Η κινητοποίηση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 7 Ιουνίου ώρα 6 μ.μ. στον Σταυρό, με θέμα τη συζήτηση των επερχόμενων εξελίξεων για την Πειραϊκή χερσόνησο.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, σηματοδοτεί την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος.
Η ημέρα αυτή συναντά την πόλη του Πειραιά με υπεραυξημένα περιβαλλοντικά προβλήματα που απαιτούν την άμεση δραστηριοποίηση μας καθώς είναι γνωστό ότι η γενεσιουργός τους αιτία είναι η υπερεκμετάλλευση της πόλης και του θαλάσσιου μετώπου της.
Στο άμεσο μέλλον ο Πειραιάς πρόκειται να δοκιμαστεί από ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο κυκλοφοριακό, υπερθέρμανση, μείωση του αστικού πρασίνου, επιπλέον μπάζωμα για κατασκευή νέου λιμανιού στην Πειραϊκή.
Ο Πειραιάς της πυκνότατης δόμησης και του ελάχιστου αστικού πρασίνου σχεδιάζεται να περικυκλωθεί από μια νέα λιμενική πόλη της COSCO, 700χιλιάδων τ.μ, με κτήρια ύψους 22 μέτρων με χρήσεις εμπορικές, ψυχαγωγικές, αλλά και βαριάς όχλησης.
Μια νεόδμητη πόλη θα προστεθεί στα υπάρχοντα πλωτά ξενοδοχεία (γιγα-κρουαζιερόπλοια) τα οποία καταλαμβάνουν ήδη 11 θέσεις ελλιμενισμού και θα κατασκευαστεί λιμάνι για ακόμη δύο θέσεις στην θάλασσα της Πειραϊκής. Ενας κλοιός γύρω από την πόλη ο οποίος θα εξαφανίσει τον θαλάσσιο ορίζοντα και θα εμποδίζει τον αέρα να κυκλοφορήσει μέσα σε αυτήν, θα επιτείνει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας και θα επιδεινώνει τους καύσωνες ενώ η διέξοδος των κατοίκων στο θαλάσσιο μέτωπο της Πειραϊκής χερσονήσου θα ασφυκτιά από τον αδηφάγο και αυξανόμενο στόλο οχημάτων της κρουαζιέρας.
Μπροστά σε αυτήν την επιδείνωση του περιβάλλοντος της πόλης μας, η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια της Αττικής υπόσχονται ως αντάλλαγμα την ανάπτυξη, ωστόσο η μόνη ανάπτυξη που θα υπάρξει είναι αυτή της κερδοφορίας.
Ακόμη και τα πανύψηλα δέντρα της Πειραϊκής προγραμματίζονται να θυσιαστούν μέσω των αναπλάσεων για τουριστικούς σκοπούς.
Η «βιοκλιματική» ανάπλαση της Πειραϊκής σχεδιάζει τον αφανισμό των πολύ μεγάλων δέντρων της ακτής Θεμιστοκλέους προκειμένου να κατασκευαστούν παρκινγκ και ποδηλατόδρομοι. Προφανώς δεν αρκούν μόνο τα βιοκλιματικά υλικά όταν απουσιάζει οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση της υπερθέρμανσης εκ μέρους των μελετητών καθώς επίσης δεν έχει εκπονηθεί από τον δήμο Πειραιά χωροθέτηση της υπερθέρμανσης και των αιτιών της (κρουαζιερόπλοια και κυκλοφοριακή συμφόρηση) ούτε πρόγραμμα ανάσχεσης και προσαρμογής της υπερθέρμανσης.
Οι κάτοικοι αυτής της πόλης γνωρίζουν καλά ότι ο χορός εκατομμυρίων με αναθέσεις για αναπλάσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η επιβίωση στον Πειραιά αφορά πάνω από όλα τους κατοίκους του και την αγωνία τους να παραδώσουν την πόλη τους βιώσιμη στις επερχόμενες γενιές Πειραιωτών και όχι στους τουρίστες ή επενδυτές .
Το κίνημα των κατοίκων ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ αντιστεκόμενο εδώ και 5 χρόνια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής μας, καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 7 Ιουνίου ώρα 6 μ.μ. στον Σταυρό, με θέμα τη συζήτηση των επερχόμενων εξελίξεων για την Πειραϊκή χερσόνησο. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει χαρτογράφηση και σήμανση των δέντρων, την θυσία των οποίων έχουμε χρέος να αποτρέψουμε.
Παρατηρητήριο Πειραϊκής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου