Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Λαγονήσι: Αγώνας για να μην επεκταθεί το Grand Resort σε 1.600 μέτρα ελεύθερης παραλίας

Το ξενοδοχείο Grand Resort διεκδικεί επέκταση σε 1.600 μέτρα ελεύθερης παραλίας στο Λαγονήσι. Οι κάτοικοι αγωνίζονται για να κρατήσουν ελεύθερη τη δημόσια έκταση. Όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για όλους και όλες μας! Στην τελευταία τους κινητοποίηση που πέτυχε να παρεμποδίσει την περίφραξη του χώρου από την εταιρεία βρήκαν απέναντί τους την αστυνομία...

Το αδηφάγο τουριστικό κεφάλαιο καταπίνει ελεύθερες εκτάσεις και δημόσιες παραλίες για να εκτοξεύσει τα κέρδη του. Για να πάψουμε να αποκλειόμαστε από τον ίδιο μας τον τόπο, όλοι και όλες στους αγώνες για την προάσπιση των παραλιών και των δημοσίων χώρων!

Έτοιμη και αποφασισμένη να περιφράξει με συρματόπλεγμα παραλία σε μήκος 1.600 μέτρων στο Λαγονήσι εμφανίζεται η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που διαφημίζει και με ψηφιακές εφαρμογές υπόσχεται «Από φέτος περισσότερη παραλία για όλους». Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 το πρωί έκλεισαν για μία ώρα την παραλιακή λεωφόρο ενώ σύσσωμες οι παρατάξεις του Δήμου Σαρωνικού υπόσχονται δικαστικές προσφυγές για να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Το σκηνικό της νέας διαμάχης γύρω από την εκμετάλλευση της ζώνης αιγιαλού, που θεωρητικά αποτελεί δημόσιο αγαθό, έχει στηθεί στην παραλιακή ζώνη μετά το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort στο Λαγονήσι, στο ύψος του 41ου-42ου χιλιομέτρου της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου.

Πρόκειται για έκταση που παραχωρήθηκε σε διάφορες φάσεις μεταξύ των ετών 1999-2003 επί διακυβέρνησης Κ. Σημίτη, αλλά τμήμα της παρέμεινε σε εκκρεμότητα, με συνέπεια ο όμιλος Μαντωνανάκη να προσφύγει κατά του Δημοσίου και να επιτυγχάνει αποζημιώσεις συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που διαχειρίζεται την έκταση, έχει έρθει πλέον σε συμβιβασμό με τους επενδυτές και ξεκίνησε να εφαρμόζει τα σχέδια της αξιοποίησης που εκκρεμούν μια εικοσαετία.

Κινητοποιήσεις

Κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν από χθες Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024 σε 24ωρη περιφρούρηση της παραλίας στο Λαγονήσι, όπου η ΕΤΑΔ ήθελε να συνεχίσει τις εργασίες κατεδάφισης προκειμένου να την παραχωρήσει για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του το Grand Resort.

Οι κινητοποιήσεις κατοίκων και παραθεριστών ξεκίνησαν από προχθές Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, με μια πορεία που διέκοψε την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο και κατέληξε στο ξενοδοχείο που εκμεταλλεύεται τη μαγευτική χερσόνησο στο Λαγονήσι, αλλά θέλει να επεκταθεί σε ακτογραμμή μήκους 1.600 μέτρων.

Η επέκταση αυτή που φτάνει έως το 42ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου θα επιτρέψει στον όμιλο Μαντωνανάκη να εκμεταλλευτεί ακόμη 85 στρέμματα παραλιακής ζώνης, ενώ η ΕΤΑΔ, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της έκτασης, έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να χτίσει περίφραξη συνολικού μήκους 1,6 χιλιομέτρου.

Πριν από αυτό, όμως, έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα να κατεδαφίζεται οτιδήποτε υπήρχε εκεί για να εξυπηρετεί το κοινό. Έτσι, ξηλώθηκε αιφνιδιαστικά ένα θεατράκι όπου γίνονταν εκδηλώσεις, αλλά και ένα διαμορφωμένο πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των λουομένων που πήγαιναν στην παραλία Πεύκο, την πρώτη μετά το Grand Resort. Χθες, που ήταν προγραμματισμένη η κατεδάφιση μιας γλίστρας που υπάρχει σε επόμενη παραλία, οι κάτοικοι ετοιμάστηκαν να παραβρεθούν από νωρίς το πρωί για να παρεμποδίσουν την κατεδάφιση.

Αν και βρήκαν απέναντί τους πρωινιάτικα δυνάμεις των ΜΑΤ και περιπολικά της Αστυνομίας, οι εργασίες κατεδάφισης δεν προχώρησαν!

Κινήσεις κατεδάφισης και αποκλεισμού της παραλιακής ζώνης στο 41ο και 42ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Σουνίου εντάσσονται σε συμφωνία συμβιβασμού ανάμεσα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τον όμιλο Μαντωνανάκη. Ο όμιλος έχει εγείρει αποζημιώσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την παραλιακή ζώνη που του έχει παραχωρηθεί το 2003 από την τότε κυβέρνηση.

Με τη βοήθεια του αναμορφωμένου Υπερταμείου, όμως, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν τους επενδυτές, προέκυψε ο συμβιβασμός στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται όχι μόνον η επέκταση της εκμετάλλευσης σε παραλιακή ζώνη 85 στρεμμάτων, αλλά και καταβολή άμεσης αποζημίωσης 100 εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς θα συμβεί με τις υπόλοιπες αποζημιώσεις που αξιώνει ο επιχειρηματικός όμιλος αλλά και τα χρέη του ίδιου του ομίλου τα οποία ο ίδιος αποδίδει στην καθυστέρηση παράδοσης της έκτασης προς εκμετάλλευση.

Η Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και ο σύλλογος  Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο σχεδιασμό της ΕΤΑΔ και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε να κλείσουν ακόμα μέτωπο της παραλιακής γραμμής του Σαρωνικού.

Ο παραπάνω σύλλογος εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τα εξής: 

«Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη του ελληνικού δημοσίου ΕΤΑΔ με τον όμιλο ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε η παρακείμενη έκταση του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος Λαγονησίου (Grand Resort Lagonissi), θεατράκι Λαγονησίου – παραδίδεται και αυτή στα χέρια των ιδιωτών και προσαρτάται στο συγκρότημα ξενοδοχειακών συμφερόντων του ΟΜΙΛΟΥ Μαντωνανάκη για ανέγερση πολυτελών κατοικιών ενώ την ίδια στιγμή η σύμβαση παραχώρησης όλου του συγκροτήματος από το ελληνικό δημόσιο στον όμιλο εκτοξεύεται από τα 77 στα 99! χρόνια.

Μετά από αυτό την Πέμπτη 1/8/24 με εντολή της ΕΤΑΔ γκρεμίστηκε το θέατρο και οι βοηθητικοί χώροι που παρείχαν φιλοξενία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις φορέων του Δήμου. Δεν μπορεί οι κάτοικοι να αποκλείονται από ανοιχτούς χώρους αναψυχής και πολιτισμού στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν τις ζωές τους και έχουν κάθε δικαίωμα να τις ζούνε με ποιότητα, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Οι παραλίες, οι ανοιχτοί χώροι πολιτισμού είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι και όλες χωρίς δεσμεύσεις και αποκλεισμούς αλλά ελεύθερα και δωρεάν.

Καταδικάζουμε την εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο βωμό της αύξησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων κερδών του Ομίλου συμφερόντων Μαρκαντωνάκη – ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ και την παράταση της σύμβασης μισθώσεων χώρων ΕΤΑΔ.

Γίνεται τώρα φανερό σε όλους, η τεράστια καταστροφή που φέρνει για το λαό η παράδοση όλης της ακίνητης περιουσίας της χώρας – περιλαμβάνει και τις παραλίες – στην ΕΤΑΔ για “αξιοποίηση” για 99 χρόνια, που έγινε με το 3ο Μνημόνιο κατ' απαίτηση της ΕΕ και ψήφισαν όλες οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις μαζί με την τότε κυβέρνηση. Αξιοποίηση και ανάπτυξη σημαίνει ξεπούλημα και παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για την ανάπτυξη των κερδών τους και αποκλεισμοί του λαού από αυτή.

Δε θα επιτρέψουμε την παράδοση των ελεύθερων χώρων , τις παραλίες και την καταστροφή των κέντρων πολιτισμού! Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και όλο το λαό της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων για ελεύθερες παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση και κοινόχρηστη πολιτιστική δραστηριότητα καθώς και την ακύρωση της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ και του 3ου Μνημόνιου».

Παλαιότερες καταπατήσεις

Στη συγκεκριμένη έκταση επιχείρηση καταπατούσε ολόκληρη την παραλία στην τοποθεσία Πεύκο απλώνοντας ομπρελοκαθίσματα χωρίς να αφήνει σπιθαμή ελεύθερη για λουόμενους που δεν ήθελαν να πληρώσουν για λίγες στιγμές δροσιάς. Η διαμάχη εκείνη εντάθηκε το πρώτο καλοκαίρι μετά τη βαριά καραντίνα όπου έγινε καθεστώς που επέτρεψε σε μια επιχείρηση, η οποία έως το 2012 είχε άδεια να λειτουργεί μικρή τροχήλατη καντίνα, να έχει απλωθεί με δύο τεράστιες σταθερές κατασκευές beach-bar και εκατοντάδες ομπρέλες χωρίς να διαθέτει άδεια και χωρίς μισθωτήριο συμβόλαιο.

Κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν τότε υπέστησαν προπηλακισμούς με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν υπογραφές και να κινητοποιήσουν τον Δήμο Σαρωνικού που ήρθε και κατέγραψε τις αυθαιρεσίες. Μάλιστα, η «Κίνηση Κατοίκων για την Παραλία Πεύκο», που είχε προσφύγει στον δήμο, την ΕΤΑΔ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, επισήμαινε ότι η ΕΤΑΔ, που φέρεται ως ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης, δεν είχε προχωρήσει σε καμία ενέργεια κατά της επιχείρησης που μετέτρεπε «την παραλία Πεύκο σε τσιφλίκι της».

Η αυθαίρετη επιχείρηση καντίνας με τις εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες απομακρύνθηκε τελικά μετά το 2022 και η ΕΤΑΔ βρήκε ελεύθερο το πεδίο και έβαλε μπρος το σχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης. Τον περασμένο χειμώνα γράφτηκε πλήθος δημοσιευμάτων για τον συμβιβασμό ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και τον Ομιλο Μαντωνανάκη, ο οποίος είχε κερδίσει πλήθος αγωγών και προσφυγών κατά του Δημοσίου αναφέροντας ότι δεν του είχαν παραχωρηθεί οι συμφωνημένες εκτάσεις. Η επένδυση στο Λαγονήσι στηριζόταν στον νόμο 2160/1993 που είχε ψηφιστεί λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη και στις συμφωνίες που υπέγραψε ο όμιλος το 1999 αρχικά για τη χερσόνησο (241 στρέμματα) και το 2003 για πρόσθετες παρακείμενες εκτάσεις (40+85 στρέμματα) στην παραλία προς το 42ο χιλιόμετρο – όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ως υπουργός Ανάπτυξης ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών: 1 | 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: