Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Χώρος μνήμης και πρασίνου η πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη

Άρθρο του Κώστα Ξενόπουλου, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, "Δύναμη Ανατροπής-Η Πόλη Ανάποδα"

Η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά από δυο χρόνια που η πλατεία Ελευθερίας ήταν κλειστή με λαμαρίνες, αποφάσισε να μετατρέψει τον ιστορικό τόπο μαρτυρίου των χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και πάλι σε πάρκινγκ.

Μπορεί ο δήμαρχος να μοιράζει «διαβεβαιώσεις» στο δημοτικό συμβούλιο ότι «η Πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο και πως η μετατροπή της σε υπαίθριο πάρκινγκ είναι ένα προσωρινό μέτρο, έως ότου διερευνηθεί η δυνατότητα για δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης», ωστόσο λίγους πείθουν οι πραγματικές προθέσεις του δημάρχου.

Με περισσό θράσος υποστήριξε πως «κανένα σχέδιο δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ιστορικού αυτού σημείου» και πως «όποιος υποστηρίζει το αντίθετο ενεργεί δόλια και με σκοπιμότητα»! Αλλά αμέσως σπεύδει να δώσει τις απαραίτητες… εξηγήσεις περί «αξιοποίησης» του χώρου και εμπορευματοποίησής του: «Μετατρέψαμε προσωρινά την πλατεία Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης για να αξιοποιήσουμε τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ».

Στην πράξη ο δήμαρχος με τις επιλογές επιβαρύνει ακόμα περισσότερο κυκλοφοριακά το κέντρο από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που θα ελπίζουν να βρουν ελεύθερη μία από τις 130 θέσεις. Σίγουρα κερδίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα που διαχειρίζονται τη στάθμευση.

Σε μια συμβολική τους δράση για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, αγωνιστές από τα δημοτικά σχήματα Δύναμη Ανατροπής στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Η Πόλη Ανάποδα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αναγραφή συνθημάτων στο οδόστρωμα του πάρκινγκ, όπως «No Parking-Χώρος μνήμης και πρασίνου».

Με τη δράση τους αυτή απαίτησαν η πλατεία Ελευθερίας να γίνει επιτέλους αντάξια του ονόματος και της ιστορίας της, να τιμηθεί η ιστορική μνήμη όπως της αρμόζει, και να δημιουργηθεί άμεσα ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος με υψηλό πράσινο στο κέντρο της πόλης.

«Ο λαός της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτρέψει κάθε άλλο σχέδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και του πάρκινγκ-επίγειου ή υπόγειου», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση η Δύναμη Ανατροπής στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Η Πόλη Ανάποδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: