Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά: «Οχι στη σαλαμοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα»!

Δεν συμφωνούν όλοι οι πολίτες στην Καλαμαριά με… τα κυβερνητικά σχέδια για το Παλατάκι! Με μια οξεία ανακοίνωση, ο Σύλλογος των Κατιρλιωτών, βάλλει εναντίον της ΕΤΑΔ, της κυβέρνησης και της Βουλής για το εγχείρημα αναστήλωσης του πρώην Κυβερνείου (γνωστό ως Παλατάκι), τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν αποτελεί ομόθυμη επιθυμία της κοινωνίας, ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται το κτίριο «περίπου ισάξιο του Παρθενώνα» και δεν μπορεί «το έλασσον να γίνεται μείζον».

Ο σύλλογος καλεί τον Δήμο Καλαμαριάς «να αντιδράσει δυναμικά» και να διεκδικήσει τον σχεδιασμό και την ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου και του στρατοπέδου Κόδρα ως αλώβητου πάρκου μέχρι τη θάλασσα.

Ο σύλλογος απαντά ουσιαστικά με οργή ενάντια σε όσα εξαγγέλθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή, στο γεγονός ότι με «“ανακτορικού τύπου” μεγαλοστομίες, ασάφειες και ιστορικές ανακρίβειες» είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας (;) ανάμεσα στην ΕΤΑΔ, το Υπερταμείο και τη Βουλή για την αξιοποίηση και αναβίωση (;) του Κυβερνείου (πρόκειται για κτίριο που σχεδιάστηκε το 1950 και εγκαινιάστηκε το 1960 ως κατοικία του εκάστοτε υπουργού Βορείου Ελλάδος, ενώ το 1963 παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια, χωρίς να εκτιμηθεί και από αυτήν!).

«Αυθαίρετο κτίσμα»

Ο σύλλογος σημειώνει με την ανακοίνωσή του ότι «το κτίριο κτίσθηκε αυθαίρετα προ εξηκονταετίας σε μία τοποθεσία όπου σήμερα θα ήταν αδιανόητη η κατασκευή οποιουδήποτε κτίσματος» και επιπλέον «αρχιτεκτονικά είναι κραυγαλέα ανύπαρκτο και ιστορικά εκκωφαντικά ασήμαντο, σε αντίθεση με το πέριξ αυτού πρώην στρατόπεδο Κόδρα το οποίο αγνοεί η ΕΤΑΔ και μέρος του οποίου είναι και το Παλατάκι»!

Υπενθυμίζει δε παράλληλα πως «το πάρκο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα έχει πολύ μεγαλύτερη αρχιτεκτονική αξία με τα διατηρητέα κτίρια που περιέχει, αλλά και τεράστια ιστορική σημασία που ανατρέχει χιλιάδες χρόνια πριν, στην εποχή του σιδήρου και του χαλκού, μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα, όταν υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους χώρους όπου διαδραματίστηκε ένα από τα δραματικότερα επεισόδια της σύγχρονής μας ιστορίας (Αντάντ, Κίνημα Εθνικής Αμύνης κ.λπ.)».

Γι’ αυτό, εξάλλου, ο χώρος προστατεύεται πολλαπλώς νομικά, αφού το Κόδρα «είναι ολόκληρο προστατευτέος ιστορικός τόπος, μεγάλο κομμάτι του μέχρι τη θάλασσα (περιλαμβανομένου και του Κυβερνείου) είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ είναι ολόκληρο χαρακτηρισμένο πάρκο υπερτοπικής σημασίας με δασικές εκτάσεις και ρέματα και μοναδική αυτόχθονη χλωρίδα και πανίδα. Είναι ο κρίσιμος πνεύμονας της ανατολικής Θεσσαλονίκης και ως τέτοιος πρέπει να παραμείνει ΕΝΙΑΙΟΣ, ΑΛΩΒΗΤΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ και ελεύθερος, χωρίς επιπλέον κατασκευές και τσιμεντοποιήσεις που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ακόμη ότι επτά σύλλογοι της περιοχής (από τους πλέον μαζικούς και ενεργούς) είχαν αποστείλει επιστολή στην ΕΤΑΔ (15.3.2024) αμφισβητώντας ρητά τη νομιμοποίησή της «να διαχειρίζεται και να “αξιοποιεί” το ακίνητο», τόνιζε ότι δεν πρόκειται να δεχτούν «σαλαμοποίηση» του χώρου και φυσικά η επιστολή είναι έκτοτε αναπάντητη!

Καταγγελία για πάρκινγκ

Αυτονόητο ότι δεν θέλουν ούτε συζήτηση για «αξιοποίηση» του Κυβερνείου με ιδιωτικά κριτήρια. Κατόπιν όλων αυτών, «το να παρουσιάζεται από την ΕΤΑΔ (και οψίμως από τη Βουλή των Ελλήνων) ότι δήθεν υπάρχει ομοθυμία της τοπικής κοινωνίας στα σχέδιά της, για τα οποία ουδείς έχει ποτέ ενημερωθεί, αποτελεί ύβρη και προσβολή της νοημοσύνης μας».

«Στενοχωρεί» κι άλλους ο σύλλογος, καθώς προχώρησε σε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ότι όταν πραγματοποιούνται συναυλίες στο παρακείμενο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, το Κόδρα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πάρκινγκ αυτοκινήτων «μολονότι η έκταση απολαύει υψηλότατου βαθμού προστασίας, που επισφραγίζεται και από την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ (σχετ. β) που απαγορεύει πάσης φύσεως παρεμβάσεις και ιδιαιτέρως τη διέλευση και τη στάθμευση αυτοκινήτων, [αλλά] μεγάλος αριθμός οχημάτων παντός τύπου καθημερινά σταθμεύει παράνομα εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα».

Θυμίζουν δε μεταξύ άλλων ότι «όταν πριν από 22 χρόνια, το 2002, ο Δήμος Καλαμαριάς κατασκεύασε παράνομα ανοιχτό χώρο στάθμευσης στον ίδιο χώρο, αναγκάστηκε με το Πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ να τον αποξηλώσει και να επαναφέρει τον χώρο στην προτέρα φυσική κατάσταση, σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: