Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας απευθύνει προς περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, συλλογικότητες, δίκτυα και κινήματα της Ελλάδας, κάλεσμα για συντονισμένη δράση την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στις 12 το μεσημέρι για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2024:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλησιάζει αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει και να περηφανεύεται για τα περιβαλλοντικά της επιτεύγματα. Ακριβώς το αντίθετο. Η ελληνική φύση -δάση, βουνά, θάλασσες και ακρογιαλιές, κάμποι και ποτάμια- μεταλλάσσεται ραγδαία σε ένα τοπίο αγνώριστο, λεηλατημένο, μελαγχολικό και αφιλόξενο. Όπως και οι ζωές μας, που συνδέονται άρρηκτα με αυτή.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι πλέον θεωρητικά ούτε μελλοντικά. Έχουν φτάσει στην πόρτα του καθενός μας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα τα βιώνουν με διαφορετικές σε κάθε περιοχή μορφές αλλά με την ίδια αυξανόμενη ένταση. Δραστηριοποιούνται δυναμικά για να εκφράσουν με κάθε θεσμικό μέσο την τεκμηριωμένη αντίθεσή τους στην περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν τους ακούει όμως κανείς.
Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία να ενώσουμε τις τοπικές αγωνίες σε μία ενιαία και δυνατή φωνή που δεν θα μπορεί να αγνοηθεί.
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος προτείνει στους τοπικούς φορείς και οργανώσεις να συντονίσουν τις τοπικές τους εκδηλώσεις σε μια κοινή μέρα και ώρα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε το μήνυμα να είναι ηχηρό και πανελλαδικό.
Η αλόγιστη, χωρίς όρια και καταστροφική για το περιβάλλον και το μέλλον μας «ανάπτυξη», είναι υπόθεση των λίγων εκείνων που ωφελούνται βραχυπρόθεσμα από αυτήν. Οι υπόλοιποι πληρώνουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το κοινωνικό, οικονομικό, υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια όλων των δημοσίων πραγμάτων που μέχρι τώρα μας ανήκαν.
Η ελληνική φύση είναι η βάση του τρόπου ζωής και του πολιτισμού μας, η πηγή του αληθινού εθνικού μας πλούτου και της βιώσιμης οικονομίας μας, η χαρά της ζωής και το καταφύγιό μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όλα αυτά σήμερα γλιστρούν και χάνονται μέσα από τα χέρια μας και οι επόμενες γενιές δεν θα τα γνωρίσουν ποτέ. Η προστασία της ελληνικής φύσης είναι λοιπόν υπόθεση όλων μας.
- Για τις θάλασσές μας, που μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εντατικές υδατοκαλλιέργειες.
- Για τις ακτές μας, τα 16.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής μας που καταπατώνται με μανία, μόνο 198 παραλίες χαρακτηρίζονται ελεύθερες, οι υπόλοιπες γίνονται οικονομικά απρόσιτες για τους περισσότερους και κάποιες γίνονται κλειστές και απροσπέλαστες για όλους, αν το επιθυμούν οι επενδυτές που τις εκμεταλλεύονται.
- Για τα βουνά μας, που αντί για δάση σκεπάζονται με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
- Για τα δάση μας, που καίγονται και «αξιοποιούνται» αντί να αναδασωθούν.
- Για τα ποτάμια και τα ρέματα που ρυπαίνονται, μπαζώνονται και φράζονται και ύστερα θρηνούμε για την πλημμύρα και την καταστροφή.
- Για τα νησιά μας, που βουλιάζουν από τον υπερτουρισμό, καταπίνοντας την ομορφιά, τη φυσιογνωμία, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό αιώνων.
- Για τις πόλεις, που γίνονται αβίωτες για τους κατοίκους τους.
- Για το νερό, που από δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν.
- Για τα άγρια ζώα και πουλιά, που εξοντώνονται μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και για τα ήμερα που βασανίζονται στο όνομα της αφθονίας, της έρευνας ή της ψυχαγωγίας.
- Για την κλιματική κρίση, που πολεμάμε με τρόπο παράλογο εξοντώνοντας στο όνομά της κάθε φυσικό μας σύμμαχο στην αντιμετώπισή της – δάση, θαλάσσιες ποσειδωνίες, βιοποικιλότητα, ελεύθερη γη.
- Για τα δηλητήρια που πίνουμε και τρώμε, ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς.
- Για τη γεωργική γη και τα βοσκοτόπια, τους αγρότες, τους ψαράδες, τους μελισσοκόμους και όλους εκείνους που παράγουν τον αληθινό πλούτο της χώρας.Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, μπορείτε να το γνωστοποιήσετε στο email και στο τηλ: 210-3823850.
Τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιήθεί κοινό site στο οποίο θα αναρτηθεί συγκεντρωτικά το υλικό από τις τοπικές εκδηλώσεις (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, δηλώσεις κ.λπ.), ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα των περιβαλλοντικών προβλημάτων ολόκληρης της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, και ταυτόχρονα της αγωνίας των κατοίκων για την αντιμετώπισή τους», καταλήγει το κάλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου