Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ενημέρωση από συγκέντρωση στη Σέτα της Εύβοιας


«Το Σάββατο 7/5, μαζί με κατοίκους του χωριού της Σέτας και αγωνιστές και αγωνίστριες από την Κύμη -και από την Εταιρία Περιβάλλοντος Κύμης- πραγματοποιήσαμε μια πρώτη αντανακλαστική κίνηση, για να κάνουμε γνωστό στις εταιρίες πως αυτό το έγκλημα που σχεδιάζουν δεν πρόκειται να περάσει αμαχητί...

Ο αγώνας για τη διάσωση της Δίρφυς, της Σέτας και των Κοτυλαίων όπως και των χωριών και των οικοσυστημάτων τους τώρα αρχίζει...

Επισυνάπτεται το κείμενο που μοιράσαμε ως συλλογικότητα, όπου το βρίσκεται και εδώ - η φωτογραφία είναι από τη διαδήλωση στις 21 Νοέμβρη 2021 στα Λέπουρα για τον ίδιο λόγο:»

Αν δεν τους σταματήσουμε, δεν πρόκειται να σταματήσουν την καταστροφή των δασών και των χωριών μας

Τις πρώτες μέρες του Μαΐου η εταιρία Άκτωρ, πλέον ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, έστειλε τους υπεργολάβους της να τοποθετήσουν ανεμολογικό ιστό κοντά στο χωριό Σέτα της Νότιοκεντρικής Εύβοιας.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα της εταιρίας στην προσπάθειά της να καταστρέψει ολοσχερώς το παρθένο ελατοδάσος της περιοχής με εγκατάσταση για αρχή πάνω από 120 ανεμογεννητριών και με ένα μικρό υδροηλεκτρικό. Μια καταστροφή που θα ξεκινάει από εδώ και θα φτάνει μέχρι οροπέδιο της Βρωμονέρας υψομέτρου 900μ, τα χωριά της Κύμης, την Ερέτρια και τη Δίρφυ. Το παραπάνω αποτελεί μέρος του “έργου στρατηγικής ανάπτυξης” και περιλαμβάνει και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 185 μέτρων μέσα και δίπλα στο χώρο του αρχαίου ρωμαϊκού λατομείου στο Νημποριό…!

Αυτές οι “στρατηγικές αναπτύξεις” έχουν να κάνουν με νομικίστικα τερτίπια έτσι, ώστε αν αποφεύγουν ακόμα και τους ίδιους τους τους νόμους. Ότι οι νόμοι και το κράτος είναι ιδιοκτησία τους φαίνεται και από το γεγονός ότι η κ. Γουρζή, που είναι κόρη του αντιπροέδρου και ιδιοκτήτη της ΤΕΡΝΑ (το έταιρο ήμισυ του Ακτωρ), προΐσταται στη νομική υπηρεσία της κρατικής ΡΑΕ, που υποτίθεται ελέγχει αψεγάδιαστα την ΤΕΡΝΑ. Ενώ σύζυγός της είναι ο υπουργός επικρατείας, Γεραπετρίτης, που αποτελεί το νούμερο 2 της σημερινής κυβέρνησης.

Επίσης, το παραμύθι έλεγε ότι όλη αυτή η αιολική λαίλαπα λάμβανε χώρα για την υγεία των κατοίκων της Κοζάνης, της Μεγαλούπολης κλπ από την καύση λιγνίτη. Τώρα που η ΔΕΗ ξεκίνησε πάλι την ηλεκτροπαραγωγή μέσω λιγνίτη σε αυτές τις περιοχές, όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες που αναπαρήγαγαν το παραμύθι το έχουν βουλώσει...

Επίσης την εταιρία Άκτωρ στην περιοχή μας τη θυμόμαστε από τη μεθόδευση λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των φρικτών θανάτων των 3 εργαζομένων της, σε υπεργολαβία που είχε πάρει από τη ΔΕΔΔΗΕ, τον Απρίλιο του 2021 στη Γυμνού Ευβοίας.

Πριν περίπου ένα χρόνο η ίδια εταιρία είχε προσπαθήσει να βάλει ανεμολογικούς ιστούς και στο χωριό Κάδι, αλλά οι κάτοικοι με την επίμονη αντίστασή τους βρήκαν τρόπο να τη σταματήσουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πολύς κόσμος έχει αρχίσει να οργανώνεται ενάντια στην καταστροφή των δασών και του τόπου του από το αδηφάγο κέρδος τους. Στα Κόσκινα έχει περάσει ψήφισμα ενάντια στο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στο χωριό τους, στις Πετριές, την Αχλαδερή και το Γαβαλά έχουν συλλεχθεί εκατοντάδες υπογραφές εναντίωσης, ενώ το Καλέντζι, τα Κουτουμουλά και τα Βελούσια έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους. Η Σκύρος επίσης κρατάει γερά.

  • Να υπερασπιστούμε τα χωριά μας από το αδηφάγο κέρδος τους.
  • Να υπερασπιστούμε τα δάση, τα βουνά, τα οικοσυστήματα.
  • Να αυτο-οργανώσουμε την αντίσταση για να βάλουμε ένα φρένο στην εκμετάλλευση και την καταπίεση για τις οποίες μας προορίζουν.

Αυτόνομη Συλλογικότητα Εύβοιας

Σέτα, Εύβοια 7 Μαΐου 2022

email: avtonomievoia@outlook.com

ιστολόγιο: avtonomievoia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: