Αρχικά έγινε μια ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές μονάδες που κατασκευάστηκαν στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και από δεκαετίας τώρα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, με την εκπομπή καρκινογόνων παραγόντων έως την αφόρητη δυσοσμία που προκαλείται στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι μία καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν και έχει αναγκάσει πολλούς να… μεταναστεύσουν.
Επισήμαναν τις έρευνες που έχουν γίνει και αποκρυφτεί, αλλά παρέθεσαν τα στοιχεία που προέκυψαν και δείχνουν την έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση, με τους κινδύνους για την υγεία και τους θανάτους που προκαλεί. Η εταιρεία των ΕΛΠΕ το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να «εξαγοράσει» την τοπική κοινωνία με χορηγίες και δωρεές σε συλλόγους και την εκκλησία.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας δεν στάθηκαν στα ημίμετρα που προτείνονται από άλλες πλευρές και ζητούν να κλείσουν οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις ή μετεγκατασταθούν με όρους σεβασμού στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. "Τα ΕΛΠΕ είναι ένας ενεργειακός κολοσσός μέσα στα σπίτια μας. Οι ζωές μας να μπούν πάνω από τα κέρδη τους!"
Επιπλέον όλων αυτών πρόκειται να ξεκινήσει η εγκατάσταση μια νέας, διπλάσιας από την υπαρχουσα, ρυπογόνας μονάδας elpedison στην περιοχή και για την καμπάνια που έχουν ξεκινήσει ενάντια σε αυτό. Στα πλαίσια της καμπάνιας αυτής καλούν την Παρασκευή 12/5 19:00 σε συγκέντρωση-παρέμβαση Τσιμισκή με Γούναρη, δίπλα στο κατάστημα της elpedison.
Η παρουσίαση
Η Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ είναι μια ανοιχτή ομάδα κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, που αγωνίζεται ενάντια στο πρόβλημα της ρύπανσης και της δυσοσμίας που προκαλούν στη Δυτ. Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στο Κορδελιό οι δραστηριότητες των ΕΛΠΕ. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τέλος στην υποβάθμιση των ζωών μας από τα ΕΛΠΕ και πιστεύουμε πως αυτό θα γίνει όταν απομακρυνθούν ολοκληρωτικά από τις γειτονιές μας. Γνωρίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τον σκοπό μας είναι ο αδιαμεσολάβητος αγώνας των κατοίκων, μακριά από Δήμο, Περιφέρεια και όλους τους θεσμούς, καθώς δεν τους θεωρούμε κομμάτι της λύσης, αλλά του προβλήματος.
Τι έχει προηγηθεί
Το αφήγημα που διαχέουν οι χειροκροτητές των ΕΛΠΕ είναι το «τα ΕΛΠΕ τα βρήκαμε εδώ». Σαν ναέχει αυτό σημασία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ας δούμε την ιστορία της περιοχής.
Από τον 17ο αιώνα υπήρχε στην περιοχή ο οικισμός Χαρμάνκιοϊ , όπου το 22 έγινε περιοχή υποδοχής προσφύγων και διαιρέθηκε στο Παλιό Χαρμάνκιοϊ (Νεος Κουκλουτζας) και το Νέο ή κάτω Χαρμανικιοϊ ( Νέο Κορδελιό).
Από το 1950 ξεκίνησε η εγκατάσταση στην περιοχή εσωτερικών μεταναστών από όλη τη Μακεδονία και μετονομάστηκαν σε Εύοσμος και Ελευθέρια
Προφανή παραδείγματα του μεγέθους που στέκουν ακόμα Οδυσσέας Κορδελιού 1947, Ελευθεριακός Ιδρύθηκε το 1954 μετά από μια διάσπαση του Οδυσσέως Χαρμάνκιοϊ, ο οποίος είχε ιδρυθεί το έτος 1947 1950 κατάφεραν να χτίσουν τον ‘’μεγαλοπρεπή’’ για την εποχή ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Αντίστοιχη είναι και η ιστορία Σίνδου, Διαβατών
Το διυλιστήριο
Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας και την εταιρεία ESSO υπογράφτηκε το 1961. Η θεμελίωση της ESSO έγινε στις 10 Μαΐου 1964 από τον τότε Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο, παρουσία του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Οκτωβρη 1964 υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου η αναθεωρημένη σύμβαση.
Το Μάιο του 1966 λειτούργησε για πρώτη φορά το διυλιστήριο.
Τι ακολούθησε
Οι κάτοικοι είδαν τις επιπτώσεις στις ζωές τους. Η δυσοσμία και οι καπνοί και οι φλόγες από το διυλιστήριο δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Η ρύπανση είναι κάτι που φαινόταν από τότε αυτονόητο.
Φυσικά υπήρχαν και οι αντίστοιχες αντιδράσεις.
Το διυλιστήριο παράλληλα συνέχισε να μεγαλώνει με καινούργιες μονάδες και να προσφέρει κέρδη στην esso pappas που μετατράπηκε σε Ελληνικά Πετρέλαια.
Ακολούθησε η συνεργασία με την ιταλική Edison, δίνοντας τη γνωστή μας elpedison, επωνυμία με την οποία κατάφεραν να μπουν μέχρι τα σπίτια μας.
Σήμερα
Η δυσοσμία και η ρύπανση είναι κομμάτι της καθημερινότητας
Οι θεσμοί του κράτους συνεχίζουν να είναι σύμμαχοι των ΕΛΠΕ
Βάζουν πλάτη, όχι μόνο στο να συνεχίζεται ανενόχλητη η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ , αλλά και στην προσπάθειά τους να περάσουν στην συνείδηση του κόσμου σαν « μεγάλοι ευεργέτες, δίνοντάς τους χώρο για δωρεές. Σχολεία, ΔΑΚ Ευόσμου, Αθλητικά κέντρα.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν μετριαστεί. Απογοήτευση λόγω ανάθεσης. Μάλιστα πρόσφατα έχουμε βρει νέους εχθρούς (φασίστες αφισσοκόλληση)
Υπάρχει η Αναπνοή είναι Δικαίωμα, μια ομάδα κατοίκων που ασχολείται με το πρόβλημα αρκετά χρόνια και παρακολουθείται από κόσμο που εκφράζεται επάνω στο πρόβλημα. Διαλέγει κυρίως το θεσμικό δρόμο (μηνύσεις- συνδιαλέγεται με βουλευτές) . έχουμε στηρίξει την δράση τους όταν βρήκαμε κοινό έδαφος . Η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση οκτ 2019.
Φακέλωμα 2017: μία πλήρης καταγραφή του προφίλ όσων αντιδρούν στη ρύπανση της περιοχής και δείχνουν ως υπεύθυνο τα ΕΛΠΕ. Στα στοιχεία της μελέτης της περιλαμβάνεται το βιογραφικό, η πολιτική δράση.
Προσδιορίζονται οι ζώνες επιπτώσεων με βάση τρία είδη επιπτώσεων (από θερμική ακτινοβολία,ωστικό κύμα έκρηξης και τοξικό νέφος) και τα σχετικά όρια για σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο (ένταση θερμικής ακτινοβολίας από φωτιά ή πύρινη σφαίρα, μέγεθος υπερπίεσης ωστικού κύματος και συγκέντρωση τοξικού νέφους), – Υιοθετείται το επίπεδο σοβαρότητας κάθε ζώνης επιπτώσεων σύμφωνα με τα καθορισμένα όρια έντασης, μεγέθους ή συγκέντρωσης
ΖΙ: θανατηφόρα στο 50% του πληθυσμού,
ΖΙΙ: θανατηφόρα στο 1% του πληθυσμού και
ΖΙΙΙ: ένταση ή συγκέντρωση που δημιουργεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του 50% του πληθυσμού δοκιμασίας,
Η δυσοσμία
Το φαινόμενο που λόγω της φύσης του συζητάται πιο έντονα
Περιστατικά έντονης μυρωδιάς πετρελαίου, υγραερίου κλούβιου αυγού, μικρής ή μεγάλης διάρκειας
Τα περιστατικά είναι τόσο έντονα μπορεί να προκαλούν από απλή δυσφορία μέχρι δυσκολία στον υπνό πονοκεφάλους, εμετούς, παλινδρόμηση. Η συνεχής δυσοσμία έχει επιδρασή στην ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων.
Μερκαπτάνες: δεν είναι συνήθεις αέριοι ρύποι. Στην περίπτωσή μας, μας απασχολούν. Είναι έντονα οσμηρές θειούχες ενώσεις που συναντώνται στο πετρέλαιο, την πίσσα, τα κόπρανα και στην οργανική ύλη που βρίσκεται σε σήψη. Προστίθενται στα αέρια καύσιμα για τον εντοπισμό διαρροών.
Οξείδια του Θείου (SOx): (άχρωμα, δυσάρεστη οσμή) Σχηματίζονται κυρίως κατά την καύση (στερεών ή υγρών) καυσίμων που περιέχουν Θείο.
Η φύση των οσμών, το γεγονός οτί ερχόνταν όταν ο αέρας φυσούσε από τα ΕΛΠΕ και η γνώση του πως μυρίζει όταν είσαι κοντά στα ΕΛΠΕ εκανε αυτονόητη για τους κατοίκους την προέλευση των οσμών, όσο κ αν προσπαθούσαν τα ΕΛΠΕ και οι σύμμαχοι τους να το αποκρύψουν. Αργησε πολύ να ακουστεί δημόσια το όνομα του υπευθύνου για τη δυσοσμία (2019 έρευνα Σαμαρά). Για ρύπανση ακόμα δεν συζητιέται.
Όσο και αν είναι αυτονόητο οτί αυτά πάνε μαζί. Όταν έρχονται ουσίες από μια πετροχήμικη δραστηριότητα έρχονται και αυτές που μυρίζουν, και αυτές που δε μυρίζουν. και μια πετροχημική δραστηριότητα έχει τοξικούς αέριους ρύπους. Αυτοί προέρχονται είτε από καύσεις είτε από διαφυγές.
Χημικοί ρύποι (αέρια):
Οξείδια του Θείου (SOx): (άχρωμα, δυσάρεστη οσμή) Σχηματίζονται κυρίως κατά την καύση (στερεών ή υγρών αερίων) καυσίμων που περιέχουν Θείο. (αρχικά σχηματίζεται SO2 που οξειδώνεται στον αέρα προς SO3).. Ανθρώπινο οργανισμό-ζώα, κυρίως προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα).Παρακολουθείται από την ΠΚΜ. (Τη Δευτέρα 15/4/19 στην περιοχή υπήρχε έντονη δυσοσμία, σαν κλούβιο αυγό, το SO2 ήταν 10φόρες πάνω από το συνηθισμένο, αλλά ακόμα κάτω από το μισό του ορίου συναγερμού)
Μονοξείδιο του άνθρακα: (άχρωμο, άοσμο) Σχηματίζεται κατά την ατελή καύση ανθρακούχων καυσίμων (π.χ. καύση λιγνίτη). Αδρανές για τα φυτά. Αντικαθιστά το οξυγόνο στην αιμοσφαιρίνη του αίματος, εμποδίζοντας την οξυγόνωση στα διάφορα μέρη του σώματος. Ανάλογα με τη συγκέντρωση και τον χρόνο έκθεσης προκαλεί από πονοκέφαλο μέχρι θάνατο. Παρακολουθείται από την ΠΚΜ.
Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs): εκλύονται από τα αυτοκίνητα και από τις πετροχημικές βιομηχανίες. Μεγάλη και γενική κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές καρκινογόνες ενώσεις. Περιλαμβάνει κατηγορίες ενώσεων που αναφέρονται φευγαλέα στην προαναφερθείσα έρευνα του ΑΠΘ σαν κάτι άνευ σημασίας, ενώ στις κατηγορίες αυτές εμπίπτουν καρκινογόνες ενώσεις. Είναι ο λόγος για το οποίο υπάρχουν οι πυρσοί. Η απομάκρυνση των VOCs εξαρτάται από την σωστή λειτουργία των πυρσών. Τα VOCs αντιδρούν στην ατμόσφαιρα με άλλους ρύπους και με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας παράγουν όζον και άλλους ρύπους που σχηματίζουν το φωτοχημικό νέφος. Δεν παρακολουθείται από την ΠΚΜ.
Οξείδια του αζώτου (ΝΟx): (δριμεία αλλά γλυκεία οσμή. Είναι άχρωμο ή καφέ,σε θερμοκρασίες άνω των 40ο C μετατρέπεται σε καφεκόκκινο αέριο) Σχηματίζονται με αντίδραση του αζώτου με το οξυγόνο που λαμβάνει χώρα σε υψηλές θερμοκρασίες (1600-18000C). Χαρακτηριστική πηγή η καύση ρύπων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs-Elpedison-πυρσοί). Προκαλούν επιβράδυνση ανάπτυξης φυτών, βλάπτουν την υγεία κυρίως με προβλήματα στο αναπνευστικό (εμφυσήματα, βρογχίτιδες) Παρακολουθείται από την ΠΚΜ.
Όζον: (γαλάζιο, δριμεία οσμή) Δευτερογενής ρύπος. Το όζον και οι άλλοι ρύποι του φωτοχημικού νέφους προκαλούν ερεθισμό στα μάτια και στον λαιμό. Προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως σε ευπαθή άτομα. Δεν παρακολουθείται από την ΠΚΜ.
Φυσικοί (σωματιδιακοί) ρύποι:
Αιωρούμενα σωματίδια: Στερεή ή υγρή ύλη μεγέθους μεγαλύτερου από ένα μόριο και μικρότερου από 1mm (1000 μm ή μικρά). Σωματίδια με διάμετρο μεγαλύτερη από 10μmδεν είναι αναπνεύσιμα, παγιδεύονται από τη ρινική κοιλότητα. Αναπνεύσιμα είναι τα σωματίδια με διάμετρο10 μm και μικρότερη(PM10 και κάτω). Μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δίνεται στις μικρότερου μεγέθους κατηγορίες PM2.5 και PM1 δεν είναι μόνο αναπνεύσιμα, αλλά περνούν μέσω των πνευμόνων στην κυκλοφορία του αίματος. PM10 Παρακολουθούνται από ΠΚΜ και υπάρχει σχετική νομοθεσία αλλά Τι ποσοστό αυτών είναι ανήκει στα PM2.5 και PM1 δεν ελέγχεται.
Οι συνήθεις μορφές με τις οποίες τα συναντάμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι:
Σκόνη: από μηχανική κονιορτοποίηση στερεής ύλης. 1-200μm.
Καπνός: μίγμα αιωρούμενων σωματιδίων και αεριών καύσης από καύση στερεών ή υγρών καυσίμων. 0,1-5μm. Συνεπώς δεν ελέγχονται από ΠΚΜ και νομοθεσία.
Σταθμός είναι η έρευνα του Παντελή Μακρή, Καθηγητή Αιμοτολογίας ΑΠΘ. Επίδραση μόλυνσης σε θρομβοεμβολικά νοσήματα και νεοπλασίες.
ΘΕΝ: Εγκεφαλικά, εμφράγματα, στηθάγχη, Νεοπλασίες: Καρκίνος
110.000 ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΧΕΠΑ 1953-2002,
Πιστοποιητικά θανάτου τελευταίων 40 ετών Δυτικής (βιομηχανικής) Θεσσαλονίκης και Ανατολικής (αστικής) Θεσσαλονίκης
Με την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας: ποσοστά θανάτου από
Καρκίνους ΔυΘ συνεχής αύξηση. ΑνΘ σταθερά ποσοστά και χαμηλότερες τιμές από ΔυΘ.
ΘΕΝ Δραματική μόνιμη αυξηση ΔυΘ. Ομαλή μικρή αύξηση με μικρότερες τιμές ΑνΘ.
Από καρκίνο πεθαίνουν 1/5 Αν, 1/4 Δυτ, 1/3 Σίνδο
Από ΘΕΝ πεθαίνουν 1/4 Αν, 1/3 Δυτ 1/2 Σίνδο
Σημαντικό είναι πως τα στοιχεία είναι μέχρι το 2000 και δεν ξέρουμε ποια είναι η τωρινή κατάσταση.
Προσδιορισμός Μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης 2016-2017
Κ. Σαμαρά, Καθηγήτρια Εργαστηριακού Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας ΑΠΘ
Ανατέθηκε από Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), υλοποιήθηκε με εξοπλισμό που δώρισαν τα ΕΛΠΕ. Ενδιάμεσα 2/19 προεκλογικά συνεντευξη τύπου, ανακοινώσεις από ΕΛΠΕ. Τελικά ανακοίνωση από ΠΚΜ 14/8/19!
Η μέθοδος
Τα συμπεράσματα:
Συνεπώς αποτελούν εν δυνάμει (sic) πηγές δυσοσμίας όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες
Τα δικά μας συμπεράσματα (ΒΕΝΖΟΛΙΟ)
Ήταν μια πληροφορία στην οποία δεν δόθηκε καμία σημασία στην έρευνα και μάλλον επιχειρήθηκε να αποκρυφθεί επιμελώς
Και στους τρείς σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται μέσα στο Κορδελιό (Γυμνάσιο, Δημαρχείο, ΕΔΠΑΡ), προκύπτει πως η μέση συγκέντρωση βενζολίου πρέπει να βρίσκεται στο 1 μg/m3, όπου φαίνεται και πως υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν μετρήσεις που φτάνουν έως και 6 μg/m3.
Βρέθηκε βενζόλιο στη μονάδα επεξεργασίας της λάσπης, η οποία βρίσκεται δίπλα στον ανατολικό φράχτη των εγκαταστάσεων. Η συγκέντρωση του βενζολίου εκεί μπορεί να έφτασε 20-30 μg/m3. Μεγάλες συγκεντρώσεις σε αρωματικά μετριούνται και άλλες θέσεις στο διυλιστήριο. Λογικό συμπέρασμα είναι πως ανάμεσα στο διυλιστήριο και στους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται στο Κορδελιό, συγκεντρώσεις βενζολίου πολύ πάνω από 1 μg/m3 δεν είναι καθόλου σπάνιες.
Επίσης η έκθεση των εργαζομένων είναι πολύ εκτεταμένη.
Το βενζόλιο είναι γνωστό ως καρκινογόνο του αιμοποιητικού συστήματος, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, λεμφώματα και μυελώματα έχει θεσπιστεί για το βενζόλιο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία(2) ανώτατο όριο 5 μg/m3, του οποίου απαγορεύεται κάθε υπέρβαση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (3) δεν υπάρχει ασφαλές όριο για το βενζόλιο και ισόβια έκθεση σε 5 μg/m3 οδηγεί σε επιπλέον εμφάνιση λευχαιμίας σε 1 στα 33.000 άτομα
Το μοντέλο υπολογισμού αυτό είναι υπό συζήτηση σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε στη Σουηδία για ΜΠΕ επέκτασης διυλυστηρίου και πραγματοποιήθηκε χωρίς χρηματοδότηση από την εταιρία, στα πλαίσια των κλινικών καθηκόντων του Πανεπιστημίου η πραγματική πιθανότητα εμφάνισης είναι πολύ μεγαλύτερη.
Έδειξε πως σε μια περιοχή κοντά σε διυλιστύριο, οπού η έκθεση σε βενζόλιο ήταν κάτω από το νομοθετικό όριο και στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρήκε η έρευνα Σαμαρά, ενώ η αναμενομενη αύξηση περιστάτικών λευχαίμίας λόγω έκθεσης σε βενζόλιο ήταν μηδένική, η πραγματική αύξηση ήταν 11 περιστατικά.
Με αφορμή τη δυσοσμία στις 22/12, φαινόμενο στο οποίο φυσικά όλοι οι κάτοικοι είμαστε συνηθισμένοι, μέλος της ομάδας «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα» ζήτησε από την Περιφέρεια τις τιμές των συγκεντρώσεων των οσμηρών ουσιών από το σταθμό μέτρησης του ΕΔΠΑΡ στο Κορδελιό (1). Ο μέσος όρος των τιμών στις 22/12 ήταν 7 και η μέγιστη τιμή 11,2 μg/m3.
Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για τον ποσοτικό κίνδυνο από χαμηλού επιπέδου έκθεση στο βενζόλιο. Η εκτίμηση της «μονάδας κίνδύνου» της ΕΡΑ (1/130.000 για μg/m3) βασίζεται σε παρέκταση από υψηλού επιπέδου έκθεση στην Pliofilm cohort. Όμως μελέτες […] δείχνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ έκθεσης σε βενζόλιο και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου είναι υπεργραμμική, δηλαδή πολύ υψηλότερη σε χαμηλού επιπέδου έκθεση από ότι βρέθηκε σε μελέτες επαγγελματικού κινδύνου.
Σημεία που προβληματίζουν στη σύνταξη της μελέτης του ΑΠΘ:
Δεν δίνονται συγκεντρώσεις για κάθε χημική ουσία.
Αγγλικοί όροι (Benzene)
Μικρή βούλα αρωματικών 0,5-17,8 μg/m3
Μεγάλη βούλα αρωματικών στη μονάδα επεξεργασίας λάσπης 184-258 μg/m3, ενώ είναι ένα δείγμα και μοναδική βούλα αυτού του μεγέθους Σημειώνεται πως σε αντίστοιχη μελέτη που παραγγέλθηκε για το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δραπετσώνα από την εκεί Περιφέρεια στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστερήσεις, δόθηκαν τιμές συγκεντρώσεων για όλες τις ενώσεις, έγινε ξεχωριστή αναφορά στο βενζόλιο και τη σχετική νομοθεσία και έγινε ξεκάθαρη η σχέση συνύπαρξης μεταξύ δυσοσμίας και μόλυνσης από την εκεί πετροχημική βιομηχανία (Oil One). Η έρευνα έφτασε μέχρι κανάλια και εισαγγελέα.
Για το Διοξείδιο του Αζώτου, την Elpedison και την υγεία των παιδιών στο Κορδελιό
Χαρακτηριστική πηγή η καύση ρύπων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs-Elpedison-πυρσοί).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στις κατευθυντήριες οδηγίες του για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη* κάνει λόγο για το Διοξείδιο του αζώτου (NO2). Αναφέρει πως, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών εκτιμάται να έχουν κατά 20% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα και ασθένειες του αναπνευστικού για κάθε αύξηση 28.3 µg/m3 (για έναν μέσο όρο έκθεσης 2 εβδομάδων) όταν ο μέσος όρος της εβδομαδιαίας συγκέντρωσης στις μελέτες αυτές είναι στο εύρος 15-128 µg/m3. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι μελέτες αυτές αφορούν έκθεση σε εσωτερικό χώρο για δυο εβδομάδες. Παρά το γεγονός αυτό, οι τιμές μας δίνουν μια εικόνα για το τι θα ισχύει στην περίπτωση ισόβιας έκθεσης και σε εξωτερικό χώρο.
Στην ημερήσια αναφορά ρύπων της ΠΚΜ λοιπόν, δεν δημοσιοποιούνται οι μέσες τιμές έκθεσης, αλλά οι μέγιστες. Σύμφωνα με τις τιμές αυτές, το έτος που μας πέρασε η μέση μέγιστη τιμή στο Κορδελιό ήταν 49,3 µg/m3 (μιλώντας πάντα για τις 267 από τις 365 ημέρες του χρόνου για τις οποίες δημοσιοποιούνται μετρήσεις). Από αυτό βλέπουμε, ενώ δεν έχουμε τη μέση τιμή, ότι αυτή δεν πρέπει να είναι καθόλου μακριά από το εύρος τιμών για το οποίο κάνει λόγο ο ΠΟΥ. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι ο σταθμός μέτρησης ρύπων της ΠΚΜ στο Κορδελίο είναι σε αυλή σχολείου. Αυτά ισχύουν για το Κορδελιό και το Διοξείδιο του Αζώτου, τoν κυριότερο ρύπο της Elpedison, με την κατάσταση όπως είναι τώρα, χωρίς τη νέα, διπλάσιας παραγωγικότητας, μονάδα.
Η συγκέντρωση Διοξείδιου του Αζώτου στην οποία οι Θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα είναι 400 µg/m3. Είναι η τιμή συναγερμού, όπως αναφέρεται και στην ημερήσια αναφορά ρύπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)**, στην οποία ο γενικός πληθυσμός θα έχει πρόβλημα από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Μέχρι την τιμή αυτή, οι μονάδες της Elpedison μπορούν να μας φλομώνουν ανενόχλητα, μέχρι την τελευταία μας ανάσα.
Μια πληροφορία επίσης, που θα μας κάνει να καταλάβουμε πως η έλλειψη δυσοσμίας δεν σημαίνει πως όλα είναι καλά, είναι πως για να αντιληφθούμε την άσχημη οσμή του Διοξειδιου του Αζώτου, η συγκέντρωση πρέπει να είναι 100-200 µg/m3. Αν μάλιστα η συγκέντρωση αυξάνεται σταδιακά (όπως λογικά συμβαίνει σε έκθεση σε εξωτερικό περιβάλλον) η συγκέντρωση μπορεί να φτάσει και τις 51000 µg/m3 χωρίς να γίνει αντιληπτή η οσμή.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κάθε μία από τις μονάδες της Elpedison, βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να εκπέμπει Διοξείδιο του Αζώτου μέχρι 75000 µg/m3. Αν επιτευχθούν τέτοιες συγκεντρώσεις και είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, συγκεντρώσεις μπορούν να δώσουν στον αέρα μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την τιμή συναγερμού 400 µg/m3 της ΠΚΜ, μας δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι οι νόμοι δεν φτιάχνονται για το δικό μας καλό, αλλά για το δικό τους.
Η αντιπεριφερειάρχης Πατουλίδου στη θετική της γνωμοδότηση για την κατασκευή δήλωσε πως ακόμα και αν η Elpedison υπερβεί τα όρια σε εκπομπές ΝΟ2 δεν θα κάνει τίποτα. Απλά εμπιστεύεται πως η Elpedison θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Στον χώρο που πρόκειται να χτιστεί η νέα μονάδα βρέθηκε θαμμένη μια στερεή επιχωμάτωση μεμεγάλες περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα. Για να μη διαφύγουν αυτά στον αέρα μας, τα ΕΛΠΕ (μη γνωρίζοντας ποιος τα πέταξε στον φράχτη τους) ανέλαβε να τα αδρανοποιήσει με μια πολύ αινιγματική ανακοίνωση σχετικά με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί.
Η κατασκευή της νέας, διπλάσιας, μονάδας της Elpedison, διπλά στην υπάρχουσα, είναι θέμα απόφασης των μετόχων και οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου