Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Πλυντήριο της επίθεσης στους ελεύθερους, δημόσιους χώρους, η πρωτομαγιάτικη φιέστα Μπακογιάννη

Η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη, με διθυραμβικά Δελτία Τύπου, ανακοίνωσε την έναρξη του Athens city festival με έναρξη από το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οργάνωσε ένα “κεφάτο πικ-νικ” την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς κι ας είχε μεταφέρει την “αργία” την επόμενη ημέρα η κυβέρνησή της. Η φιέστα ανατέθηκε στην εταιρεία Frontstage της Αλεξάνδρας Δασκαλάκη, η οποία κατέχει πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης της Αθήνας. Δεν ήταν τυχαία ούτε η επιλογή της ημέρας ούτε η επιλογή του χώρου. Για το πρώτο είναι αυτονόητη η προτίμηση του Κ. Μπακογιάννη και των συμβούλων του. Εκπρόσωποι της κυρίαρχης τάξης είναι, που ζει από την εκμετάλλευση της εργασίας. Για το δεύτερο, τους χρειαζόταν ένα επικοινωνιακό πλυντήριο της πολιτικής τους απέναντι στους ελεύθερους, δημόσιους χώρους της πόλης, ακόμη και στους σημαντικούς ιστορικούς, όπως το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον δήμο Αθήνας, που ακούει στον τίτλο “ανάπλαση και ανάδειξη” του χώρου και υπογράφηκε με αδιαφανείς fast truck διαδικασίες, προβλέπει την απόσπαση από την ελεύθερη χρήση, 80 στρεμμάτων από τα 140 του Άλσους, με πρόσχημα την “ενοποίηση αρχαιολογικών σκαμμάτων” και την κατασκευή Μουσείου εντός του Πάρκου, ενώ θα  εξαφανιστούν 580 ώριμα μεγάλα δέντρα του Άλσους.

Η μελέτη των παρεμβάσεων που θα εκτελέσει ο δήμος, ανατέθηκε από το ίδρυμα Λεβέντη που “υιοθέτησε” τον αρχαιολογικό χώρο σε τεχνικό γραφείο της επιλογής της δημοτικής διοίκησης, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Η πλειοψηφία εγκρίνει δε μακέτες σε compiuter και σκίτσα εν είδει μελέτης.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική και τις πρακτικές στέκονται σταθερά με τον αγώνα τους οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής. Μετά τις εργατικές συγκεντρώσεις και πορείες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων, η “Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο” μαζί με άλλες Συλλογικότητες και κατοίκους της περιοχής έκαναν δυναμική παρέμβαση στους χώρους του πικ-νικ Μπακογιάννη. Κατήγγειλαν το σχέδιο ανάπλασης, αποκάλυψαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που επιμελώς αποκρύβονται, ενημέρωσαν τους εκατοντάδες επισκέπτες για τις προτάσεις μιας πραγματικής ανάπλασης του Αρχαιολογικού Άλσους και του ελεύθερου πράσινου δημόσιου χώρου.

Η παρέμβαση αντιπληροφόρησης ενόχλησε σφόδρα όσους πλασάρονται ως “προύχοντες” και “μανατζαρέοι” στην προωθούμενη εμπορευματοποίηση κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου. Συγκεκριμένη ομάδα, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρασίνου, συνοδούς όσους ορέγονται την εκμετάλλευση του Πάρκου και τους απαραίτητους μπράβους, επιτέθηκαν φραστικά στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Η ρήση του αντιδημάρχου “με ψηφίζουν 10.000 ψηφοφόροι και θα κάνω ότι θέλω εδώ”, καταδεικνύει τον αμοραλισμό και το επίπεδο αγοραίας πολιτικής διακυβέρνησης της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη.

Η πρωτοβουλία παρέμβασης και ενημέρωσης συνεχίστηκε το βράδυ με τη διοργάνωση απεργιακού παραδοσιακού γλεντιού με το συγκρότημα “Ζευκαλίδες”, στο οποίο μετείχαν εκατοντάδες κόσμου με πρωταγωνίστρια τη νεολαία.

Η Λαϊκή Συνέλευση και η Πρωτοβουλία αγώνα για το Πάρκο καταγγέλλουν για μια ακόμη φορά το σχέδιο της δήθεν ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνα και καλούν τους κατοίκους σε όλες τις γειτονιές να βάλουν φραγμό στις αντιδημοκρατικές πρακτικές και ενέργειες της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, που έχει βαλθεί να παραδώσει όλους τους ελεύθερους δημόσιους χώρους προς άγρια εκμετάλλευση, τάζοντας παράλληλα ένα κοκαλάκι κέρδους στα τοπικά συμφέροντα της περιοχής.

Κική Βάσσου – Ματίνα Παπαχριστούδη, μέλη των τοπικών συλλογικοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: