων α/γ περιμετρικά των οικισμών.

Αφορμή για τη διαμαρτυρία ήταν η  συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στις 26/10 όπου αναμένεται η θετική γνωμοδότηση για τις  α/γ στο Νημποριό ακριβώς στο χώρο των αρχαίων ρωμαϊκών λατομείων. Να σημειωθεί ότι το Υπ. Πολιτισμού πάει να εγκρίνει τις α/γ στο Νημποριό χωρίς να έχει οριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο όπως έχει αιτηθεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες καταδίκασαν τη στάση του Υπ. Πολιτισμού και συζήτησαν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι σχεδιαζόμενες α/γ στη καθημερινή ζωή των κατοίκων και το μέλλον του τόπου.

Θα πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλο τον τοπικό πληθυσμό τα εξής:

  • Ο θόρυβος θα κάνει τους κατοίκους να χάσουν τον ύπνο τους. Κάθε α/γ θα σαρώνει 16 στρέμματα επιφάνειας.
  • Η οπτική όχληση θα είναι πολύ έντονη αφού πρόκειται για τις μεγαλύτερες α/γ (5MW) που έχουν μπει στην χώρα μας. Κάθε α/γ θα έχει 145 μ. διάμετρο φτερωτής.
  • Η μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της  υποβάθμισης και αλλοίωσης του τοπικού περιβάλλοντος.
  • Η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω των εκσκαφών χιλιάδων κυβικών εδάφους. Η πρόσφατη πλημμύρα στο Δήλισο έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος χωρίς τις εκσκαφές, πόσο μάλλον μετά τις εκσκαφές...

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από αιολικά πάρκα, σε βαθμό που ξεφεύγει πλέον από κάθε έννοια μέτρου. Υπάρχει μία έννοια που λέγεται "φέρουσα ικανότητα", η οποία διαμορφώνεται βάσει όχι μόνο τεχνικών στοιχείων, αλλά και κοινωνικών καθώς επίσης και περιβαλλοντικών. Όταν σε μια περιοχή φορτώνονται τόσο πολλά αιολικά, είναι δεδομένο πως αυτό θα αλλάξει ως και το μικροκλίμα της περιοχής, δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες απορροφούν έως και το 58% της ενέργειας του ανέμου που αντιστοιχεί στην επιφάνεια του κύκλου που διαγράφουν οι φτερωτές τους. Η Ελλάδα έχει ήδη περί τα 4,5 GW αιολικών, πηγή ενέργειας με έντονη στοχαστικότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στον έλεγχο του δικτύου. Αυτή τη στιγμή, τα αιολικά αποτελούν έναν σοβαρότατο κίνδυνο για το περιβάλλον, δεδομένου ότι απαιτούνται τεράστιοι δρόμοι σε βουνά, με ποσότητες στείρων υλικών που τα κάνουν να φαίνονται σαν νταμάρια, ενώ προκαλούν και κατάτμηση των τελευταίων παρθένων περιοχών της Ελλάδος, όπως και τα απαιτούμενα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσεως. Κάθε έννοια μέτρου έχει ξεπεραστεί με τα αιολικά, ειδικά σε περιοχές έντονα επιβαρυμένες. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον πράσινη ανάπτυξη. Όλα αυτά τα αιολικά, τεχνικά δεν εξυπηρετούν, περιβαλλοντικά προκαλούν μη αναστρέψιμες καταστροφές και κοινωνικά προκαλούν έντονες αντιδράσεις και κοινωνικό διχασμό!

Ο νεοσύστατος Σύλλογος των κατοίκων του Δηλίσου, ο Σύλλογος Νημποριού και άλλοι από τα Στύρα κινούνται νομικά για να αποτρέψουν κάθε νέα εγκατάσταση.

Το ζητούμενο  όμως είναι η έγκαιρη και  δυναμική κινητοποίηση όλων  των κατοίκων.  Όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων περιοχών (Τήνος, Άγραφα),  η αντίδραση των κατοίκων μπορεί να βάλει φρένο σε ένα έργο ή να βάλει όρια στο ξέφραγο αμπέλι που θεωρούν τη Νότια Εύβοια εταιρείες και κράτος.

Επείγει όλοι οι κάτοικοι να δηλώσουν την αντίθεσή τους και στην ηλεκτρονική διαβούλευση που είναι ανοικτή στο περιβαλλοντικό μητρώο του ΥΠΕΝ (https://eprm.ypen.gr/) μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: