Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Επιτροπή αλληλεγγύης για τους Αγωνιστές από την Τουρκία: Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο την Τρίτη 19/3

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις 9 το πρωί, καλεί η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους Αγωνιστές από την Τουρκία, στον Άρειο Πάγο όπου αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου για τους 11 Τούρκους αγωνιστές.

Την Δευτέρα 19/07/2021, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τους 11 Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες, για την υπόθεση των Σεπολίων σε συνολική ποινή 537 χρόνων, για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκαν στον πάτο ενός βόθρου στο σπίτι που φιλοξενούνταν!

Την τσάντα, όπως παραδέχτηκε και ενώπιον του δικαστηρίου, μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και την είχε απορρίψει στο άνοιγμα του φρεατίου που υπήρχε, υπό τη συνεχή επίβλεψη της αντιτρομοκρατικής που εν αγνοία του, τον ακολουθούσε κατά πόδας για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Το δικαστήριο εκείνο αποτελούμενο από τους Ιωάννα Λάμπρου-Βελησάρη (πρόεδρο), Μαρία Σακελλαροπούλου, Ιωάννη Λαμπρινόπουλο (μέλη) και την εισαγγελέα Μαρία Σπυροπούλου, θεώρησε την πράξη “τρομοκρατική” και τους έκρινε όλους ένοχους ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι ο βασικός και μόνος μάρτυρας της αντιτρομοκρατικής που τους παρακολουθούσε, βεβαίωσε στο δικαστήριο ότι καμία πράξη τρομοκρατίας δεν είχε γίνει από αυτούς στην Ελλάδα.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που αποδέχτηκε τη σχέση του με τον οπλισμό, καταδικάστηκε και ως διευθυντής της “οργάνωσης”, σε ποινή μεγαλύτερη και από αυτή που επιβλήθηκε στο Μιχαλολιάκο. Η ποινή ήταν η βαρύτερη που έχει επιβληθεί για υλικό τέτοιας δικογραφίας, είναι επιδεικτικά άδικη και με κριτήρια συλλογικής ευθύνης. Έτσι, καταδικάστηκαν για πρώτη φορά Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές, με συνεχή δημόσια παρουσία, συμμετοχή και μακρά προσφορά σε αγωνιστική αλληλεγγύη, με τις διατάξεις του 187Α του ΠΚ. Η απόφαση αυτή ερχόταν σε σύγκρουση με τη συνεχή και επί πολλά έτη νομολογία των ανώτερων και ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, που έχουν απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις του Τουρκικού κράτους και τα αιτήματα για έκδοση και δικαστική συνεργασία.

Μετά από πολυήμερες απεργίες πείνας, το Β’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, αποφάσισε  την αθώωση των δέκα από τους 11 Τούρκους αγωνιστές από όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση» και «αντίσταση κατά της αρχής» , μια απόφαση που κατέρριψε πανηγυρικά το κατηγορητήριο κατά των αγωνιστών.

Ταυτόχρονα ένας από τους Τούρκους αγωνιστές καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για «απλή οπλοκατοχή» και αποφυλακίστηκε καθώς είχε ήδη παραμείνει περίπου τρία χρόνια στη φυλακή.
Να σημειωθεί ότι έγιναν δεκτά όλα τα ελαφρυντικά από το δικαστήριο.

Είχε προηγηθεί μία αγόρευση – «κόλαφος» για τις μαρτυρίες των αστυνομικών, από την εισαγγελέα της έδρας, Ουρανία Σταθέα, η οποία κατέρριψε τις έωλες κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» κάνοντας λόγο για  «μένος των αρχών» και στοχοποίηση των κατηγορουμένων που όπως σημείωσε εδράζεται σε προηγούμενη υπόθεση τους, για την οποία όμως έχουν αθωωθεί, «για να εξυπηρετηθούν άλλοι εξωθεσμικοί σκοποί», όπως ανέφερε. Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την αθώωσή τους, καθώς, κατά την πρότασή της είχε αμφισβητήσει πλήρως την ύπαρξη -πόσο μάλλον τη δράση- της οργάνωσης DHKP-C στην Ελλάδα. Είχε κρίνει, μάλιστα, αντιφατική και αντικρουόμενη την κατάθεση του βασικού και μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής, τονίζοντας ότι δεν προσέφερε κανένα πραγματικό γεγονός, παρά μόνο την άποψή του.

Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε αναίρεση κατά της τελεσίδικης απόφασης και έκανε λόγο για «επιλεκτική χρήση» του αποδεικτικού υλικού βάσει του οποίου το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε την αθώωσή τους, αλλά και ότι το δικαστήριο έπραξε «καθ' υπέρβαση εξουσίας». Ο Άρειος Πάγος θεώρησε ότι συντρέχουν λόγοι αναίρεσης, οπότε οι 11 αγωνιστές θα αναγκαστούν να ξανακαθίσουν στο εδώλιο με το ίδιο κατηγορητήριο την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια: